Katić, Vera

Link to this page

Authority KeyName Variants
e35bfba7-8392-48fe-92d6-da4f77618903
  • Katić, Vera (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira

Katić, Vera; Bulajić, Snežana

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila, 2017)

TY  - CONF
AU  - Katić, Vera
AU  - Bulajić, Snežana
PY  - 2017
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2901
AB  - Sirevi su sveži proizvodi ili proizvodi sa različitim stepenom sazrelosti, koji se proizvode odvajanjem surutke nakon koagulacije mleka, pavlake, surutke ili kombinacijom navedenih sirovina. Klasifikacija
sireva na tržištu je veoma složen postupak i zadovoljava samo početne zahteve, ali nikako ne može da ispuni sve uslove za jasno razdvajanje ovih proizvoda. Sirevi se u promet stavljaju kao sirevi sa zrenjem, sirevi bez zrenja i sir kačkavalj. Na osnovu udela masti u suvoj
materiji sira, sirevi se stavljaju u promet kao ekstramasni, punomasni,
polumasni, niskomasni i obrani. Na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji sira, sirevi se proizvode i stavljaju u promet kao ekstra
tvrdi sir, tvrdi sir, polutvrdi sir i meki sir. Sir u prometu treba da bude
bezbedan po zdravlje ljudi, da odgovara zahtevima kvaliteta i da ima
karakteristične senzorne osobine. Pri senzornoj oceni sira, ocenjuju
se izgled (spoljašnji i unutrašnji/izgled preseka i tekstura), miris i ukus.
U prometu u Republici Srbiji, u najvećem procentu su zastupljeni meki i polutvrdi sirevi. U okviru ove radionice će se ocenjivati meki i
polutvrdi sirevi. Ocenjivanje će se raditi prema standardu ISO 22935-
2:2009 Milk and milk products -Sensory analysis-Part 2- Recommended methods for sensory evaluation i ISO 22935-3:2009 (IDF-99-
3:2009) Milk and milk products - Sensory analysis - Part 3 Guidance
on a method for evaluation of compliance with product specifications
for sensory properties by scoring.
AB  - The cheeses are fresh or matured products, which are produced by drainage of whey
after coagulation of milk, cream, whey, or a combination of thereof. Cheese classification
on the market is a very complex process and meets only the initial requirements, but can
not possibly fulfill all the requirements for a clear designation. Cheeses are placed on the
market as ripened, unripened (fresh) and cheese Kackavalo. On the basis of fat content
expressed on dry matter, cheeses are produced and placed on the market as follows: high
fat, full-fat, medium-fat, low-fat and skim. Based on the moisture content in the fat-free dry
matter, cheeses are produced and placed on the market as an extra hard cheese, hard
cheese, semi-hard cheese and soft cheese. Cheese on the market should be safe for human consumption, meets quality requirements and has the characteristic sensorial properties. The perception of cheese sensory characteristics can generally be described using terms defined within the categories of appearance (exterior/ interior and consistency),
odour and flavour.
The soft and semi-hard cheeses are major cheese families consumed in the Republic of Serbia. The workshop is designed to provide participants with the fundamental tools
to define the sensory quality of selected cheeses (soft fresh and semi-hard cheeses) offering basic sensory training to describe and record the sensory characteristics of cheeses.
Evaluation will be done according to standard ISO 22935-2:2009 (IDF-99-2:2009) Milk and
milk products - Sensory analysis - Part 2- Recommended methods for sensory evaluation
i ISO 22935-3:2009 (IDF-99-3:2009) Milk and milk products - Sensory analysis - Part 3
Guidance on a method for evaluation of compliance with product specifications for sensory properties by scoring.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila
C3  - XXXVIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2017
T1  - Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira
SP  - 123
EP  - 129
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2901
ER  - 
@conference{
author = "Katić, Vera and Bulajić, Snežana",
year = "2017",
abstract = "Sirevi su sveži proizvodi ili proizvodi sa različitim stepenom sazrelosti, koji se proizvode odvajanjem surutke nakon koagulacije mleka, pavlake, surutke ili kombinacijom navedenih sirovina. Klasifikacija
sireva na tržištu je veoma složen postupak i zadovoljava samo početne zahteve, ali nikako ne može da ispuni sve uslove za jasno razdvajanje ovih proizvoda. Sirevi se u promet stavljaju kao sirevi sa zrenjem, sirevi bez zrenja i sir kačkavalj. Na osnovu udela masti u suvoj
materiji sira, sirevi se stavljaju u promet kao ekstramasni, punomasni,
polumasni, niskomasni i obrani. Na osnovu sadržaja vode u bezmasnoj materiji sira, sirevi se proizvode i stavljaju u promet kao ekstra
tvrdi sir, tvrdi sir, polutvrdi sir i meki sir. Sir u prometu treba da bude
bezbedan po zdravlje ljudi, da odgovara zahtevima kvaliteta i da ima
karakteristične senzorne osobine. Pri senzornoj oceni sira, ocenjuju
se izgled (spoljašnji i unutrašnji/izgled preseka i tekstura), miris i ukus.
U prometu u Republici Srbiji, u najvećem procentu su zastupljeni meki i polutvrdi sirevi. U okviru ove radionice će se ocenjivati meki i
polutvrdi sirevi. Ocenjivanje će se raditi prema standardu ISO 22935-
2:2009 Milk and milk products -Sensory analysis-Part 2- Recommended methods for sensory evaluation i ISO 22935-3:2009 (IDF-99-
3:2009) Milk and milk products - Sensory analysis - Part 3 Guidance
on a method for evaluation of compliance with product specifications
for sensory properties by scoring., The cheeses are fresh or matured products, which are produced by drainage of whey
after coagulation of milk, cream, whey, or a combination of thereof. Cheese classification
on the market is a very complex process and meets only the initial requirements, but can
not possibly fulfill all the requirements for a clear designation. Cheeses are placed on the
market as ripened, unripened (fresh) and cheese Kackavalo. On the basis of fat content
expressed on dry matter, cheeses are produced and placed on the market as follows: high
fat, full-fat, medium-fat, low-fat and skim. Based on the moisture content in the fat-free dry
matter, cheeses are produced and placed on the market as an extra hard cheese, hard
cheese, semi-hard cheese and soft cheese. Cheese on the market should be safe for human consumption, meets quality requirements and has the characteristic sensorial properties. The perception of cheese sensory characteristics can generally be described using terms defined within the categories of appearance (exterior/ interior and consistency),
odour and flavour.
The soft and semi-hard cheeses are major cheese families consumed in the Republic of Serbia. The workshop is designed to provide participants with the fundamental tools
to define the sensory quality of selected cheeses (soft fresh and semi-hard cheeses) offering basic sensory training to describe and record the sensory characteristics of cheeses.
Evaluation will be done according to standard ISO 22935-2:2009 (IDF-99-2:2009) Milk and
milk products - Sensory analysis - Part 2- Recommended methods for sensory evaluation
i ISO 22935-3:2009 (IDF-99-3:2009) Milk and milk products - Sensory analysis - Part 3
Guidance on a method for evaluation of compliance with product specifications for sensory properties by scoring.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila",
journal = "XXXVIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2017",
title = "Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira",
pages = "123-129",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2901"
}
Katić, V.,& Bulajić, S.. (2017). Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira. in XXXVIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2017
Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila., 123-129.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2901
Katić V, Bulajić S. Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira. in XXXVIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2017. 2017;:123-129.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2901 .
Katić, Vera, Bulajić, Snežana, "Senzorna ocena mekog i polutvrdog sira" in XXXVIII Seminar za inovacije znanja veterinara, Beograd, 2017 (2017):123-129,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2901 .

Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima

Savić Radovanović, Radoslava; Katić, Vera; Velebit, Branko

(Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Naučna KMD, 2016)

TY  - CONF
AU  - Savić Radovanović, Radoslava
AU  - Katić, Vera
AU  - Velebit, Branko
PY  - 2016
UR  - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2855
AB  - Procena rizika je naučno baziran proces koga čine identifikacija hazarda, karakterizacija hazarda, procena izloženosti i karakterizacija rizika. U kontekstu bezbednosti hrane rizik predstavlja verovatnoću i posledice da posle konzumiranja hrane nastane štetno delovanje na zdravlje ljudi. Sirevi kao hrana zauzimaju važno mesto u ishrani ljudi. U Republici Srbiji veliki broj sireva, prisutan na tržištu gradskih pijaca, proizvodi se u domaćinstvima i može se svrstati u grupu mekih sireva bez zrenja ili sa zrenjem. Budući da se određen broj mekih sireva proizvodi od nekuvanog mleka, kao deo tradicije, postoji mogućnost da sa sirovim mlekom u sir dospeju patogeni mikroorganizmi kao što su koagulaza pozitivne stafilokoke. Trovanja hranom izazvana enterotoksinima stafilokoka su intoksikacije, koje nastaju konzumiranjem hrane koja sadrži dovoljnu količinu (1μg/kg telesne mase konzumenta) jednog, ili više enterotoksina. Cilj ovog rada je bio da se nа osnovu brojа koаgulаzа pozitivnih stаfilokokа u siru, uslovа zа njihovo rаzmnožаvаnje i stvаrаnje enterotoksinа, kаo i prisustvа genа zа sintezu enterotoksinа kod koаgulаzа pozitivnih stаfilokokа izolovаnih iz sirа, proceni rizik od nаlаzа enterotoksinа stаfilokokа u mekim sirevimа. Za određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka u ispitanim uzorcima mekih sireva je korišćena standardardna metoda SRPS EN ISO 6888-2. Za ispitivanje sposobnosti primoizolata stafilokoka da stvaraju enterotoksine i prisustvo enterotoksina u uzorcima mekih sireva je korišćena ELFA tehnika. Dokazivanje gena za sintezu enterotoksina je vršeno konvencionalnom multipleks PCR tehnikom (za gene sea i seb), odnosno tehnikom Real-Time PCR (za gene sec, sed i see).   
Koagulaza pozitivne stafilokoke su dokazane u 85 (20,48%) uzoraka sireva različite starosti a njihov broj se kretao od 1 do 5,79 log cfu/g sira. Od 85 izolata koagulaza pozitivnih stafilokoka poreklom iz sireva kod 26 (30,59%) izolata je dokazana sposobnost da stvaraju klasične enterotoksine (SEA-SEE). Od 26 enterotoksogenih primoizolata 20 (76,92%) izolata je bilo poreklom iz uzoraka sireva proizvedenih od nekuvanog mleka, a 6 (23,08%) izolata poreklom iz uzoraka sireva proizvedenih od kuvanog mleka. Kod svih 26 primoizolata koagulaza pozitivnih stafilokoka, poreklom iz sireva, zа koje je ELFA tehnikom utvrđeno dа stvаrаju enterotoksin, dokаzаn je gen zа enterotoksin A (sea), а kod 24 izolаtа je pored sea genа dokаzаn i gen zа sintezu enterotoksinа B (seb). Nijedаn izolаt nije posedovаo gene zа sintezu enterotoksinа C (sec), D (sed) i E (see). Od 26 uzoraka u kojima su dokazane enterotosogene koagulaza pozitivne stafilokoke, enterotoksini su dokazani u 2 (7,69%) uzorka slatko-koagulišućeg sira proizvedenog od nekuvanog mleka u kojima je broj enterotoksogenih koagulaza pozitivnih stafilokoka bio iznad 5 log cfu/g sira. Slatko-koagulišući sirevi proizvedeni od nekuvanog mleka u kojima je broj koagulaza pozitivnih stafilokoka veći od 5 log cfu/g i u kojima je pH iznad 5,0 mogu da sаdrže enterotoksine u količinаmа koje izаzivаju intoksikаcije i predstаvljаju rizik po zrаvlje ljudi.
PB  - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Naučna KMD
C3  - 5.Simpozijum Bezbednost  i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 3 - 4. novembar 2016
T1  - Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima
SP  - 27
EP  - 42
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2855
ER  - 
@conference{
author = "Savić Radovanović, Radoslava and Katić, Vera and Velebit, Branko",
year = "2016",
abstract = "Procena rizika je naučno baziran proces koga čine identifikacija hazarda, karakterizacija hazarda, procena izloženosti i karakterizacija rizika. U kontekstu bezbednosti hrane rizik predstavlja verovatnoću i posledice da posle konzumiranja hrane nastane štetno delovanje na zdravlje ljudi. Sirevi kao hrana zauzimaju važno mesto u ishrani ljudi. U Republici Srbiji veliki broj sireva, prisutan na tržištu gradskih pijaca, proizvodi se u domaćinstvima i može se svrstati u grupu mekih sireva bez zrenja ili sa zrenjem. Budući da se određen broj mekih sireva proizvodi od nekuvanog mleka, kao deo tradicije, postoji mogućnost da sa sirovim mlekom u sir dospeju patogeni mikroorganizmi kao što su koagulaza pozitivne stafilokoke. Trovanja hranom izazvana enterotoksinima stafilokoka su intoksikacije, koje nastaju konzumiranjem hrane koja sadrži dovoljnu količinu (1μg/kg telesne mase konzumenta) jednog, ili više enterotoksina. Cilj ovog rada je bio da se nа osnovu brojа koаgulаzа pozitivnih stаfilokokа u siru, uslovа zа njihovo rаzmnožаvаnje i stvаrаnje enterotoksinа, kаo i prisustvа genа zа sintezu enterotoksinа kod koаgulаzа pozitivnih stаfilokokа izolovаnih iz sirа, proceni rizik od nаlаzа enterotoksinа stаfilokokа u mekim sirevimа. Za određivanje broja koagulaza pozitivnih stafilokoka u ispitanim uzorcima mekih sireva je korišćena standardardna metoda SRPS EN ISO 6888-2. Za ispitivanje sposobnosti primoizolata stafilokoka da stvaraju enterotoksine i prisustvo enterotoksina u uzorcima mekih sireva je korišćena ELFA tehnika. Dokazivanje gena za sintezu enterotoksina je vršeno konvencionalnom multipleks PCR tehnikom (za gene sea i seb), odnosno tehnikom Real-Time PCR (za gene sec, sed i see).   
Koagulaza pozitivne stafilokoke su dokazane u 85 (20,48%) uzoraka sireva različite starosti a njihov broj se kretao od 1 do 5,79 log cfu/g sira. Od 85 izolata koagulaza pozitivnih stafilokoka poreklom iz sireva kod 26 (30,59%) izolata je dokazana sposobnost da stvaraju klasične enterotoksine (SEA-SEE). Od 26 enterotoksogenih primoizolata 20 (76,92%) izolata je bilo poreklom iz uzoraka sireva proizvedenih od nekuvanog mleka, a 6 (23,08%) izolata poreklom iz uzoraka sireva proizvedenih od kuvanog mleka. Kod svih 26 primoizolata koagulaza pozitivnih stafilokoka, poreklom iz sireva, zа koje je ELFA tehnikom utvrđeno dа stvаrаju enterotoksin, dokаzаn je gen zа enterotoksin A (sea), а kod 24 izolаtа je pored sea genа dokаzаn i gen zа sintezu enterotoksinа B (seb). Nijedаn izolаt nije posedovаo gene zа sintezu enterotoksinа C (sec), D (sed) i E (see). Od 26 uzoraka u kojima su dokazane enterotosogene koagulaza pozitivne stafilokoke, enterotoksini su dokazani u 2 (7,69%) uzorka slatko-koagulišućeg sira proizvedenog od nekuvanog mleka u kojima je broj enterotoksogenih koagulaza pozitivnih stafilokoka bio iznad 5 log cfu/g sira. Slatko-koagulišući sirevi proizvedeni od nekuvanog mleka u kojima je broj koagulaza pozitivnih stafilokoka veći od 5 log cfu/g i u kojima je pH iznad 5,0 mogu da sаdrže enterotoksine u količinаmа koje izаzivаju intoksikаcije i predstаvljаju rizik po zrаvlje ljudi.",
publisher = "Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Naučna KMD",
journal = "5.Simpozijum Bezbednost  i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 3 - 4. novembar 2016",
title = "Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima",
pages = "27-42",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2855"
}
Savić Radovanović, R., Katić, V.,& Velebit, B.. (2016). Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima. in 5.Simpozijum Bezbednost  i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 3 - 4. novembar 2016
Beograd : Fakultet veterinarske medicine, Naučna KMD., 27-42.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2855
Savić Radovanović R, Katić V, Velebit B. Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima. in 5.Simpozijum Bezbednost  i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 3 - 4. novembar 2016. 2016;:27-42.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2855 .
Savić Radovanović, Radoslava, Katić, Vera, Velebit, Branko, "Procena rizika od nalaza enterotoksina stafilokoka u mekim sirevima" in 5.Simpozijum Bezbednost  i kvalitet namirnica animalnog porekla, Beograd, 3 - 4. novembar 2016 (2016):27-42,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2855 .