Show simple item record

Nanotehnologija i njena potencijalna primena u industriji mesa

dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorLončina, Jasna
dc.creatorBaltić, Tatjana
dc.date.accessioned2020-06-03T13:43:25Z
dc.date.available2020-06-03T13:43:25Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1027
dc.description.abstractThe food industry is making great efforts to improve hygiene, extend the shelf life of products, prevent food-borne illnesses and contamination by chemical and also physical agents, and to improve their detection and control if contamination already has occurred. As a result, there is a constant search for new technologies which can help in achieving these goals. Nanotechnology is one of the major innovations which have already been applied in many different areas. Results of previous studies show that the use of nanotechnology provides a number of opportunities to improve processes of production, packaging, distribution and storage of the food, and therefore of the meat, as one of the most valuable source of nutritional components.en
dc.description.abstractIndustrija hrane ulaže velike napore u cilju unapređenja higijene, povećanja održivosti proizvoda, sprečavanja pojave bolesti prenosive hranom, sprečavanja kontaminacije proizvoda hemijskim i fizičkim zagađivačima, kao i poboljšanja njihove detekcije i kontrole, ukoliko je do kontaminacije već došlo. Kao posledica toga, neprekidno se traga za novim tehnologijama koje mogu da pomognu u ostvarenju ovih ciljeva. Jedna od inovacija koja je već našla primenu na mnogim poljima jeste upotreba nanotehnologije. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazuju da upotreba nanotehnologije pruža veliki broj mogućnosti u poboljšanju procesa proizvodnje, pakovanja, distribucije i skladištenja hrane, a samim tim i mesa, koje predstavlja jednu od nutritivno najvrednijih namirnica.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectnanotechnologyen
dc.subjectnano-packagingen
dc.subjectmeaten
dc.subjectissue and benefitsen
dc.subjectnanotehnologijasr
dc.subjectnanopakovanjasr
dc.subjectmesosr
dc.subjectproblemi i prednostisr
dc.titleNanotechnology and its potential applications in meat industryen
dc.titleNanotehnologija i njena potencijalna primena u industriji mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Ивановић, Јелена; Балтић, Татјана; Јањић, Јелена; Лончина, Јасна; Бошковић, Марија; Докмановић, Марија; Нанотехнологија и њена потенцијална примена у индустрији меса; Нанотехнологија и њена потенцијална примена у индустрији меса;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue2
dc.citation.spage168
dc.citation.epage175
dc.citation.other54(2): 168-175
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1302168B
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/24/1026.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record