Приказ основних података о документу

Upotreba eteričnih ulja u cilju prevencije bolesti prenosivih hranom uzrokovane patogenima iz mesa

dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorĐurić, Jelena
dc.creatorLončina, Jasna
dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorMarković, Radmila
dc.date.accessioned2020-06-03T13:43:38Z
dc.date.available2020-06-03T13:43:38Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1030
dc.description.abstractAlthough food industry has improved production techniques and slaughter hygiene, pathogens found in meat, such as Salmonella spp., Campylobacter spp. and E. coli still cause a number of foodborne illness outbreaks yearly all over the world. The overuse of antibiotics and disinfectants in both veterinary and human medicine practice has led to phenomenon of multi-drugresistance of bacteria, which highlights the research needs on new antimicrobial agents. One of the alternatives is use of essential oils, which are aromatic oily liquids obtained from plant material by different methods. It has been proved that essential oils exhibit variable antibacterial activity, depending on the type of bacteria as well as on the chemical composition of essential oil being used. Essential oils (Eos) have antioxidant role, and inhibitory role not only to pathogens, but also to the spoilage microorganisms, which subsequently affects quality and extends meat shelf-life in order to produce safer and healthier product.en
dc.description.abstractIako je industrija hrane unapredila način i tehnologiju proizvodnje, kao i higijenu klanja, patogeni mikroorganizmi prenosivi hranom koji se mogu naći u mesu, kao što su Salmonella spp., Campylobacter spp. i E. coli, odgovorni su za milione oboljenja svake godine. Prevelika upotreba antibiotika i dezinficijenasa, kako u veterinarskoj, tako i u humanoj medicini rezultiralo je fenomenom bakterijske rezistencije, zbog čega se javila potreba za novim antimikrobnim sredstvima. Jedna od mogućih alternativa je upotreba eteričnih ulja koja predstavljaju aromatične tečnosti uljane konzistencije, koje se različitim metodama, ekstrahuju iz skoro svih delova biljaka. Dokazano je da eterična ulja, u različitom stepenu, imaju antibakterijsku aktivnost koja zavisi od vrste bakterije kao i vrste i hemijskog sastava ulja koje se koristi. Eterična ulja imaju i antioksidativnu ulogu i inhibiraju rast patogenih, ali i mikroorganizama kvar a, utičući na taj način, na kvalitet i održivost mesa u cilju stvaranja bezbednijeg proizvoda.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectplant essential oilsen
dc.subjectantibacterial propertiesen
dc.subjectfood borne pathogensen
dc.subjectmeaten
dc.subjectbiljna eterična uljasr
dc.subjectantibakterijska svojstvasr
dc.subjectpatogeni prenosivi hranomsr
dc.subjectmesosr
dc.titleUse of essential oils in order to prevent foodborne illnesses caused by pathogens in meaten
dc.titleUpotreba eteričnih ulja u cilju prevencije bolesti prenosivih hranom uzrokovane patogenima iz mesasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Бошковић, Марија; Ђурић, Јелена; Марковић, Радмила; Ивановић, Јелена; Лончина, Јасна; Докмановић, Марија; Употреба етеричних уља у циљу превенције болести преносивих храном узроковане патогенима из меса; Употреба етеричних уља у циљу превенције болести преносивих храном узроковане патогенима из меса;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue1
dc.citation.spage14
dc.citation.epage20
dc.citation.other54(1): 14-20
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1301014B
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/27/1029.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу