Show simple item record

Ocena uslova dobrobiti svinja tokom omamljivanja u odnosu na dan u nedelji

dc.creatorKarabasil, Neđeljko
dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorStefanović-Kojičić, Jasmina
dc.creatorGlamočlija, Nataša
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2020-06-03T13:43:46Z
dc.date.available2020-06-03T13:43:46Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1032
dc.description.abstractProper stunning is important in order to ensure animal welfare and to improve meat quality. The conditions in which the stunning is performed and the result of procedure may vary in practice due to numerous factors. The aim of this study was to examine the effectiveness of the stunning procedure with respect to the day of the week. The experiment was conducted on 100 pigs of different genetic origin and of different age and live weight during 5 working days (20 pigs per day). Stunning procedure was assessed through the following parameters: placing of electrodes at the proper position on the head; application of energized electrodes; voltage, amperage and frequency of the current; duration of current application and interval from stunning to bleeding; presence of tonic, clonic convulsions, as well as rhythmic breathing and re-stunning. In this study, improper electrode placement was observed in 40-70% of pigs, application of energized electrodes in 5-45% of pigs, duration of current application from 6,90 to 17,55 seconds, and the interval from stunning to bleeding from 48,62 to 91,25 seconds, the presence of tonic and clonic convulsions, and rhythmic breathing in 65-85%, 45-75% and 10- 75% of pigs. The stunning procedure was repeated in 5-15% of pigs. In addition, the deterioration of most of the parameters at the end of the week was observed. These results suggest unsuccessful stunning of pigs as a consequence of insufficient staff training, and their fatigue at the end of the week. .en
dc.description.abstractPravilno omamljivanje životinja je važno, kako zbog poštovanja dobrobiti životinja, tako i zbog postizanja što boljeg kvaliteta mesa. Uslovi u kojima se obavlja postupak omamljivanja i rezultat izvođenja ove operacije u praksi mogu da variraju, zahvaljujući brojnim faktorima. Stoga je cilj ovog rada bio da se ispitaju uslovi dobrobiti svinja tokom omamljivanja u odnosu na radni dan u nedelji. Ispitivanje je obavljeno na 100 svinja različite genetske osnove i različite starosti i mase pre klanja tokom pet radnih dana. Tokom omamljivanja svinja praćeni su sledeći parametri: postavljanje elektroda na pravilno mesto na glavi životinje; aplikacija struje tek nakon postavljanja elektroda na glavu životinje; dužina vremena aplikacije električne struje kao i primenjena jačina, frekvenca i napon struje; dužina vremena od omamljivanja do iskrvarenja; prisustvo ili odsustvo toničnih, kloničnih grčeva, kao i ritmičnog disanja i ponavljanja postupka omamljivanja. U ovoj studiji utvrđeno je nepravilno postavljanje elektroda kod 40-70% svinja, postavljanje elektroda pod naponom kod 5-45% svinja, aplikacija struje varijabilnog napona (135-280 V), jačine 1,3 A i učestalosti 800 Hz u trajanju od 6,90 do 17,55 sekundi, interval od omamljivanja do iskrvarenja od 48,62 do 91,25 sekunde, prisustvo toničnih i kloničnih grčeva, kao i ritmičnog disanja kod 65-85%, 45-75%, odnosno 10-75% svinja. Postupak omamljivanja ponovljen je kod 5-15% svinja. Pored toga, primećeno je pogoršanje većine parametara pri kraju nedelje. Ovi rezultati ukazuju na loše sproveden postupak omamljivanja koji je posledica nedovoljne obučenosti radnika, ali i njihove zamorenosti pri kraju nedelje.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectwelfareen
dc.subjectstunningen
dc.subjectpigsen
dc.subjectdobrobitsr
dc.subjectomamljivanjesr
dc.subjectsvinjesr
dc.titleAssessment of welfare conditions during stunning of pigs with respect to the day of the weeken
dc.titleOcena uslova dobrobiti svinja tokom omamljivanja u odnosu na dan u nedeljisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractДимитријевић, Мирјана; Гламочлија, Наташа; Балтић, Милан Ж.; Стефановић-Којичић, Јасмина; Теодоровић, Владо; Карабасил, Неђељко; Докмановић, Марија; Оцена услова добробити свиња током омамљивања у односу на дан у недељи; Оцена услова добробити свиња током омамљивања у односу на дан у недељи;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue2
dc.citation.spage89
dc.citation.epage96
dc.citation.other54(2): 89-96
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1302089K
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/29/1031.pdf
dc.identifier.rcubconv_500
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record