Show simple item record

Histološke i histohemijske osobine m. Semitendinosus-a svinja rase nemački Landras na rođenju i na završetku tova

dc.creatorAdamović, Ivana
dc.creatorVitorović, Duško
dc.creatorBlagojević, Miloš
dc.creatorNešić, Ivana
dc.creatorBrkić, Zlata
dc.date.accessioned2020-06-03T13:49:59Z
dc.date.available2020-06-03T13:49:59Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1123
dc.description.abstractCurrent intensive pig meat production conditions impose the need to expand the knowledge about skeletal muscle characteristics, with the aim to improve both production of pig lean meat and meat quality. Histological and biochemical characteristics of the muscle highly influence the quality of meat, with muscle fiber number, size and fiber type distribution being important constituents. The objective of this study was to examine the structure of m. semitendinosus of piglets at birth, and slaughter pigs at the end of fattening. Total muscle fiber number was 350 x 103 in newborn piglets and increased up to nearly 900 x 103 in slaughter pigs. At birth, the muscle consisted of 3.76% primary fibers and 96.24% secondary fibers. At slaughter, slow-twitch oxidative fibers represented 21% of the total muscle fiber number, fast-twitch oxidative fibers represented 28 % while the majority of fibers (52%) in m. semitendinosus were of fast twitch glycolitic type. Obtained results indicate that postnatal muscle growth is accomplished mainly by muscle fiber hypertrophy.en
dc.description.abstractSavremena intenzivna proizvodnja svinjskog mesa nameće potrebu stalnog proširivanja znanja o karakteristikama skeletnih mišića, sa ciljem kako povećanja obima proizvodnje mesa, tako i poboljšanja kvaliteta mesa. Histološke i biohemijske osobine mišića u visokoj meri utiču na kvalitet mesa, pri čemu su od najvećeg značaja: broj i prečnik mišićnih vlakana, i distribucija pojedinih tipova mišićnih vlakana u okviru mišića. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita struktura m. semitendinosus-a prasadi na rođenju, I tovljenika po završetku tova. Kod novorođene prasadi utvrđeno je ukupno 350 x 103 mišićnih vlakana u posmatranom mišiću, a taj se broj kod tovljenika uvećao na 900 x 103. Na rođenju, mišić se sastojao od 3,76 % primarnih vlakana i 96,24 % sekundarnih vlakana. Po završetku tova u m. semitendinosus-u su sporo okidajuća oksidativna vlakna činila 21 % ukupnog broja vlakana, brzo okidajuća oksidativna 28 %, a najveći deo vlakana (52 %) su bila tipa brzo okidajućih glikolitičkih vlakana. Dobijeni rezultati ukazuju da se postnatalni porast mišića svinja odvija uglavnom po osnovu hipertrofije mišićnih vlakana.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa veterinaria - Beograd
dc.subjectageen
dc.subjectfiber typesen
dc.subjectmuscle fiberen
dc.subjectpigen
dc.titleHistological and histochemical properties of m. semitendinosus in German Landrace pigs at birth and market weighten
dc.titleHistološke i histohemijske osobine m. Semitendinosus-a svinja rase nemački Landras na rođenju i na završetku tovasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractНешић, Ивана; Бркић, Злата; Благојевић, Милош; Виторовић, Душко; Aдамовић, Ивана; Хистолошке и хистохемијске особине м. Семитендиносус-а свиња расе немачки Ландрас на рођењу и на завршетку това; Хистолошке и хистохемијске особине м. Семитендиносус-а свиња расе немачки Ландрас на рођењу и на завршетку това;
dc.citation.volume64
dc.citation.issue3
dc.citation.spage319
dc.citation.epage326
dc.citation.other64(3): 319-326
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000343403500004
dc.identifier.doi10.2478/acve-2014-0030
dc.identifier.scopus2-s2.0-84907710735
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/110/1122.pdf
dc.identifier.rcubconv_831
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record