Show simple item record

Povezanost između stresa pre klanja, mrtvačke ukočenosti, koncentracije laktata u krvi i kvaliteta mesa i trupova svinja

dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorLončina, Jasna
dc.creatorGlamočlija, Nataša
dc.creatorĐorđević, Mirjana
dc.date.accessioned2020-06-03T13:51:22Z
dc.date.available2020-06-03T13:51:22Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1143
dc.description.abstractThe aim of this study was to examine the relationships among pre-slaughter stress, rigor mortis, blood lactate, and meat and carcass quality in 100 pigs (cross between Naima sows and hybrids P-76 PenArLan boars). Before slaughter lairage time, handling and pig behavior were assessed for each animal. At exsanguination blood concentrations of lactate and cortisol were determined, while post-mortem were assessed: initial and ultimate pH value, temperature, drip, sensory and instrumental colour and marbling. On the carcasses the degree of rigor mortis and skin damage score were estimated, as well as carcass quality parameters. More developed (p lt 0.01) rigor mortis was observed after long lairage compared to short lairage. Higher intensity of rigor was found in pigs with higher blood lactate level (p lt 0.05) and with a greater thickness of subcutaneous fat tissue (p lt 0.05) and lower lean meat content (p lt 0.01). Higher blood lactate level was observed after long lairage compared to short (p lt 0.05) and after rough handling compared to gentle handling (p lt 0.01). In the group with blood lactate from 10 to 15 mmol/l meat temperature and skin blemishes score increased, while in the group with the highest blood lactate concentration (>15 mmol/l) initial pH decreased and L* value increased. These results suggest that in groups with higher blood lactate concentrations meat quality deteriorates.en
dc.description.abstractCilj ovog rada je bio da se utvrdi povezanost između stresa pre klanja, mrtvačke ukočenosti, koncentracije laktata u krvi i kvaliteta mesa i trupova 100 svinja dobijenih ukrštanjem ženki Naima rase i P-76 PenArLan mužjaka. Za svaku životinju su pre klanja praćeni dužina boravka u stočnom depou, postupanje radnika i ponašanje svinja. Tokom iskrvarenja merene su koncentracije laktata i kortizola iz krvi, dok su postmortalno 137 određene početna i krajnja pH vrednost, temperatura, gubitak tečnosti, senzorna i instrumentalna boja, kao i mramoriranost mesa. Na trupovima svinja određeni su stepen rigor mortis-a, intenzitet ozleda kao i parametri mesnatosti. Više razvijen (p lt 0,01) rigor mortis utvrđen je kod svinja koje su duže boravile u stočnom depou u odnosu na kraći boravak. Jači intenzitet rigora nađen je kod svinja koje su imale veću koncentraciju laktata na iskrvarenju (p lt 0,05), deblje subkutano masno tkivo (p lt 0,05) i manju mesnatost (p lt 0,01). Veća koncentracija laktata u krvi utvrđena je kod svinja koje su duže boravile u stočnom depou u odnosu na one sa kraćim boravkom (p lt 0,05) i nakon grubog postupanja radnika sa svinjama u odnosu na blag postupak (p lt 0,01). U grupi svinja sa koncentracijom laktata u krvi od 10 do 15 mmol/l povećale su se temperatura mesa i stepen ozleda na trupu u odnosu na grupe sa manjom koncentracijom laktata. U grupi koja je imala najveće vrednosti za koncentraciju laktata (više od 15 mmol/l) početna pH vrednost se smanjila, a L* vrednost boje povećala u odnosu na ostale grupe. Ovi rezultati ukazuju da se kod svinja sa većom koncentracijom laktata na iskrvarenju kvalitet mesa pogoršao.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa veterinaria - Beograd
dc.subjectpigsen
dc.subjectpre-slaughter stressen
dc.subjectrigor mortisen
dc.subjectblood lactateen
dc.subjectcarcass and meat qualityen
dc.titleRelationships among pre-slaughter stress, rigor mortis, blood lactate, and meat and carcass quality in pigsen
dc.titlePovezanost između stresa pre klanja, mrtvačke ukočenosti, koncentracije laktata u krvi i kvaliteta mesa i trupova svinjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractМарковић, Радмила; Ђорђевић, Мирјана; Бошковић, Марија; Лончина, Јасна; Гламочлија, Наташа; Балтић, Милан Ж.; Докмановић, Марија; Повезаност између стреса пре клања, мртвачке укочености, концентрације лактата у крви и квалитета меса и трупова свиња; Повезаност између стреса пре клања, мртвачке укочености, концентрације лактата у крви и квалитета меса и трупова свиња;
dc.citation.volume64
dc.citation.issue1
dc.citation.spage124
dc.citation.epage137
dc.citation.other64(1): 124-137
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000341341000013
dc.identifier.doi10.2478/acve-2014-0013
dc.identifier.scopus2-s2.0-84902485083
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/130/1142.pdf
dc.identifier.rcubconv_825
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record