Приказ основних података о документу

Uticaj različitog sastava obroka na proizvodno-ekonomske rezultate i kvalitet mesa ribe

dc.creatorTešić, Milan
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorNedić, Drago
dc.creatorMirilović, Milorad
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorAleksić-Agelidis, Aleksandra
dc.date.accessioned2020-06-03T13:51:35Z
dc.date.available2020-06-03T13:51:35Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1146
dc.description.abstractThe purpose of this study was to assess the effects of various dietary meal compositions on production, economic performance and meat quality of the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Experimental group (0-I) was fed with a mixture containing 30% fish meal, 35% soybean meal, 30% sardines and 5% fish oil. Experimental group 0-II was fed with a combined meal consisting of 75% of fish food pellets and 25% of sardines. The control group (C) was fed with a standard complete pelleted feed. The best result was obtained in group 0-II, while group C achieved results common for local food quality and farming conditions in Serbia. Group 0-I had less productive results compared to group C and group 0-II. Feed used in group 0-II has its own nutritional, biological and economic justification. Use of different fish meals had no significant influence on trout meat chemical composition, except the fat content which was significantly higher in group 0-II. Considering current market prices of fish feed and fish as a final product, the best economic results were achieved by using the combined feed in group 0-II.en
dc.description.abstractU ovom radu je ispitivan uticaj ishrane obrokom različitog sastava na proizvodnoekonomske rezultate i kvalitet mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss). Kontrolna grupa (K) hranjena je standardnom kompletnom peletiranom hranom, ogledna grupa (0-I) hranjena je kombinovanom smešom koja sadrži 30% ribljeg brašna, 35% sojine sačme, 30% sardele i 5% ribljeg ulja, a ogledna grupa 0-II hranjena je kombinovanim obrokom koji je sastavljen od 75% peletirane hrane i 25% sardela. Najbolji rezultat je ostvaren kod 0-II grupe, dok je K grupa postigla rezultate karakteristične za kvalitet domaće hrane i uslove držanja u našoj zemlji, a 0-I grupa imala je slabije proizvodne rezultate u odnosu na K i 0-II grupu. Korišćena hrana kod 0-II grupe ima svoje nutritivno, biološko i ekonomsko opravdanje. Različiti tretmani ishrane nisu bitno uticali na hemijski sastav mesa pastrmki, osim sadržaja masti koji je bio signifikantno viši kod 0-II grupe. Pri važećim tržišnim cenama hraniva i konzumne ribe kao finalnog proizvoda, najbolji ekonomski rezultati postignuti su korišćenjem kombinovanog obroka kod 0-II grupe.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjectrainbow trouten
dc.subjectfeeden
dc.subjectmeat qualityen
dc.subjectcost-effectivenessen
dc.titleEffects of various meal compositions on production results, economic performance and fish meat qualityen
dc.titleUticaj različitog sastava obroka na proizvodno-ekonomske rezultate i kvalitet mesa ribesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractТешић, Милан; Теодоровић, Владо; Недић, Драго; Балтић, Милан Ж.; Мириловић, Милорад; Марковић, Радмила; Aлексић-Aгелидис, Aлександра; Утицај различитог састава оброка на производно-економске резултате и квалитет меса рибе; Утицај различитог састава оброка на производно-економске резултате и квалитет меса рибе;
dc.citation.volume64
dc.citation.issue3
dc.citation.spage338
dc.citation.epage348
dc.citation.other64(3): 338-348
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000343403500006
dc.identifier.doi10.2478/acve-2014-0032
dc.identifier.scopus2-s2.0-84907694819
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/133/1145.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу