Bioactive peptides from meat and their influence on human health
Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi
2014
Authors
Baltić, Milan Ž.Bošković, Marija
Ivanović, Jelena
Janjić, Jelena
Dokmanović, Marija
Marković, Radmila
Baltić, Tatjana
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Bioactive peptides are functional components, encrypted in the proteins and can be derived from food of plant and animal origin, including meat. After releasing during gastrointestinal digestion or food processing, these peptides exhibit many different effects on human body such as antioxidative, antimicrobial, antihypertensive, antithrombotic, cytomodulatory, immunomodulatory, anticancer, hypocholesterolemic and anti-obesity effects, which mainly depends on their structure and other properties. Considering bioactive activities of these peptides and their beneficial influence on health on one side, and millions of deaths caused by cancer, cardiovascular and other diseases associated with lifestyle on the other side, it is obvious that these peptides can be used for health promotion and disease risk reduction, especially because they have some advantages compared to synthetic drugs.
Bioaktivni peptidi predstavljaju funkcionalne komponente unutar proteina i mogu se izolovati iz hrane biljnog i animalnog porekla, uključujući i meso. Nakon oslobađanja iz proteina tokom digestije u gastrointestinalnom traktu, ili nekom od metoda koje se koriste u proizvodnji hrane, ovi peptidi ispoljavaju različite biološke efekte i poseduju različite aktivnosti poput antioksidativne, antimikrobne, antihipertenzivne, antitrombotične, citomodulatorne i imunomodulatorne aktivnosti, a imaju ulogu i u snižavanju nivoa holesterola i borbi protiv kancera i gojaznosti. Aktivnost bioaktivnih peptida zavisi od njihove strukture, ali i drugih karakteristika. Uzimajući u obzir njihove biološke aktivnosti i pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje, sa jedne strane, kao i milione smrtnih slučajeva uzrokovanih kancerom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim bolestima povezanim sa načinom života, sa druge strane, očigledno je da ovi peptidi mogu naći primenu u unapređivanju ljudskog zdravlja i smanj...enju rizika od pojave različitih oboljenja. Takođe, bioaktivni peptidi pokazuju određene prednosti u odnosu na sintetičke lekove.
Keywords:
functional food / ACE inhibitory peptides / muscle proteins / antioxidant and antibacterial activity / funkcionalna hrana / ACE inhibitorni peptidi / proteini mišića / antioksidativne i antibakterijske osobineSource:
Tehnologija mesa, 2014, 55, 1, 8-21Publisher:
- Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Baltić, Milan Ž. AU - Bošković, Marija AU - Ivanović, Jelena AU - Janjić, Jelena AU - Dokmanović, Marija AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Tatjana PY - 2014 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1161 AB - Bioactive peptides are functional components, encrypted in the proteins and can be derived from food of plant and animal origin, including meat. After releasing during gastrointestinal digestion or food processing, these peptides exhibit many different effects on human body such as antioxidative, antimicrobial, antihypertensive, antithrombotic, cytomodulatory, immunomodulatory, anticancer, hypocholesterolemic and anti-obesity effects, which mainly depends on their structure and other properties. Considering bioactive activities of these peptides and their beneficial influence on health on one side, and millions of deaths caused by cancer, cardiovascular and other diseases associated with lifestyle on the other side, it is obvious that these peptides can be used for health promotion and disease risk reduction, especially because they have some advantages compared to synthetic drugs. AB - Bioaktivni peptidi predstavljaju funkcionalne komponente unutar proteina i mogu se izolovati iz hrane biljnog i animalnog porekla, uključujući i meso. Nakon oslobađanja iz proteina tokom digestije u gastrointestinalnom traktu, ili nekom od metoda koje se koriste u proizvodnji hrane, ovi peptidi ispoljavaju različite biološke efekte i poseduju različite aktivnosti poput antioksidativne, antimikrobne, antihipertenzivne, antitrombotične, citomodulatorne i imunomodulatorne aktivnosti, a imaju ulogu i u snižavanju nivoa holesterola i borbi protiv kancera i gojaznosti. Aktivnost bioaktivnih peptida zavisi od njihove strukture, ali i drugih karakteristika. Uzimajući u obzir njihove biološke aktivnosti i pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje, sa jedne strane, kao i milione smrtnih slučajeva uzrokovanih kancerom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim bolestima povezanim sa načinom života, sa druge strane, očigledno je da ovi peptidi mogu naći primenu u unapređivanju ljudskog zdravlja i smanjenju rizika od pojave različitih oboljenja. Takođe, bioaktivni peptidi pokazuju određene prednosti u odnosu na sintetičke lekove. PB - Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd T2 - Tehnologija mesa T1 - Bioactive peptides from meat and their influence on human health T1 - Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi VL - 55 IS - 1 SP - 8 EP - 21 DO - 10.5937/tehmesa1401008B ER -
@article{ author = "Baltić, Milan Ž. and Bošković, Marija and Ivanović, Jelena and Janjić, Jelena and Dokmanović, Marija and Marković, Radmila and Baltić, Tatjana", year = "2014", abstract = "Bioactive peptides are functional components, encrypted in the proteins and can be derived from food of plant and animal origin, including meat. After releasing during gastrointestinal digestion or food processing, these peptides exhibit many different effects on human body such as antioxidative, antimicrobial, antihypertensive, antithrombotic, cytomodulatory, immunomodulatory, anticancer, hypocholesterolemic and anti-obesity effects, which mainly depends on their structure and other properties. Considering bioactive activities of these peptides and their beneficial influence on health on one side, and millions of deaths caused by cancer, cardiovascular and other diseases associated with lifestyle on the other side, it is obvious that these peptides can be used for health promotion and disease risk reduction, especially because they have some advantages compared to synthetic drugs., Bioaktivni peptidi predstavljaju funkcionalne komponente unutar proteina i mogu se izolovati iz hrane biljnog i animalnog porekla, uključujući i meso. Nakon oslobađanja iz proteina tokom digestije u gastrointestinalnom traktu, ili nekom od metoda koje se koriste u proizvodnji hrane, ovi peptidi ispoljavaju različite biološke efekte i poseduju različite aktivnosti poput antioksidativne, antimikrobne, antihipertenzivne, antitrombotične, citomodulatorne i imunomodulatorne aktivnosti, a imaju ulogu i u snižavanju nivoa holesterola i borbi protiv kancera i gojaznosti. Aktivnost bioaktivnih peptida zavisi od njihove strukture, ali i drugih karakteristika. Uzimajući u obzir njihove biološke aktivnosti i pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje, sa jedne strane, kao i milione smrtnih slučajeva uzrokovanih kancerom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim bolestima povezanim sa načinom života, sa druge strane, očigledno je da ovi peptidi mogu naći primenu u unapređivanju ljudskog zdravlja i smanjenju rizika od pojave različitih oboljenja. Takođe, bioaktivni peptidi pokazuju određene prednosti u odnosu na sintetičke lekove.", publisher = "Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd", journal = "Tehnologija mesa", title = "Bioactive peptides from meat and their influence on human health, Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi", volume = "55", number = "1", pages = "8-21", doi = "10.5937/tehmesa1401008B" }
Baltić, M. Ž., Bošković, M., Ivanović, J., Janjić, J., Dokmanović, M., Marković, R.,& Baltić, T.. (2014). Bioactive peptides from meat and their influence on human health. in Tehnologija mesa Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd., 55(1), 8-21. https://doi.org/10.5937/tehmesa1401008B
Baltić MŽ, Bošković M, Ivanović J, Janjić J, Dokmanović M, Marković R, Baltić T. Bioactive peptides from meat and their influence on human health. in Tehnologija mesa. 2014;55(1):8-21. doi:10.5937/tehmesa1401008B .
Baltić, Milan Ž., Bošković, Marija, Ivanović, Jelena, Janjić, Jelena, Dokmanović, Marija, Marković, Radmila, Baltić, Tatjana, "Bioactive peptides from meat and their influence on human health" in Tehnologija mesa, 55, no. 1 (2014):8-21, https://doi.org/10.5937/tehmesa1401008B . .