Приказ основних података о документу

Bioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudi

dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Tatjana
dc.date.accessioned2020-06-03T13:52:38Z
dc.date.available2020-06-03T13:52:38Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1161
dc.description.abstractBioactive peptides are functional components, encrypted in the proteins and can be derived from food of plant and animal origin, including meat. After releasing during gastrointestinal digestion or food processing, these peptides exhibit many different effects on human body such as antioxidative, antimicrobial, antihypertensive, antithrombotic, cytomodulatory, immunomodulatory, anticancer, hypocholesterolemic and anti-obesity effects, which mainly depends on their structure and other properties. Considering bioactive activities of these peptides and their beneficial influence on health on one side, and millions of deaths caused by cancer, cardiovascular and other diseases associated with lifestyle on the other side, it is obvious that these peptides can be used for health promotion and disease risk reduction, especially because they have some advantages compared to synthetic drugs.en
dc.description.abstractBioaktivni peptidi predstavljaju funkcionalne komponente unutar proteina i mogu se izolovati iz hrane biljnog i animalnog porekla, uključujući i meso. Nakon oslobađanja iz proteina tokom digestije u gastrointestinalnom traktu, ili nekom od metoda koje se koriste u proizvodnji hrane, ovi peptidi ispoljavaju različite biološke efekte i poseduju različite aktivnosti poput antioksidativne, antimikrobne, antihipertenzivne, antitrombotične, citomodulatorne i imunomodulatorne aktivnosti, a imaju ulogu i u snižavanju nivoa holesterola i borbi protiv kancera i gojaznosti. Aktivnost bioaktivnih peptida zavisi od njihove strukture, ali i drugih karakteristika. Uzimajući u obzir njihove biološke aktivnosti i pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje, sa jedne strane, kao i milione smrtnih slučajeva uzrokovanih kancerom, kardiovaskularnim bolestima, kao i drugim bolestima povezanim sa načinom života, sa druge strane, očigledno je da ovi peptidi mogu naći primenu u unapređivanju ljudskog zdravlja i smanjenju rizika od pojave različitih oboljenja. Takođe, bioaktivni peptidi pokazuju određene prednosti u odnosu na sintetičke lekove.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectACE inhibitory peptidesen
dc.subjectmuscle proteinsen
dc.subjectantioxidant and antibacterial activityen
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectACE inhibitorni peptidisr
dc.subjectproteini mišićasr
dc.subjectantioksidativne i antibakterijske osobinesr
dc.titleBioactive peptides from meat and their influence on human healthen
dc.titleBioaktivni peptidi iz mesa i njihov uticaj na zdravlje ljudisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Јањић, Јелена; Балтић, Татјана; Бошковић, Марија; Марковић, Радмила; Ивановић, Јелена; Докмановић, Марија; Биоактивни пептиди из меса и њихов утицај на здравље људи; Биоактивни пептиди из меса и њихов утицај на здравље људи;
dc.citation.volume55
dc.citation.issue1
dc.citation.spage8
dc.citation.epage21
dc.citation.other55(1): 8-21
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1401008B
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/144/1160.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу