Приказ основних података о документу

Uticaj soljenja i mariniranja na mikrobiološki status i hemijski sastav skuše upakovane u modifikovanu atmosferu

dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorĐurić, Jelena
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorĐorđević, Vesna
dc.creatorGrbić, Slaven
dc.date.accessioned2020-06-03T13:53:02Z
dc.date.available2020-06-03T13:53:02Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1167
dc.description.abstractThe aim of our study was the effect of salting and marinating on microbiological status and chemical composition of mackerel packed in the modified atmosphere. For the purposes of the testing, mackerel were divided into two groups where the first group consisted of salted mackerel packed in MAP and the other group was marinated mackerel packed in the same way. Marinades and salt primarily have impact on microbiological status of meat and the aim of this study was to identify certain groups of bacteria (total bacteria, lactic acid bacteria and the number of Enterobacteriaceae) during the fifty days of storage. Salting and especially marinating, significantly affect the change in the chemical composition of fish meat, since it leads to a significant reduction in water content, an increase in fat content and increased ash content. These processes affect the reduction of aw value of fish meat. In the samples of marinated fish, especially fish samples packaged in the modified atmosphere, significantly lower bacteria count was determined in the tested group relative to the samples which were treated with brine, and were packed under modified atmosphere.en
dc.description.abstractCilj našeg rada je bio uticaj soljenja i mariniranja na mikrobiološki status i hemijski sastav skuše upakovane u modifikovanu atmosferu. Za potrebe ispitivanja skuša je podeljena u dve grupe, gde je prva grupa bila soljena skuša pakovana u MAP, a druga grupa je bila marinirana skuša pakovana u MAP. Marinade i so imaju pre svega uticaj na mikrobiološki status mesa pa je i cilj ovog istraživanja bio utvrđivanje pojedinih grupa bakterija (ukupan broj bakterija, bakterije mlečne kiseline i broj enterobakterija) tokom pedeset dana skladištenja. Soljenje, a posebno mariniranje, značajno utiče na promenu hemijskog sastava mesa ribe, budući da dolazi do značajnog smanjenja sadržaja vode, povećanja sadržaja masti i povećanja sadržaja pepela. Ovi postupci utiču i na smanjenja aw vrednosti mesa ribe. U uzorcima marinirane ribe, utvrđen je značajno manji broj svih ispitivanih grupa bakterija, u odnosu na uzorke koji su bili tretirani slanim rastvorom.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjecttotal number of bacteriaen
dc.subjectMAPen
dc.subjectenterobacteriaceaeen
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectmackerelen
dc.subjectmarinadeen
dc.subjectukupan broj bakterijasr
dc.subjectMAPsr
dc.subjectenterobakterijesr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectskušasr
dc.subjectmarinadasr
dc.titleThe effect of salting and marinating on microbiological status and chemical composition of mackerel packed in the modified atmosphereen
dc.titleUticaj soljenja i mariniranja na mikrobiološki status i hemijski sastav skuše upakovane u modifikovanu atmosferusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЂорђевић, Весна; Марковић, Радмила; Бошковић, Марија; Балтић, Милан Ж.; Грбић, Славен; Ивановић, Јелена; Ђурић, Јелена; Утицај сољења и маринирања на микробиолошки статус и хемијски састав скуше упаковане у модификовану атмосферу; Утицај сољења и маринирања на микробиолошки статус и хемијски састав скуше упаковане у модификовану атмосферу;
dc.citation.volume55
dc.citation.issue2
dc.citation.spage169
dc.citation.epage175
dc.citation.other55(2): 169-175
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1402169I
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/150/1166.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу