The application of biotechnology in animal nutrition
Primena biotehnologije u ishrani životinja
2015
Аутори
Šefer, DraganMarković, Radmila
Nedeljković-Trailović, Jelena
Petrujkić, Branko
Radulović, Stamen
Grdović, Svetlana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Animal food has to incorporate multiple objectives, ie. it should provide good animal health, good production and reproductive performance, reduce pollution of the environment as well as have the impact on food of animal origin, by supplying it, in addition to basic nutrients, with certain useful substances that can act preventively on the occurrence of various diseases in humans in modern living conditions. This complex task implies the application of scientific knowledge concerning biotechnology in the field of animal feed production, and also includes the use of specific nutrients that are the result of the latest developments in specific disciplines such as molecular biology and genetic engineering. As a result of researches in these areas there were created some varieties of cereals and legumes with improved nutritional properties. On the other hand, obtaining a safe food of animal origin product imposes the use of substances of natural origin (such as probiotics, prebiotics, phyt...obiotics, enzymes, chelating forms ..), which provide better digestibility and more complete utilization of certain nutrients from the feedstuff. In this way, the quantity of undigested substances are significantly reduced as well as soil and the atmosphere pollution. The use of specific additives in animal nutrition resulting from biotechnological research is most frequent when a problem concerning certain level of production or animal health has to be overcome. This implies a group of non-nutritional ingredients which are aimed to regulate the digestive tract microflora, pH, weight gain, as well as to modify metabolic processes etc.
Hrana za životinje treba istovremeno da objedini više ciljeva, tj. treba da obezbedi dobro zdravlje životinja, dobre proizvodne i reproduktivne performanse, smanji zagađivanje čovekove okoline ali i da utiče na namirnice animalnog porekla, da ih pored osnovnih hranljivih materija, snabde i određenim korisnim materijama koje mogu da deluju preventivno na pojavu raznih oboljenja ljudi u savremenim uslovima življenja. Ovaj kompleksan zadatak podrazumeva primenu naučnih saznanja iz oblasti biotehnologije u proizvodnju hrane za životinje a takođe uključuje i upotrebu specifičnih hraniva nastalih kao rezultat najnovijih dostignuća iz pojedinih naučnih disciplina kao što su molekularna biologija i genetski inženjering. Kao rezultat istraživanja u ovim oblastima stvoreni su varijeteti žitarica i leguminoza sa poboljšanim nutritivnim svojstvima. Sa druge strane, da bi se dobio bezbedan proizvod, odnosno namirnica animalnog porekla, nameće se upotreba supstanci prirodnog porekla (kao što su prob...iotci, prebiotici, fitobiotici, enzimi, helati, …) koje će doprineti boljoj svarljivosti i potpunijem iskorišćavanju određenih hranljivih materija iz hraniva. Na taj način se u značajnoj meri smanjuje deo nesvarenih materija i zagađivanje zemljišta i atmosfere. vSpecifični dodaci u ishrani životinja, koji su proistekli iz biotehnoloških istraživanja najčešće se koriste da bi se prevazišli problemi u vezi sa određenim nivoom proizvodnje ili zdravstvenim stanjem životinja. Tu se ubraja grupa nehranidbenih ingredijenata koja reguliše mikrofloru digestivnog trakta, pH, prirast, modifikuje procese metabolizma i slično.
Кључне речи:
biotechnology / intensive farming / nutrition / biotehnologija / intenzivno stočarstvo / ishranaИзвор:
Veterinarski Glasnik, 2015, 69, 1-2, 127-137Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
Финансирање / пројекти:
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Šefer, Dragan AU - Marković, Radmila AU - Nedeljković-Trailović, Jelena AU - Petrujkić, Branko AU - Radulović, Stamen AU - Grdović, Svetlana PY - 2015 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1206 AB - Animal food has to incorporate multiple objectives, ie. it should provide good animal health, good production and reproductive performance, reduce pollution of the environment as well as have the impact on food of animal origin, by supplying it, in addition to basic nutrients, with certain useful substances that can act preventively on the occurrence of various diseases in humans in modern living conditions. This complex task implies the application of scientific knowledge concerning biotechnology in the field of animal feed production, and also includes the use of specific nutrients that are the result of the latest developments in specific disciplines such as molecular biology and genetic engineering. As a result of researches in these areas there were created some varieties of cereals and legumes with improved nutritional properties. On the other hand, obtaining a safe food of animal origin product imposes the use of substances of natural origin (such as probiotics, prebiotics, phytobiotics, enzymes, chelating forms ..), which provide better digestibility and more complete utilization of certain nutrients from the feedstuff. In this way, the quantity of undigested substances are significantly reduced as well as soil and the atmosphere pollution. The use of specific additives in animal nutrition resulting from biotechnological research is most frequent when a problem concerning certain level of production or animal health has to be overcome. This implies a group of non-nutritional ingredients which are aimed to regulate the digestive tract microflora, pH, weight gain, as well as to modify metabolic processes etc. AB - Hrana za životinje treba istovremeno da objedini više ciljeva, tj. treba da obezbedi dobro zdravlje životinja, dobre proizvodne i reproduktivne performanse, smanji zagađivanje čovekove okoline ali i da utiče na namirnice animalnog porekla, da ih pored osnovnih hranljivih materija, snabde i određenim korisnim materijama koje mogu da deluju preventivno na pojavu raznih oboljenja ljudi u savremenim uslovima življenja. Ovaj kompleksan zadatak podrazumeva primenu naučnih saznanja iz oblasti biotehnologije u proizvodnju hrane za životinje a takođe uključuje i upotrebu specifičnih hraniva nastalih kao rezultat najnovijih dostignuća iz pojedinih naučnih disciplina kao što su molekularna biologija i genetski inženjering. Kao rezultat istraživanja u ovim oblastima stvoreni su varijeteti žitarica i leguminoza sa poboljšanim nutritivnim svojstvima. Sa druge strane, da bi se dobio bezbedan proizvod, odnosno namirnica animalnog porekla, nameće se upotreba supstanci prirodnog porekla (kao što su probiotci, prebiotici, fitobiotici, enzimi, helati, …) koje će doprineti boljoj svarljivosti i potpunijem iskorišćavanju određenih hranljivih materija iz hraniva. Na taj način se u značajnoj meri smanjuje deo nesvarenih materija i zagađivanje zemljišta i atmosfere. vSpecifični dodaci u ishrani životinja, koji su proistekli iz biotehnoloških istraživanja najčešće se koriste da bi se prevazišli problemi u vezi sa određenim nivoom proizvodnje ili zdravstvenim stanjem životinja. Tu se ubraja grupa nehranidbenih ingredijenata koja reguliše mikrofloru digestivnog trakta, pH, prirast, modifikuje procese metabolizma i slično. PB - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd T2 - Veterinarski Glasnik T1 - The application of biotechnology in animal nutrition T1 - Primena biotehnologije u ishrani životinja VL - 69 IS - 1-2 SP - 127 EP - 137 DO - 10.2298/VETGL1502127S ER -
@article{ author = "Šefer, Dragan and Marković, Radmila and Nedeljković-Trailović, Jelena and Petrujkić, Branko and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana", year = "2015", abstract = "Animal food has to incorporate multiple objectives, ie. it should provide good animal health, good production and reproductive performance, reduce pollution of the environment as well as have the impact on food of animal origin, by supplying it, in addition to basic nutrients, with certain useful substances that can act preventively on the occurrence of various diseases in humans in modern living conditions. This complex task implies the application of scientific knowledge concerning biotechnology in the field of animal feed production, and also includes the use of specific nutrients that are the result of the latest developments in specific disciplines such as molecular biology and genetic engineering. As a result of researches in these areas there were created some varieties of cereals and legumes with improved nutritional properties. On the other hand, obtaining a safe food of animal origin product imposes the use of substances of natural origin (such as probiotics, prebiotics, phytobiotics, enzymes, chelating forms ..), which provide better digestibility and more complete utilization of certain nutrients from the feedstuff. In this way, the quantity of undigested substances are significantly reduced as well as soil and the atmosphere pollution. The use of specific additives in animal nutrition resulting from biotechnological research is most frequent when a problem concerning certain level of production or animal health has to be overcome. This implies a group of non-nutritional ingredients which are aimed to regulate the digestive tract microflora, pH, weight gain, as well as to modify metabolic processes etc., Hrana za životinje treba istovremeno da objedini više ciljeva, tj. treba da obezbedi dobro zdravlje životinja, dobre proizvodne i reproduktivne performanse, smanji zagađivanje čovekove okoline ali i da utiče na namirnice animalnog porekla, da ih pored osnovnih hranljivih materija, snabde i određenim korisnim materijama koje mogu da deluju preventivno na pojavu raznih oboljenja ljudi u savremenim uslovima življenja. Ovaj kompleksan zadatak podrazumeva primenu naučnih saznanja iz oblasti biotehnologije u proizvodnju hrane za životinje a takođe uključuje i upotrebu specifičnih hraniva nastalih kao rezultat najnovijih dostignuća iz pojedinih naučnih disciplina kao što su molekularna biologija i genetski inženjering. Kao rezultat istraživanja u ovim oblastima stvoreni su varijeteti žitarica i leguminoza sa poboljšanim nutritivnim svojstvima. Sa druge strane, da bi se dobio bezbedan proizvod, odnosno namirnica animalnog porekla, nameće se upotreba supstanci prirodnog porekla (kao što su probiotci, prebiotici, fitobiotici, enzimi, helati, …) koje će doprineti boljoj svarljivosti i potpunijem iskorišćavanju određenih hranljivih materija iz hraniva. Na taj način se u značajnoj meri smanjuje deo nesvarenih materija i zagađivanje zemljišta i atmosfere. vSpecifični dodaci u ishrani životinja, koji su proistekli iz biotehnoloških istraživanja najčešće se koriste da bi se prevazišli problemi u vezi sa određenim nivoom proizvodnje ili zdravstvenim stanjem životinja. Tu se ubraja grupa nehranidbenih ingredijenata koja reguliše mikrofloru digestivnog trakta, pH, prirast, modifikuje procese metabolizma i slično.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd", journal = "Veterinarski Glasnik", title = "The application of biotechnology in animal nutrition, Primena biotehnologije u ishrani životinja", volume = "69", number = "1-2", pages = "127-137", doi = "10.2298/VETGL1502127S" }
Šefer, D., Marković, R., Nedeljković-Trailović, J., Petrujkić, B., Radulović, S.,& Grdović, S.. (2015). The application of biotechnology in animal nutrition. in Veterinarski Glasnik Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 69(1-2), 127-137. https://doi.org/10.2298/VETGL1502127S
Šefer D, Marković R, Nedeljković-Trailović J, Petrujkić B, Radulović S, Grdović S. The application of biotechnology in animal nutrition. in Veterinarski Glasnik. 2015;69(1-2):127-137. doi:10.2298/VETGL1502127S .
Šefer, Dragan, Marković, Radmila, Nedeljković-Trailović, Jelena, Petrujkić, Branko, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, "The application of biotechnology in animal nutrition" in Veterinarski Glasnik, 69, no. 1-2 (2015):127-137, https://doi.org/10.2298/VETGL1502127S . .