Приказ основних података о документу

Primena biotehnologije u ishrani životinja

dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorNedeljković-Trailović, Jelena
dc.creatorPetrujkić, Branko
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorGrdović, Svetlana
dc.date.accessioned2020-06-03T13:55:44Z
dc.date.available2020-06-03T13:55:44Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1206
dc.description.abstractAnimal food has to incorporate multiple objectives, ie. it should provide good animal health, good production and reproductive performance, reduce pollution of the environment as well as have the impact on food of animal origin, by supplying it, in addition to basic nutrients, with certain useful substances that can act preventively on the occurrence of various diseases in humans in modern living conditions. This complex task implies the application of scientific knowledge concerning biotechnology in the field of animal feed production, and also includes the use of specific nutrients that are the result of the latest developments in specific disciplines such as molecular biology and genetic engineering. As a result of researches in these areas there were created some varieties of cereals and legumes with improved nutritional properties. On the other hand, obtaining a safe food of animal origin product imposes the use of substances of natural origin (such as probiotics, prebiotics, phytobiotics, enzymes, chelating forms ..), which provide better digestibility and more complete utilization of certain nutrients from the feedstuff. In this way, the quantity of undigested substances are significantly reduced as well as soil and the atmosphere pollution. The use of specific additives in animal nutrition resulting from biotechnological research is most frequent when a problem concerning certain level of production or animal health has to be overcome. This implies a group of non-nutritional ingredients which are aimed to regulate the digestive tract microflora, pH, weight gain, as well as to modify metabolic processes etc.en
dc.description.abstractHrana za životinje treba istovremeno da objedini više ciljeva, tj. treba da obezbedi dobro zdravlje životinja, dobre proizvodne i reproduktivne performanse, smanji zagađivanje čovekove okoline ali i da utiče na namirnice animalnog porekla, da ih pored osnovnih hranljivih materija, snabde i određenim korisnim materijama koje mogu da deluju preventivno na pojavu raznih oboljenja ljudi u savremenim uslovima življenja. Ovaj kompleksan zadatak podrazumeva primenu naučnih saznanja iz oblasti biotehnologije u proizvodnju hrane za životinje a takođe uključuje i upotrebu specifičnih hraniva nastalih kao rezultat najnovijih dostignuća iz pojedinih naučnih disciplina kao što su molekularna biologija i genetski inženjering. Kao rezultat istraživanja u ovim oblastima stvoreni su varijeteti žitarica i leguminoza sa poboljšanim nutritivnim svojstvima. Sa druge strane, da bi se dobio bezbedan proizvod, odnosno namirnica animalnog porekla, nameće se upotreba supstanci prirodnog porekla (kao što su probiotci, prebiotici, fitobiotici, enzimi, helati, …) koje će doprineti boljoj svarljivosti i potpunijem iskorišćavanju određenih hranljivih materija iz hraniva. Na taj način se u značajnoj meri smanjuje deo nesvarenih materija i zagađivanje zemljišta i atmosfere. vSpecifični dodaci u ishrani životinja, koji su proistekli iz biotehnoloških istraživanja najčešće se koriste da bi se prevazišli problemi u vezi sa određenim nivoom proizvodnje ili zdravstvenim stanjem životinja. Tu se ubraja grupa nehranidbenih ingredijenata koja reguliše mikrofloru digestivnog trakta, pH, prirast, modifikuje procese metabolizma i slično.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski Glasnik
dc.subjectbiotechnologyen
dc.subjectintensive farmingen
dc.subjectnutritionen
dc.subjectbiotehnologijasr
dc.subjectintenzivno stočarstvosr
dc.subjectishranasr
dc.titleThe application of biotechnology in animal nutritionen
dc.titlePrimena biotehnologije u ishrani životinjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractРадуловић, Стамен; Грдовић, Светлана; Марковић, Радмила; Петрујкић, Бранко; Шефер, Драган; Недељковић-Траиловић, Јелена; Примена биотехнологије у исхрани животиња; Примена биотехнологије у исхрани животиња;
dc.citation.volume69
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage127
dc.citation.epage137
dc.citation.other69(1-2): 127-137
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/VETGL1502127S
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/186/1205.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу