Приказ основних података о документу

Kontrola Salmonella u primarnoj proizvodnji brojlerskih pilića

dc.creatorPajić, Marko
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorTodorović, Dalibor
dc.creatorMilanov, Dubravka
dc.creatorDmitrić, Marko
dc.creatorLakićević, Brankica
dc.creatorĐorđević, Vesna
dc.date.accessioned2020-06-03T13:58:26Z
dc.date.available2020-06-03T13:58:26Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1245
dc.description.abstractSalmonellae represent one of the main causes of zoonotic diseases in people, triggered by ingestion of contaminated food, mostly poultry meat and eggs. The presence of Salmonella in broiler chickens is monitored and controlled according stipulated veterinary-sanitary measures as well as compulsory pre-slaughter control of chicken faeces. The objective of this investigation was to determine the prevalence of Salmonella in primary broiler production and thus to recommend preventive measures for its suppression. The investigation included 37 farms, divided into three categories. Faeces, liver and transport diapers samples were tested in laboratory for clinical bacteriology. During the two-year investigation period (2013-2014), Salmonella was isolated from 13.36% and 14.2% of the samples. Most of the isolates originated from faeces. The most frequent were serovarieties Enteritidis and Infantis. During the period of investigation, the prevalence of salmonellosis in poultry showed the trend of increasing, and moreover, the isolation incidence of certain serovarieties was different.en
dc.description.abstractSalmonele su jedan od glavnih uzročnika zoonotskih oboljenja ljudi prouzrokovanih konzumacijom kontaminirane hrane, a najčešće mesa živine i jaja. Prisustvo salmonela kod brojlerskih pilića kontroliše se propisanim veterinarsko-sanitarnim merama i obaveznom kontrolom fecesa pilića pred klanje. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi prevalencija Salmonella u primarnoj brojlerskoj proizvodnji i da se preporuče preventivne mere za njeno suzbijanje. U istraživanje je bilo uključeno 37 farmi, podeljenih u tri kategorije. Uzorci fecesa, jetri i transportnih pelena su ispitivani u laboratoriji za kliničku bakteriologiju. Tokom dvogodišnjeg perioda ispitivanja (2013-2014), salmonele su izolovane iz 13,36% i 14,2% uzorka. Većina izolata bila je poreklom iz fecesa. Najfrekventnije su ustanovljavani serovarijeteti Enteritidis i Infantis. U navedenom periodu ispitivanja, prevalencija salmoneloze kod živine pokazala je trend povećanja, a određeni serovarijeteti su ustanovljeni učestalije u odnosu na broj ustanovljen prethodnih godina.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31071/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectsalmonellaen
dc.subjectprimary productionen
dc.subjectpoultryen
dc.subjectsalmonelasr
dc.subjectprimarna proizvodnjasr
dc.subjectživinasr
dc.titleControl of Salmonella in primary production of broiler chickensen
dc.titleKontrola Salmonella u primarnoj proizvodnji brojlerskih pilićasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПајић, Марко; Карабасил, Неђељко; Ђорђевић, Весна; Миланов, Дубравка; Тодоровић, Далибор; Лакићевић, Бранкица; Дмитрић, Марко; Контрола Салмонелла у примарној производњи бројлерских пилића; Контрола Салмонелла у примарној производњи бројлерских пилића;
dc.citation.volume56
dc.citation.issue2
dc.citation.spage103
dc.citation.epage108
dc.citation.other56(2): 103-108
dc.citation.rankM51
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/223/1244.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_1245
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу