Приказ основних података о документу

Higijena procesa klanja i obrade svinja tokom godinu dana na jednoj klanici u Severnobanatskom okrugu u Srbiji

dc.creatorRašeta, Mladen
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorJovanović, Jelena
dc.creatorLakićević, Brankica
dc.creatorBranković-Lazić, Ivana
dc.creatorVidanović, Dejan
dc.date.accessioned2020-06-03T13:59:30Z
dc.date.available2020-06-03T13:59:30Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0494-9846
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1260
dc.description.abstractDuring the validation and verification of HACCP system, a food business operator must use the data obtained in the regular control, whose dynamics and extent are required by actual legislation. During one year, at a cattle slaughterhouse in North Banat District (Serbia), swabs were continually taken from the carcasses of pigs, on the slaughter line after the final wash, in order to monitor compliance with the process hygiene criteria (Salmonella spp., Enterobacteriaceae, total viable count of aerobic bacteria). For 30 consecutive weeks of testing, , Salmonella spp. presence was not detected on the pig carcasses after final wash, while the determined presence of Enterobacteriaceae were 1,05 ± 0,78 log CFU/cm2, and the total viable count of aerobic bacteria were 2.87 ± 0.96 log CFU/cm2. The analysis of the obtained results proved a downward trend in Enterobacteriacae and total viable count of aerobic bacteria presence which proves the effectiveness of the new approach in the monitoring process hygiene during the production of pig carcasses, in accordance with the actual legislation.en
dc.description.abstractTokom validacije i verifikacije HACCP sistema, subjekt u poslovanju hranom, treba da upotrebi podatke dobijene u redovnoj kontroli čija su dinamika i obim propisani odgovarajućom zakonskom regulativom. U periodu od godinu dana na jednoj klanici u Severnobanatskom okrugu, vršeno je plansko uzimanje briseva sa trupova svinja sa ciljem praćenja higijene procesa klanja. Ispitivanjima su bili obuhvaćeni sledeći mikroorganizmi: Enterobacteriaceae i broj aerobnih bakterija, kao i potencijalno prisustvo patogena (Salmonella spp.). Tokom 30 uzastopnih nedelja ispitivanja, na trupovima svinja nakon završnog pranja, nije utvrđeno prisustvo Salmonella spp., dok je prisustvo Enterobacteriaceae iznosilo 1,05 ± 0,78 log CFU/cm2, a ukupnog broja aerobnih bakterija 2,87 ± 0,96 log CFU/cm2. Analizom dobijenih rezultata primetan je opadajući trend nalaza Enterobacteriacae i broja aerobnih bakterija, što ukazuje na efektivnost sistema HACCP i kontrole higijene procesa klanja koja je u skladu sa aktuelnom zakonskom regulativom.sr
dc.publisherInstitut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceTehnologija mesa
dc.subjectprocess hygieneen
dc.subjectpig carcassesen
dc.subjecthigijena procesa klanja i obradesr
dc.subjecttrupovi svinjasr
dc.titleProcess hygiene of pig carcasses during one year at a slaughterhouse in the North Banat District of Serbiaen
dc.titleHigijena procesa klanja i obrade svinja tokom godinu dana na jednoj klanici u Severnobanatskom okrugu u Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractВидановић, Дејан; Јовановић, Јелена; Рашета, Младен; Бранковић-Лазић, Ивана; Лакићевић, Бранкица; Теодоровић, Владо; Хигијена процеса клања и обраде свиња током годину дана на једној кланици у Севернобанатском округу у Србији; Хигијена процеса клања и обраде свиња током годину дана на једној кланици у Севернобанатском округу у Србији;
dc.citation.volume56
dc.citation.issue1
dc.citation.spage26
dc.citation.epage33
dc.citation.other56(1): 26-33
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/tehmesa1501026R
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/234/1259.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу