Show simple item record

Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi i vakuumu na odabrane hemijske i fizičko-hemijske parametre marinirane i soljene skuše (Scomber scombrus)

dc.creatorIvanović, Jelena
dc.creatorJanjić, Jelena
dc.creatorGrbić, Slaven
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorGlamočlija, Nataša
dc.creatorBaltić, Tatjana
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2020-06-03T14:03:29Z
dc.date.available2020-06-03T14:03:29Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2217-5369
dc.identifier.urihttp://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1316
dc.description.abstractChemical and physico-chemical parameters of marinated and salted Atlantic mackerel (Scomber Scombrus), with emphasis on the quality and safety parameters in modified atmosphere packaging (MAP) and vacuum packaging (VP), were investigated. Quality assessment of mackerel stored in MAP (40% CO2+60% N2) and VP for up to 50 days at 4±1 °C was done by the monitoring of pH value, total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA) and histamine. The pH value of fish meat was significantly lower in the marinated samples. The highest concentration of TVB-N was recorded in the salted mackerel stored under VP whereas the lowest TVB-N in the marinated mackerel stored under MAP conditions. The formation of TBA increased with the time of storage and was the lowest in the marinated mackerel stored in MAP. The concentration of histamine increased during storage and its level reached over 10 mg/100 g for the salted mackerel stored under VP conditions. The marinated mackerel packed in MAP had extended shelf life at 4±1 °C compared to that packaged in VP according to physico-chemical analysis.en
dc.description.abstractCilj ovog rada je bio ispitivanje hemijskih i fizičko-hemijskih parametara marinirane i soljene skuše (Scomber scombrus), sa posebnim osvrtom na parametre kvaliteta i bezbednosti skuše pakovane u modifikovanoj atmosferi (MAP) i vakuum pakovanju (VP). Ocena kvaliteta skuše koja je pakovana u MAP (40% SO2 + 60% N2) i VP u trajanju do 50 dana na 4 ± 1 ° C vršena je praćenjem promena rN vrednosti, ukupnog isparljivog azota (TVB-N), tiobarbiturne kiseline (TVA) i sadržaja histamina. Vrednost rN ribljeg mesa je znatno niža u mariniranim uzorcima skuše. Najveća koncentracija TVB-N je zabeležena kod soljenih uzoraka skuše koji su pakovani u vakuumu, a najniža koncentracija TVB-N je zabeležena kod uzoraka ribe pakovanih u MAP (marinirana skuša). Formiranje tVa povećava se sa vremenom skladištenja, a ova vrednost je bila najniža u uzorcima marinirane skuše pakovane u MAP-u. Koncentracija histamina se povećava tokom skladištenja, a njegov sadržaj bio je preko 10 mg/ 100 g samo za soljenu skušu pakovanu u vakuumu. U odnosu na fizičko-hemijske analize uzoraka skuše, rezultati ovog ispitivanja pokazuju da marinirana skuša pakovana u MAP, ima duži rok upotrebe u odnosu na uzorke skuše pakavane u vakuumu.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceFood and Feed Research
dc.subjectAtlantic mackerelen
dc.subjecthistamineen
dc.subjectpH valueen
dc.subjectTBAen
dc.subjectTVB-Nen
dc.subjectSkušasr
dc.subjecthistaminsr
dc.subjectrN vrednostsr
dc.subjectTBAsr
dc.subjectTVB-Nsr
dc.titleEffect of modified atmosphere and vacuum packaging conditions on selected chemical and physico-chemical parameters of marinated and salted Atlantic mackerel (Scomber scombrus)en
dc.titleUticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi i vakuumu na odabrane hemijske i fizičko-hemijske parametre marinirane i soljene skuše (Scomber scombrus)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractГрбић, Славен; Јањић, Јелена; Балтић, Татјана; Марковић, Радмила; Бошковић, Марија; Ђорђевић, Јасна; Балтић, Милан Ж.; Гламочлија, Наташа; Ивановић, Јелена; Утицај паковања у модификованој атмосфери и вакууму на одабране хемијске и физичко-хемијске параметре мариниране и сољене скуше (Сцомбер сцомбрус); Утицај паковања у модификованој атмосфери и вакууму на одабране хемијске и физичко-хемијске параметре мариниране и сољене скуше (Сцомбер сцомбрус);
dc.citation.volume43
dc.citation.issue2
dc.citation.spage111
dc.citation.epage118
dc.citation.other43(2): 111-118
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/FFR16021111
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/282/1315.pdf
dc.identifier.rcubconv_931
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record