Приказ основних података о документу

Uticaj pre-mortem uslova na bledo, meko i vodenasto (BMV) i tamno, čvrsto i suvo (TČS) meso svinja

dc.creatorČobanović, Nikola
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorStajković, Silvana
dc.creatorIlić, Nevena
dc.creatorSuvajdžić, Branko
dc.creatorPetrović, Miloš Z.
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.date.accessioned2020-06-03T14:06:44Z
dc.date.available2020-06-03T14:06:44Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1362
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the effect of gender, stocking density in the transport vehicle, lairage time and season on the incidence of skin lesions on pig carcasses and PSE and DFD meat. Skin lesions on carcasses (480, in total) were assessed according to the Welfare Quality® protocol (2009). The pH and temperature measurements were performed 45 minutes after slaughter. The group of carcasses with skin lesions score 2 had significantly higher incidence of PSE and DFD meat compared to the groups of carcasses with skin lesions score 0 and 1. With regard to gender, there were no differences in meat quality parameters, as well as for the incidence of skin lesions and PSE and DFD meat. The results showed that a space allowance lower than 0.3 m2/100 kg and higher than 0.5 m2/100 kg pig had a detrimental effect to animal welfare and meat quality. Lairage time affected meat quality parameters, incidence of skin lesions score and PSE and DFD meat, where after long lairaging (> 17 h) mean pH45 and t45 values became significantly higher, as well as the incidence of skin lesions and DFD meat. After short lairaging ( lt 1 h) mean pH45 value became significantly lower, while mean t45 value and the incidence of PSE meat became significantly higher. A significantly higher number of skin lesions on the carcass were observed in winter compared to all other seasons. High temperatures during summer and low temperatures during winter had a negative influence on meat quality parameters and incidence of PSE and DFD meat.en
dc.description.abstractCilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi uticaj pola, gustine svinja u transportnom sredstvu, dužine boravka u depou i godišnjeg doba na učestalost lezija na koži trupova svinja i pojavu bledog, mekog i vodenastog mesa (BMV) i tamnog, čvrstog i suvog mesa (TČS). Lezije na trupu svinja (n=480) su ocenjivane na osnovu Welfare Quality®protokola (2009). Vrednosti pH (pH45) i temperature (t45) su određivane 45 minuta postmortem. U grupi svinja sa skorom 2 lezija na koži uočena je značajno veća učestalost BMV i TČS mesa u poređenju sa grupama svinja sa skorom 0 i 1. Nije utvrđena statistički značajna razlika između polova u pojavi lezija na koži, kao i u učestalosti BMV i TČS mesa. Rezultati ovog ispitivanja su pokazali da je podna površina manja od 0.3 m2 i veća od 0.5 m2 na 100 kg telesne mase svinja imala negativan uticaj kako na dobrobit životinja tako i na kvalitet mesa. Pored toga, utvrđeno je da dužina boravka u depou utiče na parametre kvaliteta mesa, kao i na učestalost lezija na trupu svinja i pojavu BMV i TČS mesa, pri čemu su posle dugotrajnog boravka u depou (> 17 h) utvrđene statistički značajno veće pH45 i t45 vrednosti, kao i veća učestalost lezija na trupu i TČS mesa. Sa druge strane, nakon kratkotrajnog boravka u depou ( lt 1 h) utvrđena su statistički značajno niže pH45 vrednosti, odnosno statistički značajno više t45 vrednosti, kao i učestalost lezija na trupu i BMV mesa. Isto tako, utvrđena je statistički značajno veća pojava lezija na trupu svinja u zimskoj sezoni u odnosu na sva ostala godišnja doba. Takođe, visoke temperature tokom letnje sezone i niske temperature tokom zimske sezone imale su negativan uticaj na parametre kvaliteta mesa, a posledično i na pojavu BMV i TČS mesa.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjectpigsen
dc.subjectpre-mortem conditionsen
dc.subjectskin lesionsen
dc.subjectPSE meaten
dc.subjectDFD meaten
dc.titleThe influence of pre-mortem conditions on pale, soft and exudative (PSE) and dark, firm and dry (DFD) pork meaten
dc.titleUticaj pre-mortem uslova na bledo, meko i vodenasto (BMV) i tamno, čvrsto i suvo (TČS) meso svinjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractЧобановић, Никола; Илић, Невена; Сувајджић, Бранко; Карабасил, Неђељко; Петровић, Милош З.; Стајковић, Силвана; Теодоровић, Владо; Утицај пре-мортем услова на бледо, меко и воденасто (БМВ) и тамно, чврсто и суво (ТЧС) месо свиња; Утицај пре-мортем услова на бледо, меко и воденасто (БМВ) и тамно, чврсто и суво (ТЧС) месо свиња;
dc.citation.volume66
dc.citation.issue2
dc.citation.spage172
dc.citation.epage186
dc.citation.other66(2): 172-186
dc.citation.rankM22
dc.identifier.wos000384770600003
dc.identifier.doi10.1515/acve-2016-0015
dc.identifier.scopus2-s2.0-84978880229
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/329/1361.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу