Приказ основних података о документу

Merenje konkurentnosti na tržištu industrije mesa - da li u Srbiji postoje oligopoli?

dc.creatorMitić, Vladimir
dc.creatorKilibarda, Nataša
dc.creatorBrdar, Ivana
dc.creatorKostić, Marija
dc.creatorŠarčević, Danijela
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorMizdraković, Vule
dc.date.accessioned2020-06-03T14:20:24Z
dc.date.available2020-06-03T14:20:24Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn2466-4812
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1555
dc.description.abstractProduction of meat and processing of meat products is a very significant part of the food industry. In order to secure economic growth and development, especially in the meat industry, it is very important to provide free competition for the business entities that operate within it. Therefore, the main purpose of this study was to measure market concentration using the Herfindahl-Hirschman Index (HHI), in order to determine the competition level in the Serbian market. Furthermore, the HHI should provide evidence of any business entities that hold monopolistic or oligopolistic positions on the market. Moreover, another aim of this study was to define to what extent business entities in the Serbian meat industry export products and goods to international markets. The 350 companies that reported the highest revenues during 2013-2017 and which are registered in this sector were studied.en
dc.description.abstractProizvodnja mesa I mesnih prerađevina je veoma značajan deo prehrambene industrije. Da bi se postigao ekonomski rast I razvoj, posebno u mesnoj industriji, veoma je važno obezbediti slobodnu konkurenciju za privredna društva koji posluju u njoj. Stoga, glavni cilj ovog rada je da se, pomoću Herfindahl-Hirschman indeksa (HHI), izmeri koncentracija tržišta, kao I da se utvrdi nivo konkurencije na srpskom tržištu, ali I da se utvrdi da li postoje subjekti koji na tržištu imaju poziciju monopola ili oligopola. Drugi cilj ovog rada je da se definiše u kojoj meri poslovni subjekti iz srpske mesne industrije izvoze svoje proizvode I robu na međunarodnom tržištu I da li je nivo koncentracije isti. U istraživanju je korišćen uzorak od 350 privrednih društava registrovanih u ovom sektoru, a koja su obelodanila najviše prihode u izveštajnom periodu od 2013. do 2017. godine.sr
dc.publisherInstitute of meat hygiene and technology, Belgrade
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceMeat Technology
dc.subjectmeat industryen
dc.subjectperfect competitionen
dc.subjectHerfindahl-Hirschman indexen
dc.subjectrevenuesen
dc.subjectmarketen
dc.subjectmesna industrijasr
dc.subjectsavršena konkurencijasr
dc.subjectHerfi ndahl-Hirschman indekssr
dc.subjectprihodisr
dc.subjecttržištesr
dc.titleMeasuring competitiveness in the meat industry market: Are there any oligopolies in Serbia?en
dc.titleMerenje konkurentnosti na tržištu industrije mesa - da li u Srbiji postoje oligopoli?sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractКилибарда, Наташа; Митић, Владимир; Брдар, Ивана; Костић, Марија; Шарчевић, Данијела; Миздраковић, Вуле; Карабасил, Неђељко; Мерење конкурентности на тржишту индустрије меса - да ли у Србији постоје олигополи?; Мерење конкурентности на тржишту индустрије меса - да ли у Србији постоје олигополи?;
dc.citation.volume59
dc.citation.issue2
dc.citation.spage127
dc.citation.epage136
dc.citation.other59(2): 127-136
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.18485/meattech.2018.59.2.8
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/518/1554.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу