Приказ основних података о документу

Propusti u sprovođenju dezinfekcije u zanatskoj klanici

dc.creatorJanković, Ljiljana
dc.creatorTeodorović, Radislava
dc.creatorVučinić, Marijana
dc.creatorPintarić, Štefan
dc.creatorĐorđević, Milutin
dc.creatorSavić, Mila
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorNenadović, Katarina
dc.date.accessioned2020-06-03T14:24:00Z
dc.date.available2020-06-03T14:24:00Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/1606
dc.description.abstractThe aim of this study was to establish the difference in the total number of bacteria present on some surfaces after disinfection was performed either by a professional or a layman employed at the slaughterhouse. Based upon the obtained results it can be concluded that there were omissions in the disinfection procedure. The study material consisted of wet and dry swabs taken during a five week period, before and after disinfection was performed either by a professional or a laymen. The following surfaces were sampled: meat carving knife, meat hooks, floor of the stunning area, and corridor floor. The procedure for wet swabs was carried out in accordance with the standard ISO 18593 method. The number of bacteria was estimated from each sample with the standard ISO 4833 method. Disinfection was performed with a 0.02% chlorine solution; the exposition time was 30 min. According to the obtained results it can be concluded that after disinfection was carried out by a professional- veterinarian, or by a layman, all surfaces which were previously treated correctly (mechanical cleaning and sanitary washing), and disinfected measured a significant decrease in the number of total bacteria (log cfu/cm2). The results for the total number of bacteria obtained after disinfection of the stunt area indicate on possible omissions as the number of bacteria did not decrease.en
dc.description.abstractCilj rada je bio da se na osnovu dobijenih rezultata utvrdi da li postoje razlike u ukupnom broju bakterija na određenim površinama posle dezinfekcije stučnog i nestručnog lica zanatske klanice i da se na osnovu toga zaključi da li su postojali propusti u sprovođenju dezinfekcije. Materijal za istraživanja su bili uzorci vlažno-suvih briseva uzetih tokom V nedelja, pre i posle dezinfekcije nestručnog i stručnog lica i to sa: noža za obradu mesa, kuka, poda boksa za omamljivanje i poda koridora. Postupak uzimanja vlažno-suvog brisa je urađen prema standardnoj metodi ISO 18593. Iz uzetih uzoraka određen je ukupan broj bakterija standardnom metodom ISO 4833.Dezinfekcija je vršena sa 0.02% hlornim preparatom pri vremenu ekspozicije od 30 min. Na osnovu podataka dobijenih ovim istraživanjem utvrđeno je da je posle dezinfekcije nestručnog lica zanatske klanice i dezinfekcije stručnog lica-veterinara na ispitivanim površinama na kojima su pravilno sprovedene faze dezinfekcije (mehaničko čišćenje i sanitarno pranje) i dezinfekcija, došlo do značajnog smanjenja ukupnog broja bakterija (log cfu/cm2). Dobijeni rezultati ukupnog broja bakterija posle dezinfekcije poda boksa za omamljivanje ukazuju na propuste u sprovođenju dezinfekcije jer se broj bakterija nije značajno smanjio (p>0.05).sr
dc.publisherInstitut za stočarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectdisinfectionen
dc.subjectomissionsen
dc.subjectcraft slaughterhouseen
dc.subjectdezinfekcijasr
dc.subjectpropustisr
dc.subjectzanatske klanicesr
dc.titleOmissions in the disinfection of a craft-slaughterhouseen
dc.titlePropusti u sprovođenju dezinfekcije u zanatskoj klanicisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractВучинић, Маријана; Карабасил, Неђељко; Ђорђевић, Милутин; Савић, Мила; Пинтарић, Штефан; Теодоровић, Радислава; Ненадовић, Катарина; Јанковић, Љиљана; Пропусти у спровођењу дезинфекције у занатској кланици; Пропусти у спровођењу дезинфекције у занатској кланици;
dc.citation.volume34
dc.citation.issue1
dc.citation.spage107
dc.citation.epage117
dc.citation.other34(1): 107-117
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.2298/bah1801107J
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/567/1605.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу