Приказ основних података о документу

Proizvodnja sira sa geografskim obeležjima u zanatskim mlekarama

dc.creatorMijačević, Zora
dc.creatorBulajić, Snežana
dc.date.accessioned2020-06-03T12:45:22Z
dc.date.available2020-06-03T12:45:22Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/199
dc.description.abstractSome specialty cheese varieties are in the verge of extinction. Loss of a cheese variety can be viewed as a loss of part of the cultural identity of a region. Will traditional European cheese varieties survive? They will survive as long as the people and culture of various geographic regions within Europe survive. The PDO designation provides some protection for the name and defines the connection of unique cheese varieties to their original geographic region of production. On May 6, 1919, in France, it passed the first law for the Protection of the Place of Origin (Appellation d'Origine Controlee - AOC). This law specifically defines the place of origin for the product, including province, region and commune. Italy (Denominazione di Origine - DOC) and Spain ("Controllata" Quesos con Denominacion de Origen DO) have since followed suit. The PDO designation in Yugoslavia was at first time categorized as industrial property within the framework of "Zakona o zaštiti pronalazaka, tehničkih unapređenja i znakova razlikovanja" from 1981. (SL. list SFRJ 34/81) and supplement from 1990. (SI list 3/90 and 20/90).en
dc.description.abstractPojedini jedinstveni varijeteti sireva su na granici izumiranja. Gubitak pojedinih posebnih varijeteta sireva se maze sagledavati sa aspekta gubitka kulturalnog identiteta regije. Mnogi se pitaju: Da li će tradicionalni varijeteti sireva u Evropi opstati? Opstati će, odnosno preživeti toliko dugo, koliko dugo će opstati ljudi i kultura različitih geografskih područja Evrope. PDO oznaka osigurava određenu zaštitu samog imena i predstavlja konekciju jedinstvenog varijeteta sira sa njegovim originalnim geografskim područjem proizvodnje. Prvi zakon za zaštitu mesta porekla (Protection of the Place of Origin-Appellation d'Origine Controlee-AOC) je donesen 6. maja 1919. god. u Francuskoj. Ovaj zakon je specifikovao mesto porekla, uključujući provinciju, regiju ili zajednicu. U uspostavljanju ovakve legislative slede potom Italija - Denominazione di Origine - DOC, i Španija "Controllata " Quesos con Denomination de Origen - DO. Geografske oznake porekla prvi put sit u Jugoslaviji pravno regulisane kao kategorija industrijske svojine u okviru Zakona o zaštiti pronalazaka, tehničkih unapređenja i znakova razlikovanja iz 1981. god (SI. list SFRJ 34/81) i dopune iz 1990. god (SI. list 3/90 i 20/90).sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectcheeseen
dc.subjectPDOen
dc.subjectPCIen
dc.subjectsirsr
dc.subjectoznaka poreklasr
dc.subjectgeografska oznakasr
dc.titleThe production of cheese with geographical designation in artisanal dairiesen
dc.titleProizvodnja sira sa geografskim obeležjima u zanatskim mlekaramasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractМијачевић, Зора; Булајић, Снежана; Производња сира са географским обележјима у занатским млекарама; Производња сира са географским обележјима у занатским млекарама;
dc.citation.volume51
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage379
dc.citation.epage384
dc.citation.other51(3-4): 379-384
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_199
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу