Приказ основних података о документу

dc.contributorLazarević, Miodrag
dc.contributorMirilović, Milorad
dc.contributorKirovski, Danijela
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorPerić, Dejan
dc.creatorJovanović, Dragoljub
dc.creatorKrstić, Milena
dc.creatorBorozan, Sunčica
dc.date.accessioned2021-02-12T09:48:45Z
dc.date.available2021-02-12T09:48:45Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-80446-41-7
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2006
dc.description.abstractU intenzivnoj stočarskoj proizvodnji, životinje su izložene brojnim stresogenim faktorima koji vode poreklo iz hrane, okruženja, tehnolo- gije proizvodnje, kao i bioloških/individualnih karakteristika svake je- dinke. Navedeni stresori su odgovorni za slabije proizvodne rezultate, lošije reproduktivne karakteristike, kao i smanjenu otpornost organiz- ma prema bolestima. Na molekularnom nivou, aktivnost stresora se vezuje za stvaranje slobodnih radikala i nastanak oksidativnog stresa sa posledičnim oštećenjem biološki važnih molekula. U telu životinje, postoji veliki broj jedinjenja koja ispoljavaju antioksidativni efekat. Ne- ka od njih se sintetišu u tkivima (askorbinska kiselina, koenzim Q, kar- nitin, taurin i antioksidativni enzimi), dok se druga unose putem hrane (vitamini, karotenoidi, fenolna jedinjenja i mineralne materije). Najvaž- niji praktičan korak u sprečavanju oksidativnog oštećenja i održava- nju ravnoteže antioksidativne odbrane u telu životinja se postiže po- boljšanjem antioksidativnog kapaciteta hrane, odnosno optimizacijom unosa antioksidanasa putem hrane za životinje. Pravilnom upotrebom antioksidanasa usporavaju se oksidacioni procesi u hrani i smanjuje se unos slobodnih radikala od strane životinja, čime se poboljšava- ju njihove proizvodno-reproduktivne karakteristike, kao i kvalitet me- sa. Najjednostavniji način predstavljanja antioksidativnog kapaciteta uzorka se vrši na osnovu određenog referentnog standarda, najčešće 6-hidroksi-2,5,7,8-tetrametilhroman-2-karboksilne kiseline, poznate kao Trolox. Na osnovu rezultata dobijenih pomoću Trolox standarda vrši se procena antioksidativnog kapaciteta hraniva i smeša za ishra- nu životinja, kao i upotrebljenih aditiva sa antioksidativnim dejstvom.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherFakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učilasr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova - XLII seminar inovacija znanja veterinarasr
dc.subjectantioksidansisr
dc.subjectantioksidativni kapacitetsr
dc.subjectishranasr
dc.subjectunapređenje proizvodnjesr
dc.titleOdređivanje antioksidativnog kapaciteta hrane u funkciji optimalnih proizvodnih rezultata monogastričnih životinjasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractБорозан, Сунчица; Крстић, Милена; Радуловић, Стамен; Јовановић, Драгољуб; Перић, Дејан; Шефер, Драган; Марковић, Радмила; Одређивање антиоксидативног капацитета хране у функцији; Одређивање антиоксидативног капацитета хране у функцији;
dc.citation.spage133
dc.citation.epage147
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5466/bitstream_5466.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2006
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу