Приказ основних података о документу
Određivanje antioksidativnog kapaciteta hrane u funkciji optimalnih proizvodnih rezultata monogastričnih životinja
dc.contributor | Lazarević, Miodrag | |
dc.contributor | Mirilović, Milorad | |
dc.contributor | Kirovski, Danijela | |
dc.creator | Radulović, Stamen | |
dc.creator | Šefer, Dragan | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.creator | Perić, Dejan | |
dc.creator | Jovanović, Dragoljub | |
dc.creator | Krstić, Milena | |
dc.creator | Borozan, Sunčica | |
dc.date.accessioned | 2021-02-12T09:48:45Z | |
dc.date.available | 2021-02-12T09:48:45Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-80446-41-7 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2006 | |
dc.description.abstract | U intenzivnoj stočarskoj proizvodnji, životinje su izložene brojnim stresogenim faktorima koji vode poreklo iz hrane, okruženja, tehnolo- gije proizvodnje, kao i bioloških/individualnih karakteristika svake je- dinke. Navedeni stresori su odgovorni za slabije proizvodne rezultate, lošije reproduktivne karakteristike, kao i smanjenu otpornost organiz- ma prema bolestima. Na molekularnom nivou, aktivnost stresora se vezuje za stvaranje slobodnih radikala i nastanak oksidativnog stresa sa posledičnim oštećenjem biološki važnih molekula. U telu životinje, postoji veliki broj jedinjenja koja ispoljavaju antioksidativni efekat. Ne- ka od njih se sintetišu u tkivima (askorbinska kiselina, koenzim Q, kar- nitin, taurin i antioksidativni enzimi), dok se druga unose putem hrane (vitamini, karotenoidi, fenolna jedinjenja i mineralne materije). Najvaž- niji praktičan korak u sprečavanju oksidativnog oštećenja i održava- nju ravnoteže antioksidativne odbrane u telu životinja se postiže po- boljšanjem antioksidativnog kapaciteta hrane, odnosno optimizacijom unosa antioksidanasa putem hrane za životinje. Pravilnom upotrebom antioksidanasa usporavaju se oksidacioni procesi u hrani i smanjuje se unos slobodnih radikala od strane životinja, čime se poboljšava- ju njihove proizvodno-reproduktivne karakteristike, kao i kvalitet me- sa. Najjednostavniji način predstavljanja antioksidativnog kapaciteta uzorka se vrši na osnovu određenog referentnog standarda, najčešće 6-hidroksi-2,5,7,8-tetrametilhroman-2-karboksilne kiseline, poznate kao Trolox. Na osnovu rezultata dobijenih pomoću Trolox standarda vrši se procena antioksidativnog kapaciteta hraniva i smeša za ishra- nu životinja, kao i upotrebljenih aditiva sa antioksidativnim dejstvom. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Fakultet veterinarske medicine, Centar za izdavačku delatnost i promet učila | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Zbornik radova - XLII seminar inovacija znanja veterinara | sr |
dc.subject | antioksidansi | sr |
dc.subject | antioksidativni kapacitet | sr |
dc.subject | ishrana | sr |
dc.subject | unapređenje proizvodnje | sr |
dc.title | Određivanje antioksidativnog kapaciteta hrane u funkciji optimalnih proizvodnih rezultata monogastričnih životinja | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dcterms.abstract | Борозан, Сунчица; Крстић, Милена; Радуловић, Стамен; Јовановић, Драгољуб; Перић, Дејан; Шефер, Драган; Марковић, Радмила; Одређивање антиоксидативног капацитета хране у функцији; Одређивање антиоксидативног капацитета хране у функцији; | |
dc.citation.spage | 133 | |
dc.citation.epage | 147 | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5466/bitstream_5466.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2006 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |