Приказ основних података о документу

Analysis of broiler carcass meatiness

dc.creatorGlamočlija, Nataša
dc.creatorDokmanović-Starčević, Marija
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorGlišić, Milica
dc.creatorBošković, Marija
dc.date.accessioned2021-03-18T10:42:49Z
dc.date.available2021-03-18T10:42:49Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2022
dc.description.abstractNa mesnatost trupova brojlera utiče veliki broj različitih faktora kao što su: genetika, ishrana, starost i pol jedinke, uslovi držanja, kao i postmortalni faktori - postupak obrade trupova i način hlađenja. Cilj rada bio je ispitivanje mesnatosti trupova na osnovu masa vrednijih delova trupa brojlera (grudi i bataka sa karabatakom) tri različite provenijencije i njihovo učešće u istom. Prosečne mase grudi i bataka sa karabatakom unutar tri ispitivane provenijencije brojlera bile su u većini slučajeva poređenja statistički značajno različite. Najveće prosečne mase kao i najveće učešće mesa u grudima odnosno, bataku sa karabatakom utvrđen je kod brojlera provenijencije Cobb, zatim Ross, a najmanje kod brojlera provenijencije Hubbard.sr
dc.description.abstractBroiler carcass meatiness is affected by many different factors such as genetics, diet, age and sex of the broiler, housing conditions, as well as postmortem factors - the procedure of processing carcasses and cooling method. The aim of this study was to examine the weights of breast and thigh with drumstick of broilers and their participation in the carcass. The average weights of main carcass parts (breast, drumstick with thigh) within three provenances were in most cases significantly different. The highest average weight as well as the largest proportion of meat in the breast and in drumstick with thigh was found in broilers of provenance Cobb, then Ross, and at least in broilers of provenance Hubbard.en
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpske
dc.subjectbrojleri
dc.subjectprovenijencija
dc.subjecttrup
dc.subjectgrudi
dc.subjectbatak sa karabatakom
dc.subjectbroilers
dc.subjectprovenance
dc.subjectcarcass
dc.subjectbreast
dc.subjectthigh with drumstick
dc.titleIspitivanje mesnatosti trupova brojlerasr
dc.titleAnalysis of broiler carcass meatinessen
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЂорђевић, Јасна; Докмановић-Старчевић, Марија; Гламочлија, Наташа; Бошковић, Марија; Глишић, Милица; Балтић, Милан Ж.; Марковић, Радмила; Испитивање меснатости трупова бројлера; Испитивање меснатости трупова бројлера;
dc.citation.volume16
dc.citation.issue1
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1601039G
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5520/Ispitivanje_mesnatosti_trupova_pub_2016.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу