Приказ основних података о документу

Uticaj sistema gajenja na kvalitat trupa, hemijski sastav i sadržaj masnih kiselina leđne slanine Mangulica

dc.creatorParunović, Nenad
dc.creatorĐorđević, Vesna
dc.creatorRadović, Čedomir
dc.creatorSavić, Radomir
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorTrbović, Dejana
dc.creatorĆirić, Jelena
dc.date.accessioned2021-06-22T09:41:40Z
dc.date.available2021-06-22T09:41:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2466-4812
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2073
dc.description.abstractThis research examined the effects of two rearing systems (conventional versus free-range) on carcass characteristics, and cholesterol content, chemical and fatty acid properties of the backfat from Mangalitsa pigs. Depending on the rearing system utilized and live weight observed, we found important differences in the heaviness of the cold and warm Mangalitsa carcasses. The maximum total cholesterol in the backfat of pigs reared outdoors was 46.96 mg kg-1, while the maximum total cholesterol in backfat of conventionally-raised Mangalitsa pigs was 55.80 mg kg-1. The backfat from free-ranging Mangalitsa pigs contained lower levels of PUFA n-6 and greater amounts of PUFA n-3. The ratio of PUFA/SFA was remarkably different in pigs raised in the two systems, whereas the ratio of MUFA/SFA was lower in the pigs reared outdoors. Based on these results, the selection of rearing system could affect the chemical properties and carcass characteristics of Mangalitsa backfat.
dc.description.abstractCilj ovog rada bio je uticaj dva sistema gajenja (konvencionalni i slobodni uzgoj) na karakteristike trupa, kao i na sadržaj holesterola, hemijski sastav i sadržaj masnih kiselina leđne masnoće Mangulica. U zavisnosti od sistema gajenja i posmatrane telesne mase, utvrđene su značajne razlike u masi hladnih i toplih polutki Mangalica. Maksimalni ukupni holesterol u masnoć i svinja koje se gajene u slobodnom sistemu uzgoja bio je 46,96 mg kg⁻1, dok je maksimalni ukupni holesterol u masnoć i konvencionalno uzgajanih Mangalica bio 55,80 mg kg⁻1. Masnoć a Mangalica koja je gajena u slobodnom sistemu imala je manji sadržaj PUFA n-6 i već i sadržaj PUFA n-3. Odnos PUFA / SFA bio je izuzetno različit kod svinja koje su gajane u dva sistema, dok je odnos MUFA / SFA bio manji kod svinja koje su gajane u slobodnom sistemu. Na osnovu ovih rezultata, izbor sistema za uzgoj svinja mogao bi da utiče na hemijska svojstva i karakteristike trupa Mangalica.
dc.languageen
dc.publisherBelgrade : Institute of Meat Hygiene and Technology
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31081/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceMeat Technology
dc.sourceMeat Technology
dc.subjectfatty acids
dc.subjectbackfat cholesterol
dc.subjectcarcass traits
dc.subjectindigenous breed
dc.subjectrearing dystem
dc.subjectsistem gajenja
dc.subjectautohtona rasa
dc.subjectosobine trupa
dc.subjectleđna slanina
dc.subjectholesterol
dc.subjectmasne kiseline
dc.titleEffect of rearing system on carcass properties, chemical content and fatty acid composition of backfat from Mangalitsa pigs
dc.titleUticaj sistema gajenja na kvalitat trupa, hemijski sastav i sadržaj masnih kiselina leđne slanine Mangulica
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЋирић, Јелена; Трбовић, Дејана; Радовић, Чедомир; Паруновић, Ненад; Ђорђевић, Весна; Савић, Радомир; Карабасил, Неђељко; Утицај система гајења на квалитат трупа, хемијски састав и садржај масних киселина леђне сланине Мангулица;
dc.citation.volume61
dc.citation.issue1
dc.citation.spage37
dc.citation.epage43
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.18485/meattech.2020.61.1.2
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5654/bitstream_5654.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу