Приказ основних података о документу

Nutrition and meat quality of pigs - a view into the future

dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorDokmanović, Marija
dc.creatorRadulović, Stamen
dc.creatorĐurić, Jelena
dc.creatorTodorović, Milica
dc.creatorDrljačić, Aleksandar
dc.date.accessioned2021-07-02T10:28:14Z
dc.date.available2021-07-02T10:28:14Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2079
dc.description.abstractДосадашња сазнања о утицају исхране на квалитет меса намећu питање о томе да ли ће у скорој будућности бити значајних померања у вези са исхраном и квалитетом меса. Одговор може да буде негативан ако традиционално мишљење о исхрани и квалитету меса буде доминантно. Међутим, ако пажњу усмеримо на разумевање утицаја на биолошке механизме и решења која могу да доведу до специфичних показатеља квалитета меса, тада постаје сасвим јасно да утицај исхране на квалитет меса може да буде веома значајан. Добро познавање исхране и квалитета меса су основ унапређења и у једној и у другој области. Заједно са генетском основом, исхрана може да буде кључни елемент у добијању квалитетног меса.sr
dc.description.abstractIn view of our present knowledge of the effect of feeding on meat quality, it might be relevant to ask whether additional focus on individual feedstuffs in relation to meat quality is an area where we can expect significant breakthroughs in the years to come? The answer might be no, if the traditional thinking of feed versus meat quality continues to dominate. On the other side, if the focus changes towards an understanding of how feeding influences biological mechanisms and the outcome of these in relation to specific meat quality parameters, a picture begins to emerge of a huge potential for future production of diverse and specific meat qualities. A fundamental understanding of muscle physiological and physical processes, and their interactions in relation to gene expression and environmental stressors, will be fundamental to exploiting future meat science and production through a systems biology line of thought. Considering the already extensive knowledge of feed and meat quality, feeding seems the optimal tool in the further elucidation of physiological and physical events of importance for demanded meat qualities.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectishrana životinjasr
dc.subjectmesosr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectanimal nutritionsr
dc.subjectmeatsr
dc.subjectqualitysr
dc.titleIshrana i kvalitet mesa svinja - pogled u budućnostsr
dc.titleNutrition and meat quality of pigs - a view into the futuresr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Марковић, Радмила; Докмановић, Марија; Радуловић, Стамен; Ђурић, Јелена; Тодоровић, Милица; Дрљачић, Aлександар; Исхрана и квалитет меса свиња - поглед у будућност; Исхрана и квалитет меса свиња - поглед у будућност;
dc.citation.volume11
dc.citation.issue1
dc.citation.spage30
dc.citation.epage36
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5681/Ishrana_i_kvalitet_pub_2011.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2079
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу