Show simple item record

New insight into foodborne diseases

dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorMijačević, Zora
dc.creatorKalaba, Vesna
dc.date.accessioned2021-07-02T10:56:05Z
dc.date.available2021-07-02T10:56:05Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2081
dc.description.abstractŠiroki spektar alimentarnih infekcija se, tokom vremena, značajno menja, kako se dobro okarakterisani patogeni stavljaju pod kontrolu ili u potpunosti eliminišu, a novi prepoznaju. Novi patogeni se identifikuju kao rezultat bilo promenjene ekologije ili promena u tehnologiji koje povezuju potencijalni patogen sa lancem hrane, ali i transferom mobilnih faktora virulencije, vrlo često putem bakteriofaga. "Novi" patogeni se regrutuju bilo iz konzorcijuma uzročnika tzv. "tihih" zoonoza ili onih koji su odgovorni za ozbiljne infekcije kod imunokompromitovanih osoba. Slikovito rečeno, možemo očekivati neočekivano. Mnogi faktori predstavljaju pokretačku silu odgovornu za ispoljavanje alimentarnih oboljenja, pre svega, promene u demografiji, ponašanju i navikama ljudi, industriji hrane i tehnologiji, trend globalne ekonomije i centralizovane proizvodnje i prerade hrane, ali i univerzalna sposobnost adaptacije mikroorganizama.sr
dc.description.abstractThe broad spectrum of foodborne infections has changed dramatically over time, as well-established pathogens have been controled or eliminated, and the new ones have emerged. New pathogens can emerge because of changing ecology or changing technology that connects a potential pathogen with the food chain., but also by transfer of mobile virulence factors, often through bacteriophage. One may look for emerging pathogens among silent zoonoses, and among the severe infections affecting the immunocompromised humans. Literally, we should expect the unexpected. Emergence in foodborne infections is driven by multiple factors: changes in demographic characteristics, human behavior, industry and technology, shift to global economy and centralized food proccessing and microbial adaptation.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subject"emerging" uzročnici alimentarnih oboljenjasr
dc.subjectfaktori odgovorni za ispoljavanje alimentarnih infekcijasr
dc.subjectemerging foodborne pathogenssr
dc.subjectfactors contributing to the emergence of foodborne diseasessr
dc.titleNove spoznaje o uzročnicima alimentarnih oboljenjasr
dc.titleNew insight into foodborne diseasessr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractБулајић, Снежана; Мијачевић, Зора; Калаба, Весна; Нове спознаје о узрочницима алиментарних обољења; Нове спознаје о узрочницима алиментарних обољења;
dc.citation.volume11
dc.citation.issue2
dc.citation.spage164
dc.citation.epage171
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5683/Nove_spoznaje_o_pub_2011.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2081
dc.type.versionpublishedVersionsr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record