Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza
Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses
Аутори
Baltić, Milan Ž.Bošković, Marija
Pavlićević, Nataša
Đorđević, Vesna
Grbić, Slaven
Marković, Radmila
Todorović, Milica
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Последњих година, као последица глобализације и промена културолошких
и кулинарских навика становништва, забележен је пораст броја људи инфи-
цираних паразитима услед конзумације сировог или недовољно температурно
обрађеног рибљег меса. Евисцерација рибе брзо након улова, као и адспекција и
преглед меса пре пуштања у промет или пре конзумације представљају
превентивне мере. Међутим, уколико се паразити ипак појаве у месу, постоје
бројни хемијски и физички третмани које убијају паразите и након којих месо
постаје безбедно за употребу. Поред стандардних, постоје и експерименталне
методе за инактивацију паразита, као што је употреба електричне струје ниског
напона или неконвенционални, традиционални начини, као што је употреба
зачина.
In the last few years, as a result of globalisation and changes in cultural habits
and culinary practices there has been noted increasing in the number of parasitic
infection in people caused by consumption of raw or undercooked fish meat and
fishery products. Evisceration of fish soon after catching, adspection and control of
fish meat before the consumption are preventing measures. If there are parasites
in fish tissue they can be killed by using physical or chemical treatments.
Moreover, there are some experimental methods such as low voltage current or
non conventional, traditional method like using some vegetable products.
Кључне речи:
paraziti / riba / bezbednost / preventivne mere / parasites / fish / food safety / control measuresИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2013, 13, 2, 167-175Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Baltić, Milan Ž. AU - Bošković, Marija AU - Pavlićević, Nataša AU - Đorđević, Vesna AU - Grbić, Slaven AU - Marković, Radmila AU - Todorović, Milica PY - 2013 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2106 AB - Последњих година, као последица глобализације и промена културолошких и кулинарских навика становништва, забележен је пораст броја људи инфи- цираних паразитима услед конзумације сировог или недовољно температурно обрађеног рибљег меса. Евисцерација рибе брзо након улова, као и адспекција и преглед меса пре пуштања у промет или пре конзумације представљају превентивне мере. Међутим, уколико се паразити ипак појаве у месу, постоје бројни хемијски и физички третмани које убијају паразите и након којих месо постаје безбедно за употребу. Поред стандардних, постоје и експерименталне методе за инактивацију паразита, као што је употреба електричне струје ниског напона или неконвенционални, традиционални начини, као што је употреба зачина. AB - In the last few years, as a result of globalisation and changes in cultural habits and culinary practices there has been noted increasing in the number of parasitic infection in people caused by consumption of raw or undercooked fish meat and fishery products. Evisceration of fish soon after catching, adspection and control of fish meat before the consumption are preventing measures. If there are parasites in fish tissue they can be killed by using physical or chemical treatments. Moreover, there are some experimental methods such as low voltage current or non conventional, traditional method like using some vegetable products. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza T1 - Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses VL - 13 IS - 2 SP - 167 EP - 175 DO - 10.7251/VJRS1302167B ER -
@article{ author = "Baltić, Milan Ž. and Bošković, Marija and Pavlićević, Nataša and Đorđević, Vesna and Grbić, Slaven and Marković, Radmila and Todorović, Milica", year = "2013", abstract = "Последњих година, као последица глобализације и промена културолошких и кулинарских навика становништва, забележен је пораст броја људи инфи- цираних паразитима услед конзумације сировог или недовољно температурно обрађеног рибљег меса. Евисцерација рибе брзо након улова, као и адспекција и преглед меса пре пуштања у промет или пре конзумације представљају превентивне мере. Међутим, уколико се паразити ипак појаве у месу, постоје бројни хемијски и физички третмани које убијају паразите и након којих месо постаје безбедно за употребу. Поред стандардних, постоје и експерименталне методе за инактивацију паразита, као што је употреба електричне струје ниског напона или неконвенционални, традиционални начини, као што је употреба зачина., In the last few years, as a result of globalisation and changes in cultural habits and culinary practices there has been noted increasing in the number of parasitic infection in people caused by consumption of raw or undercooked fish meat and fishery products. Evisceration of fish soon after catching, adspection and control of fish meat before the consumption are preventing measures. If there are parasites in fish tissue they can be killed by using physical or chemical treatments. Moreover, there are some experimental methods such as low voltage current or non conventional, traditional method like using some vegetable products.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza, Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses", volume = "13", number = "2", pages = "167-175", doi = "10.7251/VJRS1302167B" }
Baltić, M. Ž., Bošković, M., Pavlićević, N., Đorđević, V., Grbić, S., Marković, R.,& Todorović, M.. (2013). Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 13(2), 167-175. https://doi.org/10.7251/VJRS1302167B
Baltić MŽ, Bošković M, Pavlićević N, Đorđević V, Grbić S, Marković R, Todorović M. Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2013;13(2):167-175. doi:10.7251/VJRS1302167B .
Baltić, Milan Ž., Bošković, Marija, Pavlićević, Nataša, Đorđević, Vesna, Grbić, Slaven, Marković, Radmila, Todorović, Milica, "Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 13, no. 2 (2013):167-175, https://doi.org/10.7251/VJRS1302167B . .