Приказ основних података о документу

Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses

dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorPavlićević, Nataša
dc.creatorĐorđević, Vesna
dc.creatorGrbić, Slaven
dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorTodorović, Milica
dc.date.accessioned2021-07-08T07:42:46Z
dc.date.available2021-07-08T07:42:46Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2106
dc.description.abstractПоследњих година, као последица глобализације и промена културолошких и кулинарских навика становништва, забележен је пораст броја људи инфи- цираних паразитима услед конзумације сировог или недовољно температурно обрађеног рибљег меса. Евисцерација рибе брзо након улова, као и адспекција и преглед меса пре пуштања у промет или пре конзумације представљају превентивне мере. Међутим, уколико се паразити ипак појаве у месу, постоје бројни хемијски и физички третмани које убијају паразите и након којих месо постаје безбедно за употребу. Поред стандардних, постоје и експерименталне методе за инактивацију паразита, као што је употреба електричне струје ниског напона или неконвенционални, традиционални начини, као што је употреба зачина.sr
dc.description.abstractIn the last few years, as a result of globalisation and changes in cultural habits and culinary practices there has been noted increasing in the number of parasitic infection in people caused by consumption of raw or undercooked fish meat and fishery products. Evisceration of fish soon after catching, adspection and control of fish meat before the consumption are preventing measures. If there are parasites in fish tissue they can be killed by using physical or chemical treatments. Moreover, there are some experimental methods such as low voltage current or non conventional, traditional method like using some vegetable products.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectparazitisr
dc.subjectribasr
dc.subjectbezbednostsr
dc.subjectpreventivne meresr
dc.subjectparasitessr
dc.subjectfishsr
dc.subjectfood safetysr
dc.subjectcontrol measuressr
dc.titleKontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitozasr
dc.titleControl measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonosessr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractБалтић, Милан Ж.; Бошковић, Марија; Павлићевић, Наташа; Ђорђевић, Весна; Грбић, Славен; Марковић, Радмила; Тодоровић, Милица; Контролне мере током манипулације и процеса обраде меса рибе у циљу превенције зоонотских паразитоза; Контролне мере током манипулације и процеса обраде меса рибе у циљу превенције зоонотских паразитоза;
dc.citation.volume13
dc.citation.issue2
dc.citation.spage167
dc.citation.epage175
dc.identifier.doi10.7251/VJRS1302167B
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5764/Kontrolne_mere_tokom_pub_2013.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу