Приказ основних података о документу
Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza
Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Bošković, Marija | |
dc.creator | Pavlićević, Nataša | |
dc.creator | Đorđević, Vesna | |
dc.creator | Grbić, Slaven | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.creator | Todorović, Milica | |
dc.date.accessioned | 2021-07-08T07:42:46Z | |
dc.date.available | 2021-07-08T07:42:46Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.issn | 1840-2887 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2106 | |
dc.description.abstract | Последњих година, као последица глобализације и промена културолошких и кулинарских навика становништва, забележен је пораст броја људи инфи- цираних паразитима услед конзумације сировог или недовољно температурно обрађеног рибљег меса. Евисцерација рибе брзо након улова, као и адспекција и преглед меса пре пуштања у промет или пре конзумације представљају превентивне мере. Међутим, уколико се паразити ипак појаве у месу, постоје бројни хемијски и физички третмани које убијају паразите и након којих месо постаје безбедно за употребу. Поред стандардних, постоје и експерименталне методе за инактивацију паразита, као што је употреба електричне струје ниског напона или неконвенционални, традиционални начини, као што је употреба зачина. | sr |
dc.description.abstract | In the last few years, as a result of globalisation and changes in cultural habits and culinary practices there has been noted increasing in the number of parasitic infection in people caused by consumption of raw or undercooked fish meat and fishery products. Evisceration of fish soon after catching, adspection and control of fish meat before the consumption are preventing measures. If there are parasites in fish tissue they can be killed by using physical or chemical treatments. Moreover, there are some experimental methods such as low voltage current or non conventional, traditional method like using some vegetable products. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Veterinarski žurnal Republike Srpske | sr |
dc.subject | paraziti | sr |
dc.subject | riba | sr |
dc.subject | bezbednost | sr |
dc.subject | preventivne mere | sr |
dc.subject | parasites | sr |
dc.subject | fish | sr |
dc.subject | food safety | sr |
dc.subject | control measures | sr |
dc.title | Kontrolne mere tokom manipulacije i procesa obrade mesa ribe u cilju prevencije zoonotskih parazitoza | sr |
dc.title | Control measures of handling and processing raw fish meat in order to prevent fish borne parasitic zoonoses | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dcterms.abstract | Балтић, Милан Ж.; Бошковић, Марија; Павлићевић, Наташа; Ђорђевић, Весна; Грбић, Славен; Марковић, Радмила; Тодоровић, Милица; Контролне мере током манипулације и процеса обраде меса рибе у циљу превенције зоонотских паразитоза; Контролне мере током манипулације и процеса обраде меса рибе у циљу превенције зоонотских паразитоза; | |
dc.citation.volume | 13 | |
dc.citation.issue | 2 | |
dc.citation.spage | 167 | |
dc.citation.epage | 175 | |
dc.identifier.doi | 10.7251/VJRS1302167B | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5764/Kontrolne_mere_tokom_pub_2013.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |