Ishranom životinja do funkcionalne hrane
Animal feed-way to functional foods
Аутори
Marković, RadmilaBaltić, Milan Ž.
Đorđević, Jasna
Todorović, Milica
Dokmanović-Starčević, Marija
Pantić, Srđan
Drljačić, Aleksandar
Šefer, Dragan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Funkcionalna hrana je hrana koja ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje mimo
uobičajenih nutritivnih funkcija. Biološki aktivna jedinjenja su nosioci povoljnog
dejstva funkcionalne hrane. Brojni naučni dokazi govore u prilog tome da je ishrana
bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa smanjenim rizikom od hroničnih,
nezaraznih bolesti. Funkcionalnu hranu nije lako obuhvatiti jedinstvenom definicijom,
ova hrana je pre svega koncept, a ne dobro definisana grupa prehrambenih proizvoda.
Funkcionalne namirnice, imaju pozitivne efekte po zdravlje ljudi i najčešće se
koriste u očuvanju optimalnih gastrointestinalnih funkcija, podizanju nivoa aktivnosti
antioksidativne odbrane organizma, smanjenju faktora rizika uključenih u etiologiju
kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Najčešći funkcionalni sastojci koji se koriste pri obogaćivanju živinskih i ostalih
animalnih namirnica su: selen, omega-3 masne kiseline, vitamin E i konjugovana
linolna kiselina (CLA). U ovom radu prikaz...ane su neke od mogućnosti da se dodavanjem
u hranu za životinje organskog selena, lana, konjugovane linolne kiseline, utiče
na dobijanje namirnica animalnog porekla sa većim sadržajem selena ili povoljnijeg
masnokiselinskog sastava. Navedeni sastojci atraktivni su prvenstveno zbog
toga što se već niz godina u razvoju funkcionalne hrane teži dizajniranju većeg broja
proizvoda za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje prekomerne
telesne mase, budući da su to najveći problem modernog načina života.
Functional foods are foods that have a favorable impact on human health by
the usual nutritional functions. Biologically active compounds are holders of
a favorable effects of functional foods. Numerous scientific evidence supports
the fact that a diet rich in certain foods directly related to reduced risk of
chronic, noncommunicable diseases. Functional food is not easily included in
a single definition, this food is primarily a concept, not a well-defined group
food products.Functional foods have positive effects on human health and
is commonly used in improving the gastrointestinal function and activity of
antioxidant systems, reducing the risk factors involved in the etiology of
cardiovascular disease and cancer.
The most common functional ingredients used in the enrichment of poultry
and other animal foods are: selenium, omega-3 fatty acids, vitamin E and
conjugated linoleic acid (CLA). This paper presents some of the possibilities
that adding the feed of organic sele...nium, flax, conjugated linoleicaci deffect on
production of food of animal origin with a higher content of selenium or a more
favorable fatty acid composition. Those ingredients are attractive primarily
because for many yearsin the development of functional food saims to designa
large number of products for the health of the cardiovascular system, and
reduction of overweight, as they are the biggest problems of the modern life
style.
Кључне речи:
ishrana životinja / funkcionalna hrana / zdravlje ljudi / animal nutrition / functional foods / healthИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2015, 15, 1, 41-54Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Đorđević, Jasna AU - Todorović, Milica AU - Dokmanović-Starčević, Marija AU - Pantić, Srđan AU - Drljačić, Aleksandar AU - Šefer, Dragan PY - 2015 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2120 AB - Funkcionalna hrana je hrana koja ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje mimo uobičajenih nutritivnih funkcija. Biološki aktivna jedinjenja su nosioci povoljnog dejstva funkcionalne hrane. Brojni naučni dokazi govore u prilog tome da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa smanjenim rizikom od hroničnih, nezaraznih bolesti. Funkcionalnu hranu nije lako obuhvatiti jedinstvenom definicijom, ova hrana je pre svega koncept, a ne dobro definisana grupa prehrambenih proizvoda. Funkcionalne namirnice, imaju pozitivne efekte po zdravlje ljudi i najčešće se koriste u očuvanju optimalnih gastrointestinalnih funkcija, podizanju nivoa aktivnosti antioksidativne odbrane organizma, smanjenju faktora rizika uključenih u etiologiju kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Najčešći funkcionalni sastojci koji se koriste pri obogaćivanju živinskih i ostalih animalnih namirnica su: selen, omega-3 masne kiseline, vitamin E i konjugovana linolna kiselina (CLA). U ovom radu prikazane su neke od mogućnosti da se dodavanjem u hranu za životinje organskog selena, lana, konjugovane linolne kiseline, utiče na dobijanje namirnica animalnog porekla sa većim sadržajem selena ili povoljnijeg masnokiselinskog sastava. Navedeni sastojci atraktivni su prvenstveno zbog toga što se već niz godina u razvoju funkcionalne hrane teži dizajniranju većeg broja proizvoda za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje prekomerne telesne mase, budući da su to najveći problem modernog načina života. AB - Functional foods are foods that have a favorable impact on human health by the usual nutritional functions. Biologically active compounds are holders of a favorable effects of functional foods. Numerous scientific evidence supports the fact that a diet rich in certain foods directly related to reduced risk of chronic, noncommunicable diseases. Functional food is not easily included in a single definition, this food is primarily a concept, not a well-defined group food products.Functional foods have positive effects on human health and is commonly used in improving the gastrointestinal function and activity of antioxidant systems, reducing the risk factors involved in the etiology of cardiovascular disease and cancer. The most common functional ingredients used in the enrichment of poultry and other animal foods are: selenium, omega-3 fatty acids, vitamin E and conjugated linoleic acid (CLA). This paper presents some of the possibilities that adding the feed of organic selenium, flax, conjugated linoleicaci deffect on production of food of animal origin with a higher content of selenium or a more favorable fatty acid composition. Those ingredients are attractive primarily because for many yearsin the development of functional food saims to designa large number of products for the health of the cardiovascular system, and reduction of overweight, as they are the biggest problems of the modern life style. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Ishranom životinja do funkcionalne hrane T1 - Animal feed-way to functional foods VL - 15 IS - 1 SP - 41 EP - 54 DO - 10.7251/VETJ1502041M ER -
@article{ author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Đorđević, Jasna and Todorović, Milica and Dokmanović-Starčević, Marija and Pantić, Srđan and Drljačić, Aleksandar and Šefer, Dragan", year = "2015", abstract = "Funkcionalna hrana je hrana koja ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje mimo uobičajenih nutritivnih funkcija. Biološki aktivna jedinjenja su nosioci povoljnog dejstva funkcionalne hrane. Brojni naučni dokazi govore u prilog tome da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa smanjenim rizikom od hroničnih, nezaraznih bolesti. Funkcionalnu hranu nije lako obuhvatiti jedinstvenom definicijom, ova hrana je pre svega koncept, a ne dobro definisana grupa prehrambenih proizvoda. Funkcionalne namirnice, imaju pozitivne efekte po zdravlje ljudi i najčešće se koriste u očuvanju optimalnih gastrointestinalnih funkcija, podizanju nivoa aktivnosti antioksidativne odbrane organizma, smanjenju faktora rizika uključenih u etiologiju kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Najčešći funkcionalni sastojci koji se koriste pri obogaćivanju živinskih i ostalih animalnih namirnica su: selen, omega-3 masne kiseline, vitamin E i konjugovana linolna kiselina (CLA). U ovom radu prikazane su neke od mogućnosti da se dodavanjem u hranu za životinje organskog selena, lana, konjugovane linolne kiseline, utiče na dobijanje namirnica animalnog porekla sa većim sadržajem selena ili povoljnijeg masnokiselinskog sastava. Navedeni sastojci atraktivni su prvenstveno zbog toga što se već niz godina u razvoju funkcionalne hrane teži dizajniranju većeg broja proizvoda za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje prekomerne telesne mase, budući da su to najveći problem modernog načina života., Functional foods are foods that have a favorable impact on human health by the usual nutritional functions. Biologically active compounds are holders of a favorable effects of functional foods. Numerous scientific evidence supports the fact that a diet rich in certain foods directly related to reduced risk of chronic, noncommunicable diseases. Functional food is not easily included in a single definition, this food is primarily a concept, not a well-defined group food products.Functional foods have positive effects on human health and is commonly used in improving the gastrointestinal function and activity of antioxidant systems, reducing the risk factors involved in the etiology of cardiovascular disease and cancer. The most common functional ingredients used in the enrichment of poultry and other animal foods are: selenium, omega-3 fatty acids, vitamin E and conjugated linoleic acid (CLA). This paper presents some of the possibilities that adding the feed of organic selenium, flax, conjugated linoleicaci deffect on production of food of animal origin with a higher content of selenium or a more favorable fatty acid composition. Those ingredients are attractive primarily because for many yearsin the development of functional food saims to designa large number of products for the health of the cardiovascular system, and reduction of overweight, as they are the biggest problems of the modern life style.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Ishranom životinja do funkcionalne hrane, Animal feed-way to functional foods", volume = "15", number = "1", pages = "41-54", doi = "10.7251/VETJ1502041M" }
Marković, R., Baltić, M. Ž., Đorđević, J., Todorović, M., Dokmanović-Starčević, M., Pantić, S., Drljačić, A.,& Šefer, D.. (2015). Ishranom životinja do funkcionalne hrane. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 15(1), 41-54. https://doi.org/10.7251/VETJ1502041M
Marković R, Baltić MŽ, Đorđević J, Todorović M, Dokmanović-Starčević M, Pantić S, Drljačić A, Šefer D. Ishranom životinja do funkcionalne hrane. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2015;15(1):41-54. doi:10.7251/VETJ1502041M .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Đorđević, Jasna, Todorović, Milica, Dokmanović-Starčević, Marija, Pantić, Srđan, Drljačić, Aleksandar, Šefer, Dragan, "Ishranom životinja do funkcionalne hrane" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 15, no. 1 (2015):41-54, https://doi.org/10.7251/VETJ1502041M . .