Приказ основних података о документу

Animal feed-way to functional foods

dc.creatorMarković, Radmila
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorTodorović, Milica
dc.creatorDokmanović-Starčević, Marija
dc.creatorPantić, Srđan
dc.creatorDrljačić, Aleksandar
dc.creatorŠefer, Dragan
dc.date.accessioned2021-07-13T08:01:15Z
dc.date.available2021-07-13T08:01:15Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2120
dc.description.abstractFunkcionalna hrana je hrana koja ima povoljan uticaj na ljudsko zdravlje mimo uobičajenih nutritivnih funkcija. Biološki aktivna jedinjenja su nosioci povoljnog dejstva funkcionalne hrane. Brojni naučni dokazi govore u prilog tome da je ishrana bogata pojedinim namirnicama direktno u vezi sa smanjenim rizikom od hroničnih, nezaraznih bolesti. Funkcionalnu hranu nije lako obuhvatiti jedinstvenom definicijom, ova hrana je pre svega koncept, a ne dobro definisana grupa prehrambenih proizvoda. Funkcionalne namirnice, imaju pozitivne efekte po zdravlje ljudi i najčešće se koriste u očuvanju optimalnih gastrointestinalnih funkcija, podizanju nivoa aktivnosti antioksidativne odbrane organizma, smanjenju faktora rizika uključenih u etiologiju kardiovaskularnih oboljenja i kancera. Najčešći funkcionalni sastojci koji se koriste pri obogaćivanju živinskih i ostalih animalnih namirnica su: selen, omega-3 masne kiseline, vitamin E i konjugovana linolna kiselina (CLA). U ovom radu prikazane su neke od mogućnosti da se dodavanjem u hranu za životinje organskog selena, lana, konjugovane linolne kiseline, utiče na dobijanje namirnica animalnog porekla sa većim sadržajem selena ili povoljnijeg masnokiselinskog sastava. Navedeni sastojci atraktivni su prvenstveno zbog toga što se već niz godina u razvoju funkcionalne hrane teži dizajniranju većeg broja proizvoda za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema i smanjenje prekomerne telesne mase, budući da su to najveći problem modernog načina života.sr
dc.description.abstractFunctional foods are foods that have a favorable impact on human health by the usual nutritional functions. Biologically active compounds are holders of a favorable effects of functional foods. Numerous scientific evidence supports the fact that a diet rich in certain foods directly related to reduced risk of chronic, noncommunicable diseases. Functional food is not easily included in a single definition, this food is primarily a concept, not a well-defined group food products.Functional foods have positive effects on human health and is commonly used in improving the gastrointestinal function and activity of antioxidant systems, reducing the risk factors involved in the etiology of cardiovascular disease and cancer. The most common functional ingredients used in the enrichment of poultry and other animal foods are: selenium, omega-3 fatty acids, vitamin E and conjugated linoleic acid (CLA). This paper presents some of the possibilities that adding the feed of organic selenium, flax, conjugated linoleicaci deffect on production of food of animal origin with a higher content of selenium or a more favorable fatty acid composition. Those ingredients are attractive primarily because for many yearsin the development of functional food saims to designa large number of products for the health of the cardiovascular system, and reduction of overweight, as they are the biggest problems of the modern life style.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectishrana životinjasr
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectzdravlje ljudisr
dc.subjectanimal nutritionsr
dc.subjectfunctional foodssr
dc.subjecthealthsr
dc.titleIshranom životinja do funkcionalne hranesr
dc.titleAnimal feed-way to functional foodssr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractЂорђевић, Јасна; Балтић, Милан Ж.; Марковић, Радмила; Дрљачић, Aлександар; Тодоровић, Милица; Пантић, Срђан; Шефер, Драган; Докмановић-Старчевић, Марија; Исхраном животиња до функционалне хране; Исхраном животиња до функционалне хране;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue1
dc.citation.spage41
dc.citation.epage54
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1502041M
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5806/bitstream_5806.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу