Приказ основних података о документу

The use of additives in meat products - problems and possible abuse

dc.creatorVasilev, Dragan
dc.creatorTeodorović, Vlado
dc.creatorDimitrijević, Mirjana
dc.creatorKarabasil, Nedjeljko
dc.creatorČobanović, Nikola
dc.creatorIlić, Nevena
dc.date.accessioned2021-08-17T08:00:03Z
dc.date.available2021-08-17T08:00:03Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2121
dc.description.abstractУпотреба адитива у производима од меса у Републици Србији регулисана је прописима који произилазе из Закона о безбедности хране, и то Правилником о прехрамбеним адитивима, Правилником о квалитету уситњеног меса, полупроизвода од меса и производа од меса и Правилником о декларисању, означавању и рекламирању хране. Правилник о прехрамбеним адитивима сврстава производе од меса у категорије: непрерађено месо, укључјујући и полупроизводе од уситњеног меса, производи од меса (посебно термички третирани и нетретирани), омотачи и средства за облагање и декорацију меса, и традиционални саламурени месни производи са посебним условима за употребу нитрата и нитрита. За сваку од ових група, дата је листа дозвољених адитива са њиховим Е бројевима, максимално дозвољеним количинама и ограничењима/изузецима употребе код одређених производа од меса. Према Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране, адитиви се означавају навођењем категорије и назива адитива или његовог Е броја са листе адитива дате у Правилнику о прехрамбеним адитивима. Адитиви су сврстани у ове категорије према функционалним особинама, а код производа од меса значај имају: конзерванси, антиоксиданси, боје, емулгатори, емулгујуће соли, згушњивачи, стабилизатори, средства за желирање, појачивачи ароме, киселине, регулатори киселости и модификовани скроб. Проблеми у пракси у вези са употребом адитива код производа од меса заснивају се на погрешном тумачењу појединих одредби наведених правилника, непознавању нових ограничења која нису постојала у претходним прописима и неправилном декларисању. У овом раду посебан осврт дат је на проблеме у употреби нитрита и нитрата, фосфата, као и аскорбинске киселине и аскорбата, односно ериторбинске (изоаскорбинске) киселине и ериторбата (изоаскорбата).sr
dc.description.abstractThe use of additives in meat products in the Republic of Serbia is governed by the regulations arising from the Law on food safety, including the Regulation on food additives, the Regulation on the quality of minced meat, meat preparations and meat products, and the Regulation on food labeling and advertising. Regulation on food additives classifies meat products into categories: unprocessed meats, including meat preparations from minced meat, meat products (separately heat-treated and untreated), casings and other substances for meat coating and decoration, and traditional cured meat products with special terms of use for nitrates and nitrites. For each of these groups, there is the list of allowed additives including their E numbers, maximum levels, and usage limitations/exceptions for certain meat products. According to the Regulation on food labeling and advertising, food additives are labeled indicating the category and name of the additive or its E number, which is given in the list of additives in the Regulation on food additives. Additives are divided into these categories according to their functional characteristics and important for meat products are: preservatives, antioxidants, colors, emulsifiers, emulsifying salts, thickeners, stabilizers, gelling substances, flavor enhancers, acids, acidity regulators, and modified starch. Problems in practice regarding the use of additives in meat products are based on wrong interpretation of some clauses of the Regulations, unfamiliarity with new restrictions which did not exist in prior Regulations and improper labeling. In this paper, a special emphasis was given to the problems encountered in the use of nitrite and nitrate, phosphates, as well as ascorbic acid and ascorbates, erythorbic (isoascorbic) acid and erythorbates (isoascorbates).sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectaditivisr
dc.subjectkategorije aditivasr
dc.subjectproizvodi od mesasr
dc.subjectpropisisr
dc.subjectadditivessr
dc.subjectcategories of additivessr
dc.subjectmeat productssr
dc.subjectregulationssr
dc.titleUpotreba aditiva u proizvodima od mesa - problemi i moguće zloupotrebesr
dc.titleThe use of additives in meat products - problems and possible abusesr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractИлић, Невена; Карабасил, Неђељко; Чобановић, Никола; Василев, Драган; Теодоровић, Владо; Димитријевић, Мирјана; Употреба адитива у производима од меса - проблеми и могуће злоупотребе; Употреба адитива у производима од меса - проблеми и могуће злоупотребе;
dc.citation.volume15
dc.citation.issue1
dc.citation.spage70
dc.citation.epage81
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1502070V
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5813/Upotreba_aditiva_u_pub_2015.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу