Приказ основних података о документу
Evaluation of the effects of Salvia officinalis essential oil on plasma biochemistry, gut mucus and quantity of acidic and neutral mucins in the chicken gut
Evaluacija uticaja esencijalnog ulja salvia officinalis na biohemijske vrednosti u plazmi, sluznicu creva i kvantitet kiselih i neutralnih mucina u crevima pilića
dc.creator | Čapkovičová, Adriana | |
dc.creator | Maková, Zuzana | |
dc.creator | Piešová, Elena | |
dc.creator | Alves, Anabela | |
dc.creator | Faix, Štefan | |
dc.creator | Faixová, Zita | |
dc.date.accessioned | 2021-08-23T07:08:53Z | |
dc.date.available | 2021-08-23T07:08:53Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.issn | 0567-8315 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2160 | |
dc.description.abstract | AbstractIn this study the effects of Salvia officinalis L. essential oil on the thickness of the gut mucus layer and quantity of neutral and acidic mucins in chickens were observed. Oneday-old chickens of Isa Brown breed were divided into five groups (n = 9) and fed 11 weeks as follows: control group (C): basal diet; experimental groups (E1 - E4) - same as C + sage essential oil (EO) in concentrations of 0.01%; 0.025%; 0.05% and 0.1%, respectively. The thickness of the mucus layer in the duodenum significantly increased in E3(0.05% sage EO) compared to E1 (0.01 % sage EO). In E3 (0.05% sage EO) the number of goblet cells containing acidic and neutral mucins was significantly decreased in the duodenum and jejunum and increased in the ileum compared to C. Feeding the diet supplemented with Se and 0.01% sage EO (E1) decreased plasma cholesterol level in comparison with E3(0.05 % sage EO). The addition of 0.05% (E3) and 0.1% sage EO (E4) to the diet caused a decrease in calcium plasma level compared to E2 (0.025 % sage EO). Plasma glucose level was significantly decreased in groups fed 0.05% (E3) and 0.025% sage EO (E2) compared with 0.01% sage | |
dc.description.abstract | Studija se odnosi na posmatranje efekata Salvia offi cinalis L. esencijalnih ulja na debljinu sluznice creva i kvantitet neutralnih i kiselih mucina kod pilića. Formirano je pet grupa sa po 9 jednodnevnih pilića rase Isa Brown koji su u narednih 11 nedelja hranjeni na sledeći način: kontrolna (C) grupa je dobijala osnovni obrok sa dodatkom Na selenita (Se) u koncentraciji 0,04 ppm + suncokretovo ulje (1%); eksperimentalne grupe E1 do E4: isto kao C grupa uz dodatak esencijalnog ulja žalfi je (EO) u koncentraciji 0,01%, 0,025; 0,05% odnosno 0,1%. Debljina sloja mukusa u duodenumu je značajno porasla kod pilića E3 grupe (Se i 0,05% EO ulja) u poređenju sa E1 grupom (Se i 0,01% EO ulja). U E3 grupi (Se i 0,05% EO ulja) broj peharastih ćelija koje sadrže kisele i neutralne mucine je značajno bio smanjen u duodenumu i jejunumu, a povećan u ileumu u poređenju sa C grupom. Ishrana sa dodatkom Se i 0,01% EO ulja žalfi je (E1) izazivala je smanjenje koncentracije holesterola u plazmi u poređenju sa E3 (Se i 0,05% EO žalfi je). Dodavanje Se i 0,05% EO žalfi je (E3) kao i 0.1% EO ulja (E4) izazvalo je smanjenje koncentracije kalcijuma u plazmi u poređenju sa E2 (Se i 0,025% EO ulja). Koncentracije glukoze u plazmi su značajno bile smanjene u grupama koje su dobijale Se i 0,05% (E3) i 0,025% EO (E2) ulja žalfi je, u poređenju sa E1 grupom (0,01% EO ulja). Različiti sastavi obroka po grupama nisu imali uticaja na mase unutrašnjih organa pilića u ogledu. Rezultati ukazuju da efekat EO žalfi je na dinamiku adherencije sloja mukusa kao i na tip i distribuciju mucina u crevima pilića zavisi od doze EO kao i od segmenta creva uz istovremeno postojanje potrebe da se obave dalja ispitivanja u cilju detaljnog objašnjenja ovog uticaja. | |
dc.language | en | |
dc.relation | The authors wish to thank the team of Laboratório de Histologia e Anatomia Patológica, UTAD, Vila Real, PT for their help with histological stainings. | |
dc.relation | The study was supported by the Grant Agency for Science (VEGA) of the Slovak Republic No. 1/0859/11 and No. 2/0010/10. | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Acta Veterinaria-Beograd | |
dc.subject | intestine | |
dc.subject | mucus | |
dc.subject | mucin | |
dc.subject | poultry | |
dc.subject | sage | |
dc.title | Evaluation of the effects of Salvia officinalis essential oil on plasma biochemistry, gut mucus and quantity of acidic and neutral mucins in the chicken gut | |
dc.title | Evaluacija uticaja esencijalnog ulja salvia officinalis na biohemijske vrednosti u plazmi, sluznicu creva i kvantitet kiselih i neutralnih mucina u crevima pilića | |
dc.type | article | en |
dc.rights.license | BY | |
dcterms.abstract | Чапковичовá, Aдриана; Aлвес, Aнабела; Фаиxовá, Зита; Пиешовá, Елена; Маковá, Зузана; Фаиx, Штефан; Евалуација утицаја есенцијалног уља салвиа оффициналис на биохемијске вредности у плазми, слузницу црева и квантитет киселих и неутралних муцина у цревима пилића; | |
dc.citation.volume | 64 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 138 | |
dc.citation.epage | 148 | |
dc.citation.rank | M23 | |
dc.identifier.doi | 10.2478/acve-2014-0014 | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-84902476123 | |
dc.identifier.fulltext | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5927/10.2478_acve-2014-0014.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |