Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Detekcija Listeria Spp. U Toku Proizvodnje I Zrenja Petrovačke Kobasice

dc.creatorBrankica, Lakićević
dc.creatorOlivera, Bunčić
dc.creatorVera, Katić
dc.creatorZorica, Lepšanović
dc.creatorLjiljana, Petrović
dc.creatorVesna, Janković
dc.creatorPredrag, Ikonić
dc.date.accessioned2021-08-23T07:31:16Z
dc.date.available2021-08-23T07:31:16Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2163
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the survival of Listeria spp. during the preparation and ripening of an artisan Serbian sausage (Petrovská klobása) and to characterize the isolates by amplification of the hlyA gene. Results obtained by standard microbiological and molecular methods showed that during fermentation, drying, ripening and storage of Petrovská klobása, 17 out of 99 samples were positive for the presence of Listeria spp. Among them we detected a hemolytic, atypical, non pathogenic L. innocua strain FSL J1-023, whose genome sequence is important in understanding the role of horizontal gene transfer and recombination in the evolution of pathogenicity of Listeria. The most important product characteristics influencing the survival and growth of Listeria spp. during production and ripening of Petrovská klobása were: pH, water activity, temperature and starter culture.
dc.description.abstractCilj ovog rada je bio da se utvrdi preživljavanje Listeria spp. u toku proizvodnje i zrenja tradicionalne srpske kobasice (Petrovačka kobasica) kao i da se okarakterišu izolati dobijeni umnožavanjem hlyA gena. Rezultati dobijeni standardnim mikrobiološkim i molekularnim metodama su pokazali da je tokom fermentacije, sušenja, zrenja i skladištenja Petrovačke kobasice, 17 od ukupno 99 uzoraka bilo pozitivno na prisustvo Listeria spp. Među njima, otkriven je hemolitični, atipični nepatogeni soj L. innocua FSL J1-023, čija je genomska sekvenca važna u rezumevanju uloge horizontalnog genskog transfera i rekombinacije tokom evolucije patogenosti. Najvažnije karakteristike proizvoda koje su uticale na preživljavanje i rast Listeria spp. tokom proizvodnje i zrenja Petrovačke kobasice bili su pH, aktivnost vode, temperature i starter kultura.
dc.languageen
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31032/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.sourceActa Veterinaria-Beograd
dc.subjecthlyA
dc.subjectListeria spp.
dc.subjectL. monocytogenes
dc.subjectPCR
dc.subjectPetrovská klobása
dc.subjectsurvival
dc.titleDetection of Listeria Spp. During Production and Ripening of Petrovská Klobása
dc.titleDetekcija Listeria Spp. U Toku Proizvodnje I Zrenja Petrovačke Kobasice
dc.typearticleen
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractОливера, Бунчић; Предраг, Иконић; Весна, Јанковић; Љиљана, Петровић; Зорица, Лепшановић; Вера, Катић; Бранкица, Лакићевић; Детекција Листериа Спп. У Току Производње И Зрења Петровачке Кобасице; Детецтион оф Листериа Спп. Дуринг Продуцтион анд Рипенинг оф Петровскá Клобáса;
dc.citation.volume64
dc.citation.issue3
dc.citation.spage367
dc.citation.epage377
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000343403500009
dc.identifier.doi10.2478/acve-2014-0035
dc.identifier.scopus2-s2.0-84907685565
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5931/10.2478_acve-2014-0035.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu