Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani
Methods for the antibiotic resistance detection in microorganisms isolated from food
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Rezistencija na antibiotike predstavlja rastući problem koji je Svetska
zdravstvena organizacija proglasila jednom od najvećih pretnji za globalno zdravlje
ljudi. Lanac hrane jedan je od najvažnijih puteva prenošenja i širenja rezistencije
na antibiotike između populacije rezistentnih i populacije osetljivih komensalnih
i/ili patogenih mikroorganizama. Rezistencija na antibiotike može biti urođena, ili
stečena putem mutacija ili lateralnog transfera gena. Sa aspekta širenja rezistencije
značajna je samo rezistencija stečena lateralnim transferom gena. Postoje brojne
metode za detekciju i određivanje prirode rezistencije na antibiotike kod bakterija
izolovanih iz hrane. Neophodno je da metode budu standardizovane i da obezbeđuju
konzistentnost i doslednost dobijenih rezultata. Za detekciju fenotipske rezistencije
kod bakterija izolovanih iz hrane koriste se metode kojima se određuje minimalna
inhibitorna koncentracija antibiotika. U njih spadaju metod mikrodilucije, metod
di...lucije u agaru i E-testovi. Kvalitativne i semikvantitativne metode koje se često
koriste kod kliničkih izolata, nisu prigodne za ispitivanje rezistencije na antibiotike
kod mikroorganizama izolovanih iz hrane. Kod mikroorganizama kod kojih se
utvrdi prisustvo fenotipske rezistencije na antibiotike, određuje se prisustvo gena za
rezistenciju. Mikroorganizmi kod kojih se dokaže prisustvo genetskih determinanti
koje su povezane sa stečenom rezistencijom na antibiotike, predstavljaju rizik za
diseminaciju rezistencije i među osetljivom populacijom. Mikroorganizmi koji imaju
komercijalnu upotrebu, ne bi trebalo da poseduju genetske determinante prenosive
rezistencije na antibiotike.
Resistance to antibiotics is a growing problem that the World Health
Organization has declared one of the biggest threats to global health. The food
chain is one of the most important ways of transmitting and spreading resistance
to antibiotics between the population of resistant and populated by sensitive
commensal and / or pathogenic microorganisms. Resistance to antibiotics can be
inborn, or acquired by mutation or lateral gene transfer. From the aspect of the
spread of resistance, only resistance acquired by the lateral transfer of the gene
is significant. There are numerous methods for detecting and determining the
nature of antibiotic resistance in bacteria isolated from food. The methods must
be standardized and ensure the consistency of the obtained results. Methods for
determining the minimum inhibitory concentration of antibiotics are used to detect
phenotypic resistance in bacteria isolated from food. They include a microdilution
method, an agar dilution method, ...and an E-test. Qualitative and semi-quantitative
methods commonly used in clinical isolates are not suitable for antibiotic resistance
testing in food-isolated microorganisms. In the case of microorganisms with
detected presence of phenotypic resistance to antibiotics, the presence of the
resistance gene is determined. Microorganisms evidenced by the presence of genetic
determinants associated with acquired resistance to antibiotics represent a risk of
resistance dissemination among the susceptible populations. Commercially used
microorganisms should not possess genetic determinants of transferable antibiotic
resistance.
Кључне речи:
rezistencija na antibiotike / minimalna inhibitorna koncentracija / genetswke determinante rezistencije / antibiotic resistance / minimum inhibitory concentration / genetic determinants of resistanceИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2018, 18, 1, 207-224Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
- Развој нових инкапсулационих и ензимских технологија за производњу биокатализатора и биолошки активних компонената хране у циљу повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46010)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Ledina, Tijana AU - Bulajić, Snežana AU - Đorđević, Jasna PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2168 AB - Rezistencija na antibiotike predstavlja rastući problem koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila jednom od najvećih pretnji za globalno zdravlje ljudi. Lanac hrane jedan je od najvažnijih puteva prenošenja i širenja rezistencije na antibiotike između populacije rezistentnih i populacije osetljivih komensalnih i/ili patogenih mikroorganizama. Rezistencija na antibiotike može biti urođena, ili stečena putem mutacija ili lateralnog transfera gena. Sa aspekta širenja rezistencije značajna je samo rezistencija stečena lateralnim transferom gena. Postoje brojne metode za detekciju i određivanje prirode rezistencije na antibiotike kod bakterija izolovanih iz hrane. Neophodno je da metode budu standardizovane i da obezbeđuju konzistentnost i doslednost dobijenih rezultata. Za detekciju fenotipske rezistencije kod bakterija izolovanih iz hrane koriste se metode kojima se određuje minimalna inhibitorna koncentracija antibiotika. U njih spadaju metod mikrodilucije, metod dilucije u agaru i E-testovi. Kvalitativne i semikvantitativne metode koje se često koriste kod kliničkih izolata, nisu prigodne za ispitivanje rezistencije na antibiotike kod mikroorganizama izolovanih iz hrane. Kod mikroorganizama kod kojih se utvrdi prisustvo fenotipske rezistencije na antibiotike, određuje se prisustvo gena za rezistenciju. Mikroorganizmi kod kojih se dokaže prisustvo genetskih determinanti koje su povezane sa stečenom rezistencijom na antibiotike, predstavljaju rizik za diseminaciju rezistencije i među osetljivom populacijom. Mikroorganizmi koji imaju komercijalnu upotrebu, ne bi trebalo da poseduju genetske determinante prenosive rezistencije na antibiotike. AB - Resistance to antibiotics is a growing problem that the World Health Organization has declared one of the biggest threats to global health. The food chain is one of the most important ways of transmitting and spreading resistance to antibiotics between the population of resistant and populated by sensitive commensal and / or pathogenic microorganisms. Resistance to antibiotics can be inborn, or acquired by mutation or lateral gene transfer. From the aspect of the spread of resistance, only resistance acquired by the lateral transfer of the gene is significant. There are numerous methods for detecting and determining the nature of antibiotic resistance in bacteria isolated from food. The methods must be standardized and ensure the consistency of the obtained results. Methods for determining the minimum inhibitory concentration of antibiotics are used to detect phenotypic resistance in bacteria isolated from food. They include a microdilution method, an agar dilution method, and an E-test. Qualitative and semi-quantitative methods commonly used in clinical isolates are not suitable for antibiotic resistance testing in food-isolated microorganisms. In the case of microorganisms with detected presence of phenotypic resistance to antibiotics, the presence of the resistance gene is determined. Microorganisms evidenced by the presence of genetic determinants associated with acquired resistance to antibiotics represent a risk of resistance dissemination among the susceptible populations. Commercially used microorganisms should not possess genetic determinants of transferable antibiotic resistance. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani T1 - Methods for the antibiotic resistance detection in microorganisms isolated from food VL - 18 IS - 1 SP - 207 EP - 224 DO - 10.7251/VETJ1801207L ER -
@article{ author = "Ledina, Tijana and Bulajić, Snežana and Đorđević, Jasna", year = "2018", abstract = "Rezistencija na antibiotike predstavlja rastući problem koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila jednom od najvećih pretnji za globalno zdravlje ljudi. Lanac hrane jedan je od najvažnijih puteva prenošenja i širenja rezistencije na antibiotike između populacije rezistentnih i populacije osetljivih komensalnih i/ili patogenih mikroorganizama. Rezistencija na antibiotike može biti urođena, ili stečena putem mutacija ili lateralnog transfera gena. Sa aspekta širenja rezistencije značajna je samo rezistencija stečena lateralnim transferom gena. Postoje brojne metode za detekciju i određivanje prirode rezistencije na antibiotike kod bakterija izolovanih iz hrane. Neophodno je da metode budu standardizovane i da obezbeđuju konzistentnost i doslednost dobijenih rezultata. Za detekciju fenotipske rezistencije kod bakterija izolovanih iz hrane koriste se metode kojima se određuje minimalna inhibitorna koncentracija antibiotika. U njih spadaju metod mikrodilucije, metod dilucije u agaru i E-testovi. Kvalitativne i semikvantitativne metode koje se često koriste kod kliničkih izolata, nisu prigodne za ispitivanje rezistencije na antibiotike kod mikroorganizama izolovanih iz hrane. Kod mikroorganizama kod kojih se utvrdi prisustvo fenotipske rezistencije na antibiotike, određuje se prisustvo gena za rezistenciju. Mikroorganizmi kod kojih se dokaže prisustvo genetskih determinanti koje su povezane sa stečenom rezistencijom na antibiotike, predstavljaju rizik za diseminaciju rezistencije i među osetljivom populacijom. Mikroorganizmi koji imaju komercijalnu upotrebu, ne bi trebalo da poseduju genetske determinante prenosive rezistencije na antibiotike., Resistance to antibiotics is a growing problem that the World Health Organization has declared one of the biggest threats to global health. The food chain is one of the most important ways of transmitting and spreading resistance to antibiotics between the population of resistant and populated by sensitive commensal and / or pathogenic microorganisms. Resistance to antibiotics can be inborn, or acquired by mutation or lateral gene transfer. From the aspect of the spread of resistance, only resistance acquired by the lateral transfer of the gene is significant. There are numerous methods for detecting and determining the nature of antibiotic resistance in bacteria isolated from food. The methods must be standardized and ensure the consistency of the obtained results. Methods for determining the minimum inhibitory concentration of antibiotics are used to detect phenotypic resistance in bacteria isolated from food. They include a microdilution method, an agar dilution method, and an E-test. Qualitative and semi-quantitative methods commonly used in clinical isolates are not suitable for antibiotic resistance testing in food-isolated microorganisms. In the case of microorganisms with detected presence of phenotypic resistance to antibiotics, the presence of the resistance gene is determined. Microorganisms evidenced by the presence of genetic determinants associated with acquired resistance to antibiotics represent a risk of resistance dissemination among the susceptible populations. Commercially used microorganisms should not possess genetic determinants of transferable antibiotic resistance.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani, Methods for the antibiotic resistance detection in microorganisms isolated from food", volume = "18", number = "1", pages = "207-224", doi = "10.7251/VETJ1801207L" }
Ledina, T., Bulajić, S.,& Đorđević, J.. (2018). Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 18(1), 207-224. https://doi.org/10.7251/VETJ1801207L
Ledina T, Bulajić S, Đorđević J. Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2018;18(1):207-224. doi:10.7251/VETJ1801207L .
Ledina, Tijana, Bulajić, Snežana, Đorđević, Jasna, "Metode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hrani" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 18, no. 1 (2018):207-224, https://doi.org/10.7251/VETJ1801207L . .