Show simple item record

Methods for the antibiotic resistance detection in microorganisms isolated from food

dc.creatorLedina, Tijana
dc.creatorBulajić, Snežana
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.date.accessioned2021-08-23T09:04:23Z
dc.date.available2021-08-23T09:04:23Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2168
dc.description.abstractRezistencija na antibiotike predstavlja rastući problem koji je Svetska zdravstvena organizacija proglasila jednom od najvećih pretnji za globalno zdravlje ljudi. Lanac hrane jedan je od najvažnijih puteva prenošenja i širenja rezistencije na antibiotike između populacije rezistentnih i populacije osetljivih komensalnih i/ili patogenih mikroorganizama. Rezistencija na antibiotike može biti urođena, ili stečena putem mutacija ili lateralnog transfera gena. Sa aspekta širenja rezistencije značajna je samo rezistencija stečena lateralnim transferom gena. Postoje brojne metode za detekciju i određivanje prirode rezistencije na antibiotike kod bakterija izolovanih iz hrane. Neophodno je da metode budu standardizovane i da obezbeđuju konzistentnost i doslednost dobijenih rezultata. Za detekciju fenotipske rezistencije kod bakterija izolovanih iz hrane koriste se metode kojima se određuje minimalna inhibitorna koncentracija antibiotika. U njih spadaju metod mikrodilucije, metod dilucije u agaru i E-testovi. Kvalitativne i semikvantitativne metode koje se često koriste kod kliničkih izolata, nisu prigodne za ispitivanje rezistencije na antibiotike kod mikroorganizama izolovanih iz hrane. Kod mikroorganizama kod kojih se utvrdi prisustvo fenotipske rezistencije na antibiotike, određuje se prisustvo gena za rezistenciju. Mikroorganizmi kod kojih se dokaže prisustvo genetskih determinanti koje su povezane sa stečenom rezistencijom na antibiotike, predstavljaju rizik za diseminaciju rezistencije i među osetljivom populacijom. Mikroorganizmi koji imaju komercijalnu upotrebu, ne bi trebalo da poseduju genetske determinante prenosive rezistencije na antibiotike.sr
dc.description.abstractResistance to antibiotics is a growing problem that the World Health Organization has declared one of the biggest threats to global health. The food chain is one of the most important ways of transmitting and spreading resistance to antibiotics between the population of resistant and populated by sensitive commensal and / or pathogenic microorganisms. Resistance to antibiotics can be inborn, or acquired by mutation or lateral gene transfer. From the aspect of the spread of resistance, only resistance acquired by the lateral transfer of the gene is significant. There are numerous methods for detecting and determining the nature of antibiotic resistance in bacteria isolated from food. The methods must be standardized and ensure the consistency of the obtained results. Methods for determining the minimum inhibitory concentration of antibiotics are used to detect phenotypic resistance in bacteria isolated from food. They include a microdilution method, an agar dilution method, and an E-test. Qualitative and semi-quantitative methods commonly used in clinical isolates are not suitable for antibiotic resistance testing in food-isolated microorganisms. In the case of microorganisms with detected presence of phenotypic resistance to antibiotics, the presence of the resistance gene is determined. Microorganisms evidenced by the presence of genetic determinants associated with acquired resistance to antibiotics represent a risk of resistance dissemination among the susceptible populations. Commercially used microorganisms should not possess genetic determinants of transferable antibiotic resistance.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46010/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectrezistencija na antibiotikesr
dc.subjectminimalna inhibitorna koncentracijasr
dc.subjectgenetswke determinante rezistencijesr
dc.subjectantibiotic resistancesr
dc.subjectminimum inhibitory concentrationsr
dc.subjectgenetic determinants of resistancesr
dc.titleMetode za određivanje antimikrobne rezistencije kod mikroorganizama u hranisr
dc.titleMethods for the antibiotic resistance detection in microorganisms isolated from foodsr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractЛедина, Тијана; Ђорђевић, Јасна; Булајић, Снежана; Методе за одређивање антимикробне резистенције код микроорганизама у храни; Методе за одређивање антимикробне резистенције код микроорганизама у храни;
dc.citation.volume18
dc.citation.issue1
dc.citation.spage207
dc.citation.epage224
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1801207L
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5935/bitstream_5935.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record