Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida
Analysis of the effects of disinfection of the surfaces and equipment in different production units on a pheasant farm by the application of peracetic acid and formaldehyde based solutions
Аутори
Đorđević, MilutinPešić, Branislav
Radenković-Damnjanović, Brana
Janković, Ljiljana
Teodorović, Radislava
Despot, Dragana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Fazanerije predstavljaju proizvodne objekte poluzatvorenog tipa sa
nekoliko proizvodnih celina koje su ciklično povezane i u kojima se gaje jedinke
različitih starosnih kategorija. Proizvodne celine čine volijera za matično jato,
prostorija za skladištenje jaja, inkubatorska stanica, prostorije za odgoj mladih fazana
i volijere sa ispustima gde se vrši odgoj fazana do momenta ispuštanja u lovište. Vodeći
računa o prethodno navedenom, a u cilju postizanja dobrih proizvodnih rezultata,
sa dobijanjem jedinki dobrog zdravstvenog statusa, za uspešnu farmsku proizvodnju
fazanske divljači, neophodno je kontinuirano sprovođenje biosigurnosnih mera u
svim fazama tehnološkog postupka proizvodnje. Jedna od ključnih biosigurnosnih
mera, koja se mora kontinuirano sprovoditi u farmskim objektima, jeste dezinfekcija.
U radu je praćen efekat sprovedene dezinfekcije u različitim fazama proizvodnje, na
različitim površinama, primenom rastvora preparata na bazi persirćetne kiseline i
para for...maldehida. Praćenjem mikrobiološkog statusa površina u okviru proizvodnih
celina ustanovljena je redukcija ukupnog broja bakterija, gljivica i plesni u manjem
ili većem obimu u zavisnosti od mesta uzorkovanja i vrste proizvodne celine.
Pheasant farms represent semi-closed production facilities with several
production units that are cyclically connected and are used for growing pheasants
of different age categories. Production units consist of an aviary for parent stock,
egg storage room, incubation station, facilities for raising young pheasants and open
aviaries where pheasants are raised till their release on hunting areas. Continuous
implementation of biosafety measures at all stages of the technological process of
production is necesarry in order to achieve good production results ; that is raising
healthy pheasants. Disinfection is one of the most important biosigurative measures
which must be continually implemented in farm facilities. In this paper, the effect
of disinfection with peracetic acid and paraformaldehyde based solutions has been
monitored at different stages of production, and on different surfaces. Monitoring
of the microbiological status of the area within the production facillity resu...lted in
reduction of the total number of bacteria, fungi and mold in a smaller or greater
extent depending on the place of sampling and type of a production unit.
Кључне речи:
fazanerija / dezinfekcija / persirćetna kiselina / formaldehid / mikrobiološki status / pheasant farm / disinfection / peracetic acid / formaldehyde / microbiological statusИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2018, 18, 1, 241-259Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Đorđević, Milutin AU - Pešić, Branislav AU - Radenković-Damnjanović, Brana AU - Janković, Ljiljana AU - Teodorović, Radislava AU - Despot, Dragana PY - 2018 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2172 AB - Fazanerije predstavljaju proizvodne objekte poluzatvorenog tipa sa nekoliko proizvodnih celina koje su ciklično povezane i u kojima se gaje jedinke različitih starosnih kategorija. Proizvodne celine čine volijera za matično jato, prostorija za skladištenje jaja, inkubatorska stanica, prostorije za odgoj mladih fazana i volijere sa ispustima gde se vrši odgoj fazana do momenta ispuštanja u lovište. Vodeći računa o prethodno navedenom, a u cilju postizanja dobrih proizvodnih rezultata, sa dobijanjem jedinki dobrog zdravstvenog statusa, za uspešnu farmsku proizvodnju fazanske divljači, neophodno je kontinuirano sprovođenje biosigurnosnih mera u svim fazama tehnološkog postupka proizvodnje. Jedna od ključnih biosigurnosnih mera, koja se mora kontinuirano sprovoditi u farmskim objektima, jeste dezinfekcija. U radu je praćen efekat sprovedene dezinfekcije u različitim fazama proizvodnje, na različitim površinama, primenom rastvora preparata na bazi persirćetne kiseline i para formaldehida. Praćenjem mikrobiološkog statusa površina u okviru proizvodnih celina ustanovljena je redukcija ukupnog broja bakterija, gljivica i plesni u manjem ili većem obimu u zavisnosti od mesta uzorkovanja i vrste proizvodne celine. AB - Pheasant farms represent semi-closed production facilities with several production units that are cyclically connected and are used for growing pheasants of different age categories. Production units consist of an aviary for parent stock, egg storage room, incubation station, facilities for raising young pheasants and open aviaries where pheasants are raised till their release on hunting areas. Continuous implementation of biosafety measures at all stages of the technological process of production is necesarry in order to achieve good production results ; that is raising healthy pheasants. Disinfection is one of the most important biosigurative measures which must be continually implemented in farm facilities. In this paper, the effect of disinfection with peracetic acid and paraformaldehyde based solutions has been monitored at different stages of production, and on different surfaces. Monitoring of the microbiological status of the area within the production facillity resulted in reduction of the total number of bacteria, fungi and mold in a smaller or greater extent depending on the place of sampling and type of a production unit. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida T1 - Analysis of the effects of disinfection of the surfaces and equipment in different production units on a pheasant farm by the application of peracetic acid and formaldehyde based solutions VL - 18 IS - 1 SP - 241 EP - 259 DO - 10.7251/VETJ1801241D ER -
@article{ author = "Đorđević, Milutin and Pešić, Branislav and Radenković-Damnjanović, Brana and Janković, Ljiljana and Teodorović, Radislava and Despot, Dragana", year = "2018", abstract = "Fazanerije predstavljaju proizvodne objekte poluzatvorenog tipa sa nekoliko proizvodnih celina koje su ciklično povezane i u kojima se gaje jedinke različitih starosnih kategorija. Proizvodne celine čine volijera za matično jato, prostorija za skladištenje jaja, inkubatorska stanica, prostorije za odgoj mladih fazana i volijere sa ispustima gde se vrši odgoj fazana do momenta ispuštanja u lovište. Vodeći računa o prethodno navedenom, a u cilju postizanja dobrih proizvodnih rezultata, sa dobijanjem jedinki dobrog zdravstvenog statusa, za uspešnu farmsku proizvodnju fazanske divljači, neophodno je kontinuirano sprovođenje biosigurnosnih mera u svim fazama tehnološkog postupka proizvodnje. Jedna od ključnih biosigurnosnih mera, koja se mora kontinuirano sprovoditi u farmskim objektima, jeste dezinfekcija. U radu je praćen efekat sprovedene dezinfekcije u različitim fazama proizvodnje, na različitim površinama, primenom rastvora preparata na bazi persirćetne kiseline i para formaldehida. Praćenjem mikrobiološkog statusa površina u okviru proizvodnih celina ustanovljena je redukcija ukupnog broja bakterija, gljivica i plesni u manjem ili većem obimu u zavisnosti od mesta uzorkovanja i vrste proizvodne celine., Pheasant farms represent semi-closed production facilities with several production units that are cyclically connected and are used for growing pheasants of different age categories. Production units consist of an aviary for parent stock, egg storage room, incubation station, facilities for raising young pheasants and open aviaries where pheasants are raised till their release on hunting areas. Continuous implementation of biosafety measures at all stages of the technological process of production is necesarry in order to achieve good production results ; that is raising healthy pheasants. Disinfection is one of the most important biosigurative measures which must be continually implemented in farm facilities. In this paper, the effect of disinfection with peracetic acid and paraformaldehyde based solutions has been monitored at different stages of production, and on different surfaces. Monitoring of the microbiological status of the area within the production facillity resulted in reduction of the total number of bacteria, fungi and mold in a smaller or greater extent depending on the place of sampling and type of a production unit.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida, Analysis of the effects of disinfection of the surfaces and equipment in different production units on a pheasant farm by the application of peracetic acid and formaldehyde based solutions", volume = "18", number = "1", pages = "241-259", doi = "10.7251/VETJ1801241D" }
Đorđević, M., Pešić, B., Radenković-Damnjanović, B., Janković, L., Teodorović, R.,& Despot, D.. (2018). Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 18(1), 241-259. https://doi.org/10.7251/VETJ1801241D
Đorđević M, Pešić B, Radenković-Damnjanović B, Janković L, Teodorović R, Despot D. Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2018;18(1):241-259. doi:10.7251/VETJ1801241D .
Đorđević, Milutin, Pešić, Branislav, Radenković-Damnjanović, Brana, Janković, Ljiljana, Teodorović, Radislava, Despot, Dragana, "Analiza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehida" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 18, no. 1 (2018):241-259, https://doi.org/10.7251/VETJ1801241D . .