Приказ основних података о документу

Analysis of the effects of disinfection of the surfaces and equipment in different production units on a pheasant farm by the application of peracetic acid and formaldehyde based solutions

dc.creatorĐorđević, Milutin
dc.creatorPešić, Branislav
dc.creatorRadenković-Damnjanović, Brana
dc.creatorJanković, Ljiljana
dc.creatorTeodorović, Radislava
dc.creatorDespot, Dragana
dc.date.accessioned2021-08-23T09:40:33Z
dc.date.available2021-08-23T09:40:33Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2172
dc.description.abstractFazanerije predstavljaju proizvodne objekte poluzatvorenog tipa sa nekoliko proizvodnih celina koje su ciklično povezane i u kojima se gaje jedinke različitih starosnih kategorija. Proizvodne celine čine volijera za matično jato, prostorija za skladištenje jaja, inkubatorska stanica, prostorije za odgoj mladih fazana i volijere sa ispustima gde se vrši odgoj fazana do momenta ispuštanja u lovište. Vodeći računa o prethodno navedenom, a u cilju postizanja dobrih proizvodnih rezultata, sa dobijanjem jedinki dobrog zdravstvenog statusa, za uspešnu farmsku proizvodnju fazanske divljači, neophodno je kontinuirano sprovođenje biosigurnosnih mera u svim fazama tehnološkog postupka proizvodnje. Jedna od ključnih biosigurnosnih mera, koja se mora kontinuirano sprovoditi u farmskim objektima, jeste dezinfekcija. U radu je praćen efekat sprovedene dezinfekcije u različitim fazama proizvodnje, na različitim površinama, primenom rastvora preparata na bazi persirćetne kiseline i para formaldehida. Praćenjem mikrobiološkog statusa površina u okviru proizvodnih celina ustanovljena je redukcija ukupnog broja bakterija, gljivica i plesni u manjem ili većem obimu u zavisnosti od mesta uzorkovanja i vrste proizvodne celine.sr
dc.description.abstractPheasant farms represent semi-closed production facilities with several production units that are cyclically connected and are used for growing pheasants of different age categories. Production units consist of an aviary for parent stock, egg storage room, incubation station, facilities for raising young pheasants and open aviaries where pheasants are raised till their release on hunting areas. Continuous implementation of biosafety measures at all stages of the technological process of production is necesarry in order to achieve good production results ; that is raising healthy pheasants. Disinfection is one of the most important biosigurative measures which must be continually implemented in farm facilities. In this paper, the effect of disinfection with peracetic acid and paraformaldehyde based solutions has been monitored at different stages of production, and on different surfaces. Monitoring of the microbiological status of the area within the production facillity resulted in reduction of the total number of bacteria, fungi and mold in a smaller or greater extent depending on the place of sampling and type of a production unit.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectfazanerijasr
dc.subjectdezinfekcijasr
dc.subjectpersirćetna kiselinasr
dc.subjectformaldehidsr
dc.subjectmikrobiološki statussr
dc.subjectpheasant farmsr
dc.subjectdisinfectionsr
dc.subjectperacetic acidsr
dc.subjectformaldehydesr
dc.subjectmicrobiological statussr
dc.titleAnaliza efekata sprovede dezinfekcije površina i opreme u različitim proizvodnim celinama na fazaneriji primenom rastvora na bazi persirćetne kiseline i formaldehidasr
dc.titleAnalysis of the effects of disinfection of the surfaces and equipment in different production units on a pheasant farm by the application of peracetic acid and formaldehyde based solutionssr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dcterms.abstractРаденковић-Дамњановић, Брана; Деспот, Драгана; Јанковић, Љиљана; Теодоровић, Радислава; Пешић, Бранислав; Ђорђевић, Милутин; Aнализа ефеката спроведе дезинфекције површина и опреме у различитим производним целинама на фазанерији применом раствора на бази персирћетне киселине и формалдехида; Aнализа ефеката спроведе дезинфекције површина и опреме у различитим производним целинама на фазанерији применом раствора на бази персирћетне киселине и формалдехида;
dc.citation.volume18
dc.citation.issue1
dc.citation.spage241
dc.citation.epage259
dc.identifier.doi10.7251/VETJ1801241D
dc.identifier.fulltexthttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/5939/Analiza_efekata_sprovede_pub_2018.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу