Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera
2021
Аутори
Rajčić, AntonijaBaltić, Milan Ž.
Branković-Lazić, Ivana
Baltić, Branislav
Starčević, Marija
Nešić, Slađan
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Moderna industrija brojlera, pored značajnih proizvodnih rezultata koje beleži
uzgoj novih hibrida koji dostižu veliku telesnu masu za veoma kratko vreme i odličnu
konverziju hrane. U novije vreme, zapažen je porast broja jedinki koje su osetljivije na
stres i na razvoj novih miopatija koje imaju ključnu ulogu za zdravstveni status brojlera
i posebno na kvalitet mesa. Poslednjih deset godina, proizvođače širom sveta najviše
zabrinjava pojava nove miopatije pod nazivom „drvenaste grudi“ koja zahvata najvredniji
deo trupa brojlera – filete grudi (m. pectoralis major). Naziv ove miopatije potiče
od promena zahvaćenih mišića koji postaju znatno tvrđe konzistencije, najverovatnije
kao posledica fibroze. Pored promene konzistencije, mišić je bleđe boje, sa mestimičnim
mrljastim ili tačkastim krvavljenjima, a po površini mišića često se može zapaziti prisustvo
mutne, lepljive i želatinozne materije. Histološki, drvenaste grudi predstavljaju polifazno
miodegenerativno oboljenje, što... se uočava istovremenim nalazom degenerativnih
i regenerativnih promena u mišićnom tkivu. Zapaža se povećan broj degenerisanih
i atrofičnih mišićnih vlakana, koja nemaju karakterističnu poprečnu ispruganost. Mišićna
vlakna su različitog oblika i veličine, a čest je i nalaz gigantskih vlakana. Takođe
su prisutne vakuolarna degeneracija i liza miofibrila, infiltracija mononuklearnih ćelija
(limfocita), izražena lipidoza i intersticijalna fibroza. Promene mogu biti fokalne ili difuzne,
a intenzivnije su sa starošću brojlera. Ove patohistološke i biohemijske modifikacije
mišića ne predstavljaju pitanje rizika bezbednosti hrane, ali se i te kako odražavaju
na kvalitet mesa. Dokazan je negativan uticaj ove miopatije na sposobnosti vezivanja
vode prilikom zamrzavanja i kuvanja mesa, slabijeg upijanja marinade tokom mariniranja
i izmenu teksture. Meso drvenastih grudi je tvrđe, gumastije, elastičnije i ima
veću otpornost prilikom žvakanja u odnosu na normalne filete. Svi ovi faktori zajedno
dovode do nepoželjnog izgleda takvih fileta koji odbijaju potrošače. Njihova tehnološka
obrada je često nemoguća, tako da sveukupno, drvenaste grudi nanose ogromne gubitke
proizvođačima. Udruženim snagama, naučnici širom sveta istražuju što efikasnije i
pristupačnije metode prevencije u borbi protiv ove značajne miopatije.
Кључне речи:
brojleri / drvenaste grudi / kvalitet mesaИзвор:
32. Savetovanje Veterinara Srbije, 2021, 333-338Издавач:
- Srpsko veterinarsko društvo, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Rajčić, Antonija AU - Baltić, Milan Ž. AU - Branković-Lazić, Ivana AU - Baltić, Branislav AU - Starčević, Marija AU - Nešić, Slađan PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2303 AB - Moderna industrija brojlera, pored značajnih proizvodnih rezultata koje beleži uzgoj novih hibrida koji dostižu veliku telesnu masu za veoma kratko vreme i odličnu konverziju hrane. U novije vreme, zapažen je porast broja jedinki koje su osetljivije na stres i na razvoj novih miopatija koje imaju ključnu ulogu za zdravstveni status brojlera i posebno na kvalitet mesa. Poslednjih deset godina, proizvođače širom sveta najviše zabrinjava pojava nove miopatije pod nazivom „drvenaste grudi“ koja zahvata najvredniji deo trupa brojlera – filete grudi (m. pectoralis major). Naziv ove miopatije potiče od promena zahvaćenih mišića koji postaju znatno tvrđe konzistencije, najverovatnije kao posledica fibroze. Pored promene konzistencije, mišić je bleđe boje, sa mestimičnim mrljastim ili tačkastim krvavljenjima, a po površini mišića često se može zapaziti prisustvo mutne, lepljive i želatinozne materije. Histološki, drvenaste grudi predstavljaju polifazno miodegenerativno oboljenje, što se uočava istovremenim nalazom degenerativnih i regenerativnih promena u mišićnom tkivu. Zapaža se povećan broj degenerisanih i atrofičnih mišićnih vlakana, koja nemaju karakterističnu poprečnu ispruganost. Mišićna vlakna su različitog oblika i veličine, a čest je i nalaz gigantskih vlakana. Takođe su prisutne vakuolarna degeneracija i liza miofibrila, infiltracija mononuklearnih ćelija (limfocita), izražena lipidoza i intersticijalna fibroza. Promene mogu biti fokalne ili difuzne, a intenzivnije su sa starošću brojlera. Ove patohistološke i biohemijske modifikacije mišića ne predstavljaju pitanje rizika bezbednosti hrane, ali se i te kako odražavaju na kvalitet mesa. Dokazan je negativan uticaj ove miopatije na sposobnosti vezivanja vode prilikom zamrzavanja i kuvanja mesa, slabijeg upijanja marinade tokom mariniranja i izmenu teksture. Meso drvenastih grudi je tvrđe, gumastije, elastičnije i ima veću otpornost prilikom žvakanja u odnosu na normalne filete. Svi ovi faktori zajedno dovode do nepoželjnog izgleda takvih fileta koji odbijaju potrošače. Njihova tehnološka obrada je često nemoguća, tako da sveukupno, drvenaste grudi nanose ogromne gubitke proizvođačima. Udruženim snagama, naučnici širom sveta istražuju što efikasnije i pristupačnije metode prevencije u borbi protiv ove značajne miopatije. PB - Srpsko veterinarsko društvo, Beograd C3 - 32. Savetovanje Veterinara Srbije T1 - Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera SP - 333 EP - 338 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2303 ER -
@conference{ author = "Rajčić, Antonija and Baltić, Milan Ž. and Branković-Lazić, Ivana and Baltić, Branislav and Starčević, Marija and Nešić, Slađan", year = "2021", abstract = "Moderna industrija brojlera, pored značajnih proizvodnih rezultata koje beleži uzgoj novih hibrida koji dostižu veliku telesnu masu za veoma kratko vreme i odličnu konverziju hrane. U novije vreme, zapažen je porast broja jedinki koje su osetljivije na stres i na razvoj novih miopatija koje imaju ključnu ulogu za zdravstveni status brojlera i posebno na kvalitet mesa. Poslednjih deset godina, proizvođače širom sveta najviše zabrinjava pojava nove miopatije pod nazivom „drvenaste grudi“ koja zahvata najvredniji deo trupa brojlera – filete grudi (m. pectoralis major). Naziv ove miopatije potiče od promena zahvaćenih mišića koji postaju znatno tvrđe konzistencije, najverovatnije kao posledica fibroze. Pored promene konzistencije, mišić je bleđe boje, sa mestimičnim mrljastim ili tačkastim krvavljenjima, a po površini mišića često se može zapaziti prisustvo mutne, lepljive i želatinozne materije. Histološki, drvenaste grudi predstavljaju polifazno miodegenerativno oboljenje, što se uočava istovremenim nalazom degenerativnih i regenerativnih promena u mišićnom tkivu. Zapaža se povećan broj degenerisanih i atrofičnih mišićnih vlakana, koja nemaju karakterističnu poprečnu ispruganost. Mišićna vlakna su različitog oblika i veličine, a čest je i nalaz gigantskih vlakana. Takođe su prisutne vakuolarna degeneracija i liza miofibrila, infiltracija mononuklearnih ćelija (limfocita), izražena lipidoza i intersticijalna fibroza. Promene mogu biti fokalne ili difuzne, a intenzivnije su sa starošću brojlera. Ove patohistološke i biohemijske modifikacije mišića ne predstavljaju pitanje rizika bezbednosti hrane, ali se i te kako odražavaju na kvalitet mesa. Dokazan je negativan uticaj ove miopatije na sposobnosti vezivanja vode prilikom zamrzavanja i kuvanja mesa, slabijeg upijanja marinade tokom mariniranja i izmenu teksture. Meso drvenastih grudi je tvrđe, gumastije, elastičnije i ima veću otpornost prilikom žvakanja u odnosu na normalne filete. Svi ovi faktori zajedno dovode do nepoželjnog izgleda takvih fileta koji odbijaju potrošače. Njihova tehnološka obrada je često nemoguća, tako da sveukupno, drvenaste grudi nanose ogromne gubitke proizvođačima. Udruženim snagama, naučnici širom sveta istražuju što efikasnije i pristupačnije metode prevencije u borbi protiv ove značajne miopatije.", publisher = "Srpsko veterinarsko društvo, Beograd", journal = "32. Savetovanje Veterinara Srbije", title = "Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera", pages = "333-338", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2303" }
Rajčić, A., Baltić, M. Ž., Branković-Lazić, I., Baltić, B., Starčević, M.,& Nešić, S.. (2021). Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera. in 32. Savetovanje Veterinara Srbije Srpsko veterinarsko društvo, Beograd., 333-338. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2303
Rajčić A, Baltić MŽ, Branković-Lazić I, Baltić B, Starčević M, Nešić S. Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera. in 32. Savetovanje Veterinara Srbije. 2021;:333-338. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2303 .
Rajčić, Antonija, Baltić, Milan Ž., Branković-Lazić, Ivana, Baltić, Branislav, Starčević, Marija, Nešić, Slađan, "Patohistološke karakteristike drvenastih grudi i kvalitet mesa brojlera" in 32. Savetovanje Veterinara Srbije (2021):333-338, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2303 .