Приказ основних података о документу
Karakteristike izolata Pseudomonas spp. iz hrane životinjskog porekla
dc.creator | Savić Radovanović, Radoslava | |
dc.creator | Rajić-Savić, Nataša | |
dc.creator | Karabasil, Nedjeljko | |
dc.date.accessioned | 2021-12-21T11:12:15Z | |
dc.date.available | 2021-12-21T11:12:15Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2315 | |
dc.description.abstract | Pсеудомонaс спп. се као убиквитарни микроорганизам налази у спољашњој средини и сировом материјалу као контаминент. Из млека и меса су најчешће изоловани P.aеруgиносa и P.флуоресценс, али и P.путидa, P.фрagи, P.цоцхории и P.јенсен. Значај са аспекта хигијене хране се огледа у способности Pсеудомонaс спп. да синтетише термостабилне липолитичке и протеолитичке ензиме, који у хладном ланцу производње хране, могу да доведу до квара финалног производа. Као узрочник интрахоспиталних инфекција Pсеудомонaс спп. су често отпорни на велики број антимикробних лекова. Циљ овог рада је био да се испита антимикробна осетљивост изолата Pсеудомонaс спп. из хране и да се испита њихова протеолитичка и липолитичка активност. Испитано је укупно је по 20 изолата из сировог млека и 20 изолата са површине трупова закланих свиња. Сви изолати су били оксидаза и, каталаза позитивни, стварали су зелени пигмент на Триптон соја агару и имали су карактеристичан мирис. Такође, показивали су хемолизу на крвном, липолизу на трибутирин и протеолизу на агару са казеином. За испитивање антимикробне осетљивости коришћена је диск дифузиона метода за антибиотике пиперaциллин/тaзоbaцтaм, тикaрцилин, имипенем, меропенем, aзтреонaм, aмикaцин, gентaмицин, леvофлоксaцин и цефтaзидим. Осетљивост код изолата пореклом из млека је била 100%; 65%;100%;100%; 25%;75%; 30%; 65% и 100%, док је осетљивост изолата пореклом са трупова била 95%; 55%; 95%; 95%, 0%; 95%, 10%, 25% и 100%. Ни код једног изолата није доказана отпорност на цефтазидим што указује да није било ESBL сојева. MDR сојева отпорних на три или више антибиотика је било 2 (10%) из млека и 4 (20%) из меса, и то на тикарцилин, гентамицин, левофлоксацин код изолата из млека и тикарцилин, гентамицин, левофлоксацин код три и пиперацилин/тазобактам, тикарцилин, гентамицин, левофлоксацин једног изолата са трупова. Добијени резултати показују да псеудомонас може да контаминира храну животињског порекла и да проузрокује квар, али може да се разматра као извор гена резистенције. | sr |
dc.description.abstract | Pseudomonas spp. as ubiquitous microorganism is often found in environmental, raw materials as a contaminant. P.aeruginosa and P.fluorescens but also P.putida, P.fragi and P.cochorii may be isolated from milk and meet. From the view point of food hygiene, synthesis of termostable lipolytic and proteolytic enzymes in the cold chain of food processing, can cause the spoilage of final product. As a causative agent of nosocomial infections, Pseudomonas spp. are often resistant to a large number of antimicrobial substances. The aim of this study was to assess antimicrobial susceptibility of Pseudomonas spp. isolated from food and to evaluate their proteolytic and lipolytic activity. A total of 40 isolates (20 from raw milk; 20 from carcasses of slaughtered pigs) were examined. All of the isolates were oxidase and, catalase positive, produced a pigment on Tryptone Soy Agar and had a characteristic odor. They also showed hemolysis on Blood agar, lipolysis on Tributyrin and proteolysis on Casein agar. Antimicrobial susceptibility testing was performed by disk diffusion test for piperacillin/ tazobactam, ticarcillin, imipenem, meropenem, aztreonam, amikacin, gentamicin, levofloxacin and ceftazidime. The sensitivity of milk isolates was 100%; 65%; 100%; 100%; 25%; 75%; 30%; 65% and 100%, whereas the susceptibility of carcass-derived isolates was 95%; 55%; 95%; 95%, 0%; 95%, 10%, 25% and 100%. Susceptibility of milk and carcass-derived isolates to piperacillin/tazobactam, ticarcillin, imipenem, meropenem, aztreonam, amikacin, gentamicin, levofloxacin and ceftazidimewas 100%, 65%, 100%, 100%, 25%, 75%, 30%, 65%, 100% and 95%, 55%, 95%, 95%, 0%, 95%, 10%, 25%, 100%, respectively.There was no resistance to ceftazidime indicating no ESBL strains. MDR strains resistant to three or more antibiotics were 2 (10%) from milk and 4 (20%) from meat, namely ticarcillin, gentamicin, levofloxacin in milk isolates and ticarcillin, gentamicin, levofloxacin in three and piperacillin / tazobactam, ticarcillin, gentamicin, levofloxacin of one carcase isolate.In the present study, four MDR isolates were detected, 2 (10%) being isolated from milk and 4 (20%) from meat. Their resistance patterns were as follows: resistance to ticarcillin, gentamicin, levofloxacin (milk: n=2); resistance to ticarcillin, gentamicin, levofloxacin (carcasse: n=3), resistance to piperacillin/tazobactam, ticarcillin, gentamicin, levofloxacin (carcasse:n=1). In conclusion, psesudomonads might contaminate raw food of animal origin consequently leading to spoilage and considered as a reservoir of Pseudomonas spp. resistome. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.publisher | Srpsko veterinarsko društvo, Beograd | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.source | 31. Savetovanje Veterinara Srbije | sr |
dc.subject | Pсеудомонaс спп | sr |
dc.subject | храна | sr |
dc.subject | сирово млеко | sr |
dc.subject | трупови свиња | sr |
dc.subject | квар | sr |
dc.subject | антибиотик | sr |
dc.subject | осетљивост | sr |
dc.subject | Pseudomonas spp. | sr |
dc.subject | food | sr |
dc.subject | raw milk | sr |
dc.subject | pig carcasse | sr |
dc.subject | spilage | sr |
dc.subject | antibiotic | sr |
dc.subject | susceptibility | sr |
dc.title | Karakteristike izolata Pseudomonas spp. iz hrane životinjskog porekla | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.citation.spage | 225 | |
dc.citation.epage | 226 | |
dc.citation.rank | М64 | |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/6398/Karakteristike_izolata_pseudomonas_pub_2020.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2315 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |