Meso svinja - proizvodnja i potrošnja
Pork meat - production and consumption
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Укупна производња меса у свету на почетку овог века порасла је на преко 260 милиона тона, а
свињског на преко 100 милиона тона. У укупној производњи меса у свету свињско месо учествује са
близу 40 %. Највећи светски произвођач свињског меса је Кина (близу 50 % од укупне производње
свињског меса у свету). У Европи је највећи произвођач свињског меса Немачка. У свету је 14 земаља
са производњом свињског меса већом од милион тона. Најинтезивнију производњу свињског меса има
Данска.
Србија је традиционални произвођач свињског меса и до 1990. године извозила је значајне
количине ове врсте меса. Од 1990. године, укупна производња меса у Србији је смањена са 626.000
тона на 474.000 тона 2007. године. То смањење производње нарочито је изражено у производњи
говеђег и живинског меса. И производња свињског меса у Србији је од 1990. године опадала, али је
2007. године практично поново на нивоу из 1990. године. Смањење производње говеђег и живинског
меса довело је до тога да је учешће св...ињског меса 2007. године у укупној производњи у Србији било
чак 60 %. Међутим, оно што у производњи свињског меса у Србији забрињава јесте однос броја
„меснатих“ и „масних“ свиња. Тај однос је 1990. године био 3:1, 1993. године 1:1 а 2007. године 1.5:1.
Највећи светски потрошач свињског меса по становнику годишње је Данска, са потрошњом од 64.5 кг,
а затим Немачка (59 кг по становнику годишње). У Србији је потрошња свињског меса по становнику
годишње око 29 кг.
Total meat production in the world at the begging of this century grew to more than 260 million tons, and
pork meat production to more than 100 million tons. In the total world meat production, 40% is pork meat
production. The biggest world producer of pork meat is China (near 50% of the world pork production). In
Europe, Germany is the biggest pork meat producer. There are 14 countries world wide with pork production
that is bigger than million ton. The most intensive production is in Demark.
Serbia is traditional producer of pork meat, and was exporting significant amounts of this meat until 1990.
From the year of 1990. the total production of meat in Serbia declined from 626.000 tons to 474-000 tons in
the year of 2007. That production decline is particularly significant in beef and poultry meat production. Pork
production showed a significant decline from the year of 1990. as well but from the year of 2007. pork
production is increasing to the 1990. level again. The declin...ing production of beef and poultry caused that
pork meat is in the year of 2007. present with more than 60% of the whole meat production. But, the
concerning fact in pork production in Serbia is ratio between o the number of “meaty” and “fatty” pigs. That ration in 1990. was 3:1, in 1993. 1:1, and in 2007. is 1,5:1. The biggest consumer of pork meat is Denmark
with the year consumption of 64.5kg per resident, followed by Germany (59kg per resident). In Serbia the
year consumption per resident is around 29kg.
Кључне речи:
месо свиња / производња / потрошња / pork meat / production / consumptionИзвор:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2009, 9, 1, 4-10Издавач:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Baltić, Milan Ž. AU - Jovanović, Srđan AU - Dimitrijević, Mirjana AU - Popović, Ljuba AU - Mirilović, Milorad PY - 2009 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2329 AB - Укупна производња меса у свету на почетку овог века порасла је на преко 260 милиона тона, а свињског на преко 100 милиона тона. У укупној производњи меса у свету свињско месо учествује са близу 40 %. Највећи светски произвођач свињског меса је Кина (близу 50 % од укупне производње свињског меса у свету). У Европи је највећи произвођач свињског меса Немачка. У свету је 14 земаља са производњом свињског меса већом од милион тона. Најинтезивнију производњу свињског меса има Данска. Србија је традиционални произвођач свињског меса и до 1990. године извозила је значајне количине ове врсте меса. Од 1990. године, укупна производња меса у Србији је смањена са 626.000 тона на 474.000 тона 2007. године. То смањење производње нарочито је изражено у производњи говеђег и живинског меса. И производња свињског меса у Србији је од 1990. године опадала, али је 2007. године практично поново на нивоу из 1990. године. Смањење производње говеђег и живинског меса довело је до тога да је учешће свињског меса 2007. године у укупној производњи у Србији било чак 60 %. Међутим, оно што у производњи свињског меса у Србији забрињава јесте однос броја „меснатих“ и „масних“ свиња. Тај однос је 1990. године био 3:1, 1993. године 1:1 а 2007. године 1.5:1. Највећи светски потрошач свињског меса по становнику годишње је Данска, са потрошњом од 64.5 кг, а затим Немачка (59 кг по становнику годишње). У Србији је потрошња свињског меса по становнику годишње око 29 кг. AB - Total meat production in the world at the begging of this century grew to more than 260 million tons, and pork meat production to more than 100 million tons. In the total world meat production, 40% is pork meat production. The biggest world producer of pork meat is China (near 50% of the world pork production). In Europe, Germany is the biggest pork meat producer. There are 14 countries world wide with pork production that is bigger than million ton. The most intensive production is in Demark. Serbia is traditional producer of pork meat, and was exporting significant amounts of this meat until 1990. From the year of 1990. the total production of meat in Serbia declined from 626.000 tons to 474-000 tons in the year of 2007. That production decline is particularly significant in beef and poultry meat production. Pork production showed a significant decline from the year of 1990. as well but from the year of 2007. pork production is increasing to the 1990. level again. The declining production of beef and poultry caused that pork meat is in the year of 2007. present with more than 60% of the whole meat production. But, the concerning fact in pork production in Serbia is ratio between o the number of “meaty” and “fatty” pigs. That ration in 1990. was 3:1, in 1993. 1:1, and in 2007. is 1,5:1. The biggest consumer of pork meat is Denmark with the year consumption of 64.5kg per resident, followed by Germany (59kg per resident). In Serbia the year consumption per resident is around 29kg. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Meso svinja - proizvodnja i potrošnja T1 - Pork meat - production and consumption VL - 9 IS - 1 SP - 4 EP - 10 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329 ER -
@article{ author = "Baltić, Milan Ž. and Jovanović, Srđan and Dimitrijević, Mirjana and Popović, Ljuba and Mirilović, Milorad", year = "2009", abstract = "Укупна производња меса у свету на почетку овог века порасла је на преко 260 милиона тона, а свињског на преко 100 милиона тона. У укупној производњи меса у свету свињско месо учествује са близу 40 %. Највећи светски произвођач свињског меса је Кина (близу 50 % од укупне производње свињског меса у свету). У Европи је највећи произвођач свињског меса Немачка. У свету је 14 земаља са производњом свињског меса већом од милион тона. Најинтезивнију производњу свињског меса има Данска. Србија је традиционални произвођач свињског меса и до 1990. године извозила је значајне количине ове врсте меса. Од 1990. године, укупна производња меса у Србији је смањена са 626.000 тона на 474.000 тона 2007. године. То смањење производње нарочито је изражено у производњи говеђег и живинског меса. И производња свињског меса у Србији је од 1990. године опадала, али је 2007. године практично поново на нивоу из 1990. године. Смањење производње говеђег и живинског меса довело је до тога да је учешће свињског меса 2007. године у укупној производњи у Србији било чак 60 %. Међутим, оно што у производњи свињског меса у Србији забрињава јесте однос броја „меснатих“ и „масних“ свиња. Тај однос је 1990. године био 3:1, 1993. године 1:1 а 2007. године 1.5:1. Највећи светски потрошач свињског меса по становнику годишње је Данска, са потрошњом од 64.5 кг, а затим Немачка (59 кг по становнику годишње). У Србији је потрошња свињског меса по становнику годишње око 29 кг., Total meat production in the world at the begging of this century grew to more than 260 million tons, and pork meat production to more than 100 million tons. In the total world meat production, 40% is pork meat production. The biggest world producer of pork meat is China (near 50% of the world pork production). In Europe, Germany is the biggest pork meat producer. There are 14 countries world wide with pork production that is bigger than million ton. The most intensive production is in Demark. Serbia is traditional producer of pork meat, and was exporting significant amounts of this meat until 1990. From the year of 1990. the total production of meat in Serbia declined from 626.000 tons to 474-000 tons in the year of 2007. That production decline is particularly significant in beef and poultry meat production. Pork production showed a significant decline from the year of 1990. as well but from the year of 2007. pork production is increasing to the 1990. level again. The declining production of beef and poultry caused that pork meat is in the year of 2007. present with more than 60% of the whole meat production. But, the concerning fact in pork production in Serbia is ratio between o the number of “meaty” and “fatty” pigs. That ration in 1990. was 3:1, in 1993. 1:1, and in 2007. is 1,5:1. The biggest consumer of pork meat is Denmark with the year consumption of 64.5kg per resident, followed by Germany (59kg per resident). In Serbia the year consumption per resident is around 29kg.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Meso svinja - proizvodnja i potrošnja, Pork meat - production and consumption", volume = "9", number = "1", pages = "4-10", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329" }
Baltić, M. Ž., Jovanović, S., Dimitrijević, M., Popović, L.,& Mirilović, M.. (2009). Meso svinja - proizvodnja i potrošnja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 9(1), 4-10. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329
Baltić MŽ, Jovanović S, Dimitrijević M, Popović L, Mirilović M. Meso svinja - proizvodnja i potrošnja. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2009;9(1):4-10. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329 .
Baltić, Milan Ž., Jovanović, Srđan, Dimitrijević, Mirjana, Popović, Ljuba, Mirilović, Milorad, "Meso svinja - proizvodnja i potrošnja" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 9, no. 1 (2009):4-10, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2329 .