Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera
Use of increased amounts organic bounded selenium in the broilers diet
Authors
Marković, RadmilaBaltić, Milan Ž.
Šefer, Dragan
Drljačić, Aleksandar
Petrujkić, Branko
Radulović, Stamen
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
У раду су испитивани ефекти додавања органског облика селена оброку бројлера на производне
резултате и квалитет меса бројлера. Оглед је изведен на укупно 150 пилади Hubbard провенијенције,
подељених у три групе.
Бројлери су храњени потпуним смешама за исхрану бројлера у тову стандардног сировинског и хемијског
састава. Током огледа, прва (O-I) група бројлера храњена је смешама са додатим органским селеном у
количини од 0,3 ppm, друга (O-II) група добијала је храну са додатком 0,6 ppm, и трећа огледна (O-III) са
додатком 0,9 ppm органског селена. Све групе су у храни добијале 100 ИЈ витамина Е.
На крају сваке фазе огледа извршено је мерење телесне масе бројлера, а затим клање бројлера,
обрада и хлађење трупа и узимање узорака од по шест трупова из сваке групе, и то белог и тамног
меса, и јетре за хемијске анализе (садржај селена).
На крају огледа, највишу телесну масу (2226,50 г), најбољи прираст (52,26 г, 1−42. дан) и најбољу
конверзију (2,14) имали су бројлери прве огледне ...групе. Значајно већи (p<0,01) садржај селена, на
крају огледа, у односу на остале групе, био је у O-III групи у месу груди (0,61 мг/кг), у батаку са
карабатаком (0,54 мг/кг), и у јетри (0,96 мг/кг).
Додавање повећаних количина органског облика селена у смеше бројлера пружа могућности
производње меса одређеног квалитета, односно са повећаним садржајем селена у производњи
функционалне хране.
In this paper effects of broiler meal supplementation with increased organic selenium on productive
results and meat quality were investigated. Experiment was made on total number of 150 broilers, divided
into 3 groups. Broilers were fed the complete feed mixtures for growth; mixtures of standard feedstock and were
completely adequate to broiler needs in different stages of growth. During the experiment, first experimental
group (O-I) of broilers fed the mixture with added organic selenium in the amount of 0,3 ppm, the second OII
group, received the feed with the addition of 0,6 ppm organic selenium, and the third experimental group
O-III with the addition of 0,9 ppm organic selenium. All groups were given mixture 100 IU of vitamin E.
At the end of each experimental phase, measuring the body weight of broilers was performed. At the end
of the experiment, broilers were slaughtered and samples were taken from six carcasses from each group as
follows: white and dark meat and live...r for chemical analysis (content of selenium).
At the end of the experiment, highest body mass was measured in the first experimental group of broilers
(2226,50 g), the higher daily gain 52,26 g (1−42. day) and the best conversion (2,14 kg). At the end of the
experiment, significantly higher (p<0.01) selenium content in relation to other groups, was in measured in the
O-III group in the breast meat (0,61 mg/kg), in the drumstick (0,54 mg/kg) and in the liver (0,96 mg/kg).
Adding increased amounts of organic forms of selenium in a mixture of broiler feed, besides providing
possibilities of a certain quality food, gives possibility to provide meat with increased content of selenium,
the production of functional foods.
Keywords:
бројлери / органски селен / функционална храна / broilers / organic selenium / functional foodSource:
Veterinarski žurnal Republike Srpske, 2010, 10, 1, 10-18Publisher:
- Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Marković, Radmila AU - Baltić, Milan Ž. AU - Šefer, Dragan AU - Drljačić, Aleksandar AU - Petrujkić, Branko AU - Radulović, Stamen PY - 2010 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2332 AB - У раду су испитивани ефекти додавања органског облика селена оброку бројлера на производне резултате и квалитет меса бројлера. Оглед је изведен на укупно 150 пилади Hubbard провенијенције, подељених у три групе. Бројлери су храњени потпуним смешама за исхрану бројлера у тову стандардног сировинског и хемијског састава. Током огледа, прва (O-I) група бројлера храњена је смешама са додатим органским селеном у количини од 0,3 ppm, друга (O-II) група добијала је храну са додатком 0,6 ppm, и трећа огледна (O-III) са додатком 0,9 ppm органског селена. Све групе су у храни добијале 100 ИЈ витамина Е. На крају сваке фазе огледа извршено је мерење телесне масе бројлера, а затим клање бројлера, обрада и хлађење трупа и узимање узорака од по шест трупова из сваке групе, и то белог и тамног меса, и јетре за хемијске анализе (садржај селена). На крају огледа, највишу телесну масу (2226,50 г), најбољи прираст (52,26 г, 1−42. дан) и најбољу конверзију (2,14) имали су бројлери прве огледне групе. Значајно већи (p<0,01) садржај селена, на крају огледа, у односу на остале групе, био је у O-III групи у месу груди (0,61 мг/кг), у батаку са карабатаком (0,54 мг/кг), и у јетри (0,96 мг/кг). Додавање повећаних количина органског облика селена у смеше бројлера пружа могућности производње меса одређеног квалитета, односно са повећаним садржајем селена у производњи функционалне хране. AB - In this paper effects of broiler meal supplementation with increased organic selenium on productive results and meat quality were investigated. Experiment was made on total number of 150 broilers, divided into 3 groups. Broilers were fed the complete feed mixtures for growth; mixtures of standard feedstock and were completely adequate to broiler needs in different stages of growth. During the experiment, first experimental group (O-I) of broilers fed the mixture with added organic selenium in the amount of 0,3 ppm, the second OII group, received the feed with the addition of 0,6 ppm organic selenium, and the third experimental group O-III with the addition of 0,9 ppm organic selenium. All groups were given mixture 100 IU of vitamin E. At the end of each experimental phase, measuring the body weight of broilers was performed. At the end of the experiment, broilers were slaughtered and samples were taken from six carcasses from each group as follows: white and dark meat and liver for chemical analysis (content of selenium). At the end of the experiment, highest body mass was measured in the first experimental group of broilers (2226,50 g), the higher daily gain 52,26 g (1−42. day) and the best conversion (2,14 kg). At the end of the experiment, significantly higher (p<0.01) selenium content in relation to other groups, was in measured in the O-III group in the breast meat (0,61 mg/kg), in the drumstick (0,54 mg/kg) and in the liver (0,96 mg/kg). Adding increased amounts of organic forms of selenium in a mixture of broiler feed, besides providing possibilities of a certain quality food, gives possibility to provide meat with increased content of selenium, the production of functional foods. PB - Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ T2 - Veterinarski žurnal Republike Srpske T1 - Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera T1 - Use of increased amounts organic bounded selenium in the broilers diet VL - 10 IS - 1 SP - 10 EP - 18 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2332 ER -
@article{ author = "Marković, Radmila and Baltić, Milan Ž. and Šefer, Dragan and Drljačić, Aleksandar and Petrujkić, Branko and Radulović, Stamen", year = "2010", abstract = "У раду су испитивани ефекти додавања органског облика селена оброку бројлера на производне резултате и квалитет меса бројлера. Оглед је изведен на укупно 150 пилади Hubbard провенијенције, подељених у три групе. Бројлери су храњени потпуним смешама за исхрану бројлера у тову стандардног сировинског и хемијског састава. Током огледа, прва (O-I) група бројлера храњена је смешама са додатим органским селеном у количини од 0,3 ppm, друга (O-II) група добијала је храну са додатком 0,6 ppm, и трећа огледна (O-III) са додатком 0,9 ppm органског селена. Све групе су у храни добијале 100 ИЈ витамина Е. На крају сваке фазе огледа извршено је мерење телесне масе бројлера, а затим клање бројлера, обрада и хлађење трупа и узимање узорака од по шест трупова из сваке групе, и то белог и тамног меса, и јетре за хемијске анализе (садржај селена). На крају огледа, највишу телесну масу (2226,50 г), најбољи прираст (52,26 г, 1−42. дан) и најбољу конверзију (2,14) имали су бројлери прве огледне групе. Значајно већи (p<0,01) садржај селена, на крају огледа, у односу на остале групе, био је у O-III групи у месу груди (0,61 мг/кг), у батаку са карабатаком (0,54 мг/кг), и у јетри (0,96 мг/кг). Додавање повећаних количина органског облика селена у смеше бројлера пружа могућности производње меса одређеног квалитета, односно са повећаним садржајем селена у производњи функционалне хране., In this paper effects of broiler meal supplementation with increased organic selenium on productive results and meat quality were investigated. Experiment was made on total number of 150 broilers, divided into 3 groups. Broilers were fed the complete feed mixtures for growth; mixtures of standard feedstock and were completely adequate to broiler needs in different stages of growth. During the experiment, first experimental group (O-I) of broilers fed the mixture with added organic selenium in the amount of 0,3 ppm, the second OII group, received the feed with the addition of 0,6 ppm organic selenium, and the third experimental group O-III with the addition of 0,9 ppm organic selenium. All groups were given mixture 100 IU of vitamin E. At the end of each experimental phase, measuring the body weight of broilers was performed. At the end of the experiment, broilers were slaughtered and samples were taken from six carcasses from each group as follows: white and dark meat and liver for chemical analysis (content of selenium). At the end of the experiment, highest body mass was measured in the first experimental group of broilers (2226,50 g), the higher daily gain 52,26 g (1−42. day) and the best conversion (2,14 kg). At the end of the experiment, significantly higher (p<0.01) selenium content in relation to other groups, was in measured in the O-III group in the breast meat (0,61 mg/kg), in the drumstick (0,54 mg/kg) and in the liver (0,96 mg/kg). Adding increased amounts of organic forms of selenium in a mixture of broiler feed, besides providing possibilities of a certain quality food, gives possibility to provide meat with increased content of selenium, the production of functional foods.", publisher = "Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“", journal = "Veterinarski žurnal Republike Srpske", title = "Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera, Use of increased amounts organic bounded selenium in the broilers diet", volume = "10", number = "1", pages = "10-18", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2332" }
Marković, R., Baltić, M. Ž., Šefer, D., Drljačić, A., Petrujkić, B.,& Radulović, S.. (2010). Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera. in Veterinarski žurnal Republike Srpske Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“., 10(1), 10-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2332
Marković R, Baltić MŽ, Šefer D, Drljačić A, Petrujkić B, Radulović S. Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera. in Veterinarski žurnal Republike Srpske. 2010;10(1):10-18. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2332 .
Marković, Radmila, Baltić, Milan Ž., Šefer, Dragan, Drljačić, Aleksandar, Petrujkić, Branko, Radulović, Stamen, "Upotreba povećanih količina organskog oblika selana u ishrani brojlera" in Veterinarski žurnal Republike Srpske, 10, no. 1 (2010):10-18, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2332 .