Приказ основних података о документу
Kvalitet pašteta na Banjalučkom tržištu u 2013. godini
Quality of pates at the Banja Luka market in 2013
dc.creator | Dojčinović, Slobodan | |
dc.creator | Nedić, Drago | |
dc.creator | Pećanac, Biljana | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.date.accessioned | 2021-12-28T09:14:51Z | |
dc.date.available | 2021-12-28T09:14:51Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.issn | 1840-2887 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2334 | |
dc.description.abstract | Квалитет производа од меса дефинисан је у Републици Српској Правилником о уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса („Сл. гласник БиХ“ бр. 82/2013). Циљ рада био је да се испита хемијски састав јетрених и пилећих паште- та, као и да се утврди учесталост одступања садржаја састојака чије су вриједности прописане Правилником. Просјечан садржај протеина код испитаних 13 узорака пилеће паштете био је 11,72% (10,40%–12,43%), а код 10 узорака јетрене паште- те 11,13% (9,80%–12,18%). Просјечан садржај масти био је код узорака пилеће паштете 24,89% (20,94%–27,92%) и јетрене паштете 22,81% (13,66%–26,99%). Просјечан садржај соли био је код узорака пилеће паштете 1,73% (1,25%–2,06%) и код узорака јетрене паштете 1,81% (1,63%–2,07%). Просјечан садржај воде у узорцима пилеће паштете износио је 60,25% (57,32%–62,61%), а у узорцима јетерене паштете 62,59% (60,27%–67,23%). Испитивани узорци испуњавали су захтјеве прописане Правилником. | sr |
dc.description.abstract | Quality of meat products in Republic of Srpska is defined by the Regulations of minced, semi-finished and finished meat products (“Official Gazette of BiH” No. 82/2013). The aim of this study was to investigate the chemical composition of the chicken and liver pate, and to determine the frequency of the content deviations which components values are specified in the Regulations. The average protein content in 13 respondents, samples of chicken pate was 11,72% (10,40%–12,43%) and in 10 samples tested liver pate was 11,13% (9,80%–12,8%). The average fat content observed in samples of chicken pate was 24,89% (20,94%–27,92%) and in liver pates 22,81% (13,66%–26,99%). The average salt content observed in samples of chicken pate was 1,73% (1,25%–2,06%) and in liver pate 1,81% (1,63%–2,07%). The average water content in the samples of chicken meat paste was 60,25% (57,32%–62,61%), and in samples of liver pates 62,59% (60,27%–67,23%). The tested samples fulfilled the requirements prescribed in the Regulations. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Banja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“ | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Veterinarski žurnal Republike Srpske | sr |
dc.subject | паштета | sr |
dc.subject | квалитет | sr |
dc.subject | хемијски састав | sr |
dc.subject | Правилник | sr |
dc.subject | pate | sr |
dc.subject | quality | sr |
dc.subject | chemical composition | sr |
dc.subject | rules | sr |
dc.title | Kvalitet pašteta na Banjalučkom tržištu u 2013. godini | sr |
dc.title | Quality of pates at the Banja Luka market in 2013 | sr |
dc.type | article | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.volume | 14 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 32 | |
dc.citation.epage | 37 | |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/6463/bitstream_6463.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2334 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |