Приказ основних података о документу

Quality of pates at the Banja Luka market in 2013

dc.creatorDojčinović, Slobodan
dc.creatorNedić, Drago
dc.creatorPećanac, Biljana
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.date.accessioned2021-12-28T09:14:51Z
dc.date.available2021-12-28T09:14:51Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn1840-2887
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2334
dc.description.abstractКвалитет производа од меса дефинисан је у Републици Српској Правилником о уситњеном месу, полупроизводима и производима од меса („Сл. гласник БиХ“ бр. 82/2013). Циљ рада био је да се испита хемијски састав јетрених и пилећих паште- та, као и да се утврди учесталост одступања садржаја састојака чије су вриједности прописане Правилником. Просјечан садржај протеина код испитаних 13 узорака пилеће паштете био је 11,72% (10,40%–12,43%), а код 10 узорака јетрене паште- те 11,13% (9,80%–12,18%). Просјечан садржај масти био је код узорака пилеће паштете 24,89% (20,94%–27,92%) и јетрене паштете 22,81% (13,66%–26,99%). Просјечан садржај соли био је код узорака пилеће паштете 1,73% (1,25%–2,06%) и код узорака јетрене паштете 1,81% (1,63%–2,07%). Просјечан садржај воде у узорцима пилеће паштете износио је 60,25% (57,32%–62,61%), а у узорцима јетерене паштете 62,59% (60,27%–67,23%). Испитивани узорци испуњавали су захтјеве прописане Правилником.sr
dc.description.abstractQuality of meat products in Republic of Srpska is defined by the Regulations of minced, semi-finished and finished meat products (“Official Gazette of BiH” No. 82/2013). The aim of this study was to investigate the chemical composition of the chicken and liver pate, and to determine the frequency of the content deviations which components values are specified in the Regulations. The average protein content in 13 respondents, samples of chicken pate was 11,72% (10,40%–12,43%) and in 10 samples tested liver pate was 11,13% (9,80%–12,8%). The average fat content observed in samples of chicken pate was 24,89% (20,94%–27,92%) and in liver pates 22,81% (13,66%–26,99%). The average salt content observed in samples of chicken pate was 1,73% (1,25%–2,06%) and in liver pate 1,81% (1,63%–2,07%). The average water content in the samples of chicken meat paste was 60,25% (57,32%–62,61%), and in samples of liver pates 62,59% (60,27%–67,23%). The tested samples fulfilled the requirements prescribed in the Regulations.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBanja Luka : PI Veterinary Institute Republic of Srpska „Dr. Vaso Butozan“sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski žurnal Republike Srpskesr
dc.subjectпаштетаsr
dc.subjectквалитетsr
dc.subjectхемијски саставsr
dc.subjectПравилникsr
dc.subjectpatesr
dc.subjectqualitysr
dc.subjectchemical compositionsr
dc.subjectrulessr
dc.titleKvalitet pašteta na Banjalučkom tržištu u 2013. godinisr
dc.titleQuality of pates at the Banja Luka market in 2013sr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.volume14
dc.citation.issue1
dc.citation.spage32
dc.citation.epage37
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/6463/bitstream_6463.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2334
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу