Welfare and meat quality of lambs
2021
Аутори
Nenadović, KatarinaČobanović, Nikola
Vučinić, Marijana
Bugarski, Dejan
Mikuš, T.
Voslarova, Eva
Šemrov, Manja Zupan
Kjosevski, Miroslav
Karabasil, Nedjeljko
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Recently, in many parts of the world, greater importance has been given to lamb meat as well as to the intensive production of lamb and sheep, due to demand for this type of meat at affordable prices. In Serbia, similar to most European countries, the structure of total sheep meat production comprises about 70% lamb meat and 30% sheep meat. This study assessed resource-based measures on 11 dairy sheep farms and investigated, in a total of 30 lambs, the effects of sex, the presence of bruises and pneumonia in carcasses, and carcass and meat quality. Carcass (carcass length, thigh length, croup width, subcutaneous fat thickness, presence of bruises) and meat quality (pH, temperature, drip, thawing and cooking losses, color, and meat quality classes) traits were measured post mortem. The most common deficiencies on farms were high stocking density, poor hygienic conditions, dirty drinkers, and lack of outdoor access. Regarding sex differences, higher prevalences of carcass bruises and sev...ere pneumonia were recorded in male lambs. Meat pH (pH45min), sensory color score, and prevalence of dark, firm and dry (DFD) meat were higher in lambs with carcass bruises. The occurrence of quality defects (DFD meat) was higher in lambs with severe pneumonia. It can be concluded that it is necessary to improve the welfare conditions on the lamb farms and pre-slaughter conditions in order to achieve better lamb meat quality.
U mnogim delovima sveta, sve više se daje na značaju jagnjećem mesu kao i intenzivnom načinu gajenja jagnjadi i ovaca, usled velike potražnje za jagnjadima po povoljnim cenama. U Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja Evrope, akcenat je stavljan na jagnjeće meso, pri čemu u strukturi ukupne proizvodnje ovčijeg mesa oko 70% čini zaklana jagnjad, a ostatak ovce i ovnovi. U ovom istraživanju, ispitani su uslovi dobrobiti na 11 farmi ovaca na osnovu indirektnih pokazatelja, kao i uticaj pola, prisustva modrica i pneumonije na kvalitet trupa i mesa 30 jagnjadi. Postmortem su određivani pokazatelji kvaliteta trupa (dužina trupa, dužina buta, širina sapi, prekrivenost trupa masnim tkivom, prisustvo pneumonija, konformacija i prisustvo modrica) i mesa tovnih jagnjadi (pH, temperatura, sposobnost vezivanja vode mesa, boja mesa, klase kvaliteta mesa). Najčešći nedostaci na ispitivanim farmama su velika gustina naseljenosti, loši higijenski uslovi, prljave pojilice, kao i nedostatak ispusta. Kod ...muške jagnjadi utvrđen je veći procenat modrica na trupu i patoloških promena na plućima, u odnosu na žensku jagnjad. Kod jagnjadi sa modricama na trupu utvrđena je viša pH (pH45min) vrednost mesa i senzorna ocena za boju mesa, kao i veća učestalost tamnog, suvog i čvrstog (TČS) mesa. Učestalost TČS mesa bila je veća kod jagnjadi sa teškom pneumonijom. Na osnovu rezultata može se zaključiti da je neophodno poboljšati uslove dobrobiti jagnjadi na farmi i tokom postupanja sa jagnjadima pre klanja, kako bi se dobilo meso boljeg kvaliteta.
Кључне речи:
Carcass / dobrobit / jagnjad / kvalitet mesa / kvalitet trupa / lamb / meat quality / welfare / dobrobit / jagnjad / kvalitet mesa / kvalitet trupaИзвор:
Veterinarski Glasnik, 2021, 75, 2, 189-201Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - JOUR AU - Nenadović, Katarina AU - Čobanović, Nikola AU - Vučinić, Marijana AU - Bugarski, Dejan AU - Mikuš, T. AU - Voslarova, Eva AU - Šemrov, Manja Zupan AU - Kjosevski, Miroslav AU - Karabasil, Nedjeljko PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2393 AB - Recently, in many parts of the world, greater importance has been given to lamb meat as well as to the intensive production of lamb and sheep, due to demand for this type of meat at affordable prices. In Serbia, similar to most European countries, the structure of total sheep meat production comprises about 70% lamb meat and 30% sheep meat. This study assessed resource-based measures on 11 dairy sheep farms and investigated, in a total of 30 lambs, the effects of sex, the presence of bruises and pneumonia in carcasses, and carcass and meat quality. Carcass (carcass length, thigh length, croup width, subcutaneous fat thickness, presence of bruises) and meat quality (pH, temperature, drip, thawing and cooking losses, color, and meat quality classes) traits were measured post mortem. The most common deficiencies on farms were high stocking density, poor hygienic conditions, dirty drinkers, and lack of outdoor access. Regarding sex differences, higher prevalences of carcass bruises and severe pneumonia were recorded in male lambs. Meat pH (pH45min), sensory color score, and prevalence of dark, firm and dry (DFD) meat were higher in lambs with carcass bruises. The occurrence of quality defects (DFD meat) was higher in lambs with severe pneumonia. It can be concluded that it is necessary to improve the welfare conditions on the lamb farms and pre-slaughter conditions in order to achieve better lamb meat quality. AB - U mnogim delovima sveta, sve više se daje na značaju jagnjećem mesu kao i intenzivnom načinu gajenja jagnjadi i ovaca, usled velike potražnje za jagnjadima po povoljnim cenama. U Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja Evrope, akcenat je stavljan na jagnjeće meso, pri čemu u strukturi ukupne proizvodnje ovčijeg mesa oko 70% čini zaklana jagnjad, a ostatak ovce i ovnovi. U ovom istraživanju, ispitani su uslovi dobrobiti na 11 farmi ovaca na osnovu indirektnih pokazatelja, kao i uticaj pola, prisustva modrica i pneumonije na kvalitet trupa i mesa 30 jagnjadi. Postmortem su određivani pokazatelji kvaliteta trupa (dužina trupa, dužina buta, širina sapi, prekrivenost trupa masnim tkivom, prisustvo pneumonija, konformacija i prisustvo modrica) i mesa tovnih jagnjadi (pH, temperatura, sposobnost vezivanja vode mesa, boja mesa, klase kvaliteta mesa). Najčešći nedostaci na ispitivanim farmama su velika gustina naseljenosti, loši higijenski uslovi, prljave pojilice, kao i nedostatak ispusta. Kod muške jagnjadi utvrđen je veći procenat modrica na trupu i patoloških promena na plućima, u odnosu na žensku jagnjad. Kod jagnjadi sa modricama na trupu utvrđena je viša pH (pH45min) vrednost mesa i senzorna ocena za boju mesa, kao i veća učestalost tamnog, suvog i čvrstog (TČS) mesa. Učestalost TČS mesa bila je veća kod jagnjadi sa teškom pneumonijom. Na osnovu rezultata može se zaključiti da je neophodno poboljšati uslove dobrobiti jagnjadi na farmi i tokom postupanja sa jagnjadima pre klanja, kako bi se dobilo meso boljeg kvaliteta. T2 - Veterinarski Glasnik T1 - Welfare and meat quality of lambs VL - 75 IS - 2 SP - 189 EP - 201 DO - 10.2298/VETGL210126006N ER -
@article{ author = "Nenadović, Katarina and Čobanović, Nikola and Vučinić, Marijana and Bugarski, Dejan and Mikuš, T. and Voslarova, Eva and Šemrov, Manja Zupan and Kjosevski, Miroslav and Karabasil, Nedjeljko", year = "2021", abstract = "Recently, in many parts of the world, greater importance has been given to lamb meat as well as to the intensive production of lamb and sheep, due to demand for this type of meat at affordable prices. In Serbia, similar to most European countries, the structure of total sheep meat production comprises about 70% lamb meat and 30% sheep meat. This study assessed resource-based measures on 11 dairy sheep farms and investigated, in a total of 30 lambs, the effects of sex, the presence of bruises and pneumonia in carcasses, and carcass and meat quality. Carcass (carcass length, thigh length, croup width, subcutaneous fat thickness, presence of bruises) and meat quality (pH, temperature, drip, thawing and cooking losses, color, and meat quality classes) traits were measured post mortem. The most common deficiencies on farms were high stocking density, poor hygienic conditions, dirty drinkers, and lack of outdoor access. Regarding sex differences, higher prevalences of carcass bruises and severe pneumonia were recorded in male lambs. Meat pH (pH45min), sensory color score, and prevalence of dark, firm and dry (DFD) meat were higher in lambs with carcass bruises. The occurrence of quality defects (DFD meat) was higher in lambs with severe pneumonia. It can be concluded that it is necessary to improve the welfare conditions on the lamb farms and pre-slaughter conditions in order to achieve better lamb meat quality., U mnogim delovima sveta, sve više se daje na značaju jagnjećem mesu kao i intenzivnom načinu gajenja jagnjadi i ovaca, usled velike potražnje za jagnjadima po povoljnim cenama. U Srbiji, kao i u najvećem broju zemalja Evrope, akcenat je stavljan na jagnjeće meso, pri čemu u strukturi ukupne proizvodnje ovčijeg mesa oko 70% čini zaklana jagnjad, a ostatak ovce i ovnovi. U ovom istraživanju, ispitani su uslovi dobrobiti na 11 farmi ovaca na osnovu indirektnih pokazatelja, kao i uticaj pola, prisustva modrica i pneumonije na kvalitet trupa i mesa 30 jagnjadi. Postmortem su određivani pokazatelji kvaliteta trupa (dužina trupa, dužina buta, širina sapi, prekrivenost trupa masnim tkivom, prisustvo pneumonija, konformacija i prisustvo modrica) i mesa tovnih jagnjadi (pH, temperatura, sposobnost vezivanja vode mesa, boja mesa, klase kvaliteta mesa). Najčešći nedostaci na ispitivanim farmama su velika gustina naseljenosti, loši higijenski uslovi, prljave pojilice, kao i nedostatak ispusta. Kod muške jagnjadi utvrđen je veći procenat modrica na trupu i patoloških promena na plućima, u odnosu na žensku jagnjad. Kod jagnjadi sa modricama na trupu utvrđena je viša pH (pH45min) vrednost mesa i senzorna ocena za boju mesa, kao i veća učestalost tamnog, suvog i čvrstog (TČS) mesa. Učestalost TČS mesa bila je veća kod jagnjadi sa teškom pneumonijom. Na osnovu rezultata može se zaključiti da je neophodno poboljšati uslove dobrobiti jagnjadi na farmi i tokom postupanja sa jagnjadima pre klanja, kako bi se dobilo meso boljeg kvaliteta.", journal = "Veterinarski Glasnik", title = "Welfare and meat quality of lambs", volume = "75", number = "2", pages = "189-201", doi = "10.2298/VETGL210126006N" }
Nenadović, K., Čobanović, N., Vučinić, M., Bugarski, D., Mikuš, T., Voslarova, E., Šemrov, M. Z., Kjosevski, M.,& Karabasil, N.. (2021). Welfare and meat quality of lambs. in Veterinarski Glasnik, 75(2), 189-201. https://doi.org/10.2298/VETGL210126006N
Nenadović K, Čobanović N, Vučinić M, Bugarski D, Mikuš T, Voslarova E, Šemrov MZ, Kjosevski M, Karabasil N. Welfare and meat quality of lambs. in Veterinarski Glasnik. 2021;75(2):189-201. doi:10.2298/VETGL210126006N .
Nenadović, Katarina, Čobanović, Nikola, Vučinić, Marijana, Bugarski, Dejan, Mikuš, T., Voslarova, Eva, Šemrov, Manja Zupan, Kjosevski, Miroslav, Karabasil, Nedjeljko, "Welfare and meat quality of lambs" in Veterinarski Glasnik, 75, no. 2 (2021):189-201, https://doi.org/10.2298/VETGL210126006N . .