Meso in vitro - ante portas
Аутори
Baltić, Milan Ž.Bošković Cabrol, Marija
Dokmanović, Marija
Janjić, Jelena
Glišić, Milica
Branković Lazić, Ivana
Dimitrijević, Mirjana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonoms...ka opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro.
Кључне речи:
bezbednost, kultivisano meso, potrošnja, proizvodnja, zakonska regulativaИзвор:
33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022, 2022, 379-391Издавач:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200143 (Универзитет у Београду, Факултет ветеринарске медицине) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Baltić, Milan Ž. AU - Bošković Cabrol, Marija AU - Dokmanović, Marija AU - Janjić, Jelena AU - Glišić, Milica AU - Branković Lazić, Ivana AU - Dimitrijević, Mirjana PY - 2022 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2529 AB - Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonomska opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 T1 - Meso in vitro - ante portas SP - 379 EP - 391 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 ER -
@conference{ author = "Baltić, Milan Ž. and Bošković Cabrol, Marija and Dokmanović, Marija and Janjić, Jelena and Glišić, Milica and Branković Lazić, Ivana and Dimitrijević, Mirjana", year = "2022", abstract = "Poslednjih godina, pažnja istraživača u oblasti nauke o mesu posvećena je u velikoj meri alternativi konvencionalnoj proizvodnji mesa, odnosno proizvodnji mesa in vitro. To se vidi iz brojnih saopštenja u prestižnim svetskim časopisima, kao i u sredstvima javnog informisanja. I sami naslovi, u naučnim časopisima ukazuju na to da je meso in vitro nešto, neočekivano. Među tim naslovima pominjemo neke: “Mogućnost nemogućeg”, “Vi to proizvodite, da li i jedete?”, “Od fikcije do stvarnosti”, “Kultura, meso i kultivisano meso”, “Izazovi i benefiti”, “Zašto i kako?”, “Mit o kultivisanom mesu”, “Ep o proizvodnji mesa in vitro”, itd. Mada se o mogućnosti proizvodnje mesa in vitro govorilo pre više od 90 godina, prvi proizvod od mesa in vitro, goveđa pljeskavica, proizvedena je 2013. godine. Od tada se o mesu in vitro govori sa različitih aspekata (proizvodnja, zdravlje, bezbednost, nutritivna vrednost, prihvatljivost, dobrobit životinja, etički i verski pristup, zaštita životne sredine, ekonomska opravdanost, populacija stanovništva, potrebe za proteinima, funkcionalna hrana, prerada mesa, tržište mesa i zakonska regulativa). Danas se u svetu, preko 40 laboratorija bavi ispitivanjem mogućnosti proizvodnje mesa in vitro, a neke imaju i projektovane kapacitete proizvodnje (godišnje, mesečne) i proizvode meso za tržište. U svetu već ima specijalizovanih restorana koji pripremaju obroke od mesa in vitro.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022", title = "Meso in vitro - ante portas", pages = "379-391", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529" }
Baltić, M. Ž., Bošković Cabrol, M., Dokmanović, M., Janjić, J., Glišić, M., Branković Lazić, I.,& Dimitrijević, M.. (2022). Meso in vitro - ante portas. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 379-391. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529
Baltić MŽ, Bošković Cabrol M, Dokmanović M, Janjić J, Glišić M, Branković Lazić I, Dimitrijević M. Meso in vitro - ante portas. in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022. 2022;:379-391. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 .
Baltić, Milan Ž., Bošković Cabrol, Marija, Dokmanović, Marija, Janjić, Jelena, Glišić, Milica, Branković Lazić, Ivana, Dimitrijević, Mirjana, "Meso in vitro - ante portas" in 33. Savetovanje Veterinara Srbije, Zlatibor, 08 - 11. Septembar 2022 (2022):379-391, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2529 .