Приказ основних података о документу
Uticaj inulin gel emulzije biljnih ulja na parametre boje suvih fermentisanih kobasica sa smanjenim sadržajem masti
dc.creator | Glišić, Milica | |
dc.creator | Glišić, Marija | |
dc.creator | Bošković, Marija | |
dc.creator | Baltić, Milan Ž. | |
dc.creator | Vasilev, Dragan | |
dc.date.accessioned | 2023-02-20T07:54:02Z | |
dc.date.available | 2023-02-20T07:54:02Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.isbn | 978-99955-770-7-0 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2548 | |
dc.description.abstract | Ферментисане суве кобасице су вредни производи од меса које се произвоdе традиционалном технологијом, са високим садржајем масти (око 40-50%) која је виdљива у нарезаном производу. Поред значајне технолошке функције, маст учествује у формирању јединственог укуса и ароме ферментисаних кобасица. Стога, велики изазов за индустрију меса је формулисање ферментисаних кобасица са смањеним садржајем масти и побољшаним маснокиселинским саставом, с обзиром да маст значајно утиче на сензорске карактеристике производа. Биљна уља, као што су кукурузно и уље уљане репице, због повољног маснокиселинског профила, имају добар потенцијал као замене за чврсто масно ткиво (ЧМТ). Параметри које су један од главних показатеља промена у изгледу ферментисаних кобасица које су резултат смањеног садржаја масти током зрења. Како би се утврдио утицај замене ЧМТ- а на параметре боје ферментисаних сувих кобасица направљене су три различите формулације: контролне кобасице (К) са 35% говеђег меса, 40% свињског меса и 25% ЧМТ-а и ферментисане кобасице истог сировинског састава са 16% ЧМТ-а замењеним инулин гел емулзијом кукурзног уља (ИК) и уља уљане репице (ИР). Након 28 дана зрења извршена су мерења боје попречног пресека у складу са CIE L*a*b* системом (L*-lightness, a*-redness, b*- yellowness). Контролне кобасице су имале више L* вредности (48,22) у поређењу са ИК и ИР кобасицама (43,51 и 44,99, P<0,05, појединачно). Пораст у заступљености црвене и жуте боје уочен је код кобасица са инулин гел емулзијама, где ИК кобасице су имале вишу а* вредност (20,20) и нижу b*. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS// | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka | sr |
dc.subject | ферментисане кобасице | sr |
dc.subject | замена чврстог масног ткива | sr |
dc.subject | кукурузно уље | sr |
dc.subject | уље уљане репице | sr |
dc.subject | инструментално мерење боје | sr |
dc.title | Uticaj inulin gel emulzije biljnih ulja na parametre boje suvih fermentisanih kobasica sa smanjenim sadržajem masti | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 97 | |
dc.citation.epage | 100 | |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/7249/99-102.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2548 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |