Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Током 15 дана праћен је број Salmonella spp, ентеробактерија, укупног броја аеробих бактерија и бактерија млечне киселине у млевеном месу свиња експериментално контамираног Salmonella spp (10 CFU/g) у које су додате различите концентрације (0%, 0,3%, 0,6% и 0,9%) етарског уља тимјана (EUT) чија је главна супстанца била тимол (50.48%). Узорци млевеног меса су паковани у вакуум (V) и складиштени на температури 3 ± 1 °C. Узорци су анализирани на почетку експеримента, трећег, шестог, деветог, дванаестог и петнаестог дана складиштења. У овом апстракту приказан је број бактерија млечне киселине. Истог дана након додавања, EUT смањило је број бактерија млечне киселине, а број ових бактерија кретао се од 4,20 (V+0,9% EUT) до 4,62 (V) log CFU/g. Током складиштења број бактерија млечне киселине повећао се за 2,75, 2,52, 2,32 и 2,4 log CFU/g у узорцима млевеног меса пакованог у V, V+0,3% EUT, V+0,6% EUT, V+0,9% EUT. Раст ових бактерија био је најизраженији у узорцима без додатка EUT и на крају е...ксперимента постигао је број од 7,37 log CFU/g. Најизраженији антибактериски ефекат постигнут је додатком 0,6% и 0,9% концентрације етарског уља тимјана и број бактерија млечне киселине петнаестог дана складиштења у овим узорцима пакованим у вакуум био је 6,77 и 6,60 log CFU/g. pH вредност на почетку експеримента кретала се од 5,82 до 5,85. Пад pH вредности у узорцима био је у корелацији са порастом бактерија млечне киселине. На крају складиштења pH вредност кретала се између 5,67 и 5,83. Резултати овог огледа показују да додатак етарског уља тимјана успорава раст бактерија млечне киселине у млевеном свињском месу пакованом у вакуум. Даља истраживања треба да буду усмерена ка додавању етарских уља као потенцијалних конзерванаса природног порекла у циљу продужења одрживости производа од меса.
Кључне речи:
Thymus vulgaris / свињско месо / вакуум / бактерије млечне киселине / pHИзвор:
25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka, 2020, 101-103Финансирање / пројекти:
- Одабране биолошке опасности за безбедност/квалитет хране анималног порекла и контролне мере од фарме до потрошача (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31034)
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Bošković, Marija AU - Glišić, Milica AU - Đorđević, Jasna AU - Baltić, Milan Ž. AU - Starčević, Marija PY - 2020 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2549 AB - Током 15 дана праћен је број Salmonella spp, ентеробактерија, укупног броја аеробих бактерија и бактерија млечне киселине у млевеном месу свиња експериментално контамираног Salmonella spp (10 CFU/g) у које су додате различите концентрације (0%, 0,3%, 0,6% и 0,9%) етарског уља тимјана (EUT) чија је главна супстанца била тимол (50.48%). Узорци млевеног меса су паковани у вакуум (V) и складиштени на температури 3 ± 1 °C. Узорци су анализирани на почетку експеримента, трећег, шестог, деветог, дванаестог и петнаестог дана складиштења. У овом апстракту приказан је број бактерија млечне киселине. Истог дана након додавања, EUT смањило је број бактерија млечне киселине, а број ових бактерија кретао се од 4,20 (V+0,9% EUT) до 4,62 (V) log CFU/g. Током складиштења број бактерија млечне киселине повећао се за 2,75, 2,52, 2,32 и 2,4 log CFU/g у узорцима млевеног меса пакованог у V, V+0,3% EUT, V+0,6% EUT, V+0,9% EUT. Раст ових бактерија био је најизраженији у узорцима без додатка EUT и на крају експеримента постигао је број од 7,37 log CFU/g. Најизраженији антибактериски ефекат постигнут је додатком 0,6% и 0,9% концентрације етарског уља тимјана и број бактерија млечне киселине петнаестог дана складиштења у овим узорцима пакованим у вакуум био је 6,77 и 6,60 log CFU/g. pH вредност на почетку експеримента кретала се од 5,82 до 5,85. Пад pH вредности у узорцима био је у корелацији са порастом бактерија млечне киселине. На крају складиштења pH вредност кретала се између 5,67 и 5,83. Резултати овог огледа показују да додатак етарског уља тимјана успорава раст бактерија млечне киселине у млевеном свињском месу пакованом у вакуум. Даља истраживања треба да буду усмерена ка додавању етарских уља као потенцијалних конзерванаса природног порекла у циљу продужења одрживости производа од меса. C3 - 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka T1 - Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum SP - 101 EP - 103 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549 ER -
@conference{ author = "Bošković, Marija and Glišić, Milica and Đorđević, Jasna and Baltić, Milan Ž. and Starčević, Marija", year = "2020", abstract = "Током 15 дана праћен је број Salmonella spp, ентеробактерија, укупног броја аеробих бактерија и бактерија млечне киселине у млевеном месу свиња експериментално контамираног Salmonella spp (10 CFU/g) у које су додате различите концентрације (0%, 0,3%, 0,6% и 0,9%) етарског уља тимјана (EUT) чија је главна супстанца била тимол (50.48%). Узорци млевеног меса су паковани у вакуум (V) и складиштени на температури 3 ± 1 °C. Узорци су анализирани на почетку експеримента, трећег, шестог, деветог, дванаестог и петнаестог дана складиштења. У овом апстракту приказан је број бактерија млечне киселине. Истог дана након додавања, EUT смањило је број бактерија млечне киселине, а број ових бактерија кретао се од 4,20 (V+0,9% EUT) до 4,62 (V) log CFU/g. Током складиштења број бактерија млечне киселине повећао се за 2,75, 2,52, 2,32 и 2,4 log CFU/g у узорцима млевеног меса пакованог у V, V+0,3% EUT, V+0,6% EUT, V+0,9% EUT. Раст ових бактерија био је најизраженији у узорцима без додатка EUT и на крају експеримента постигао је број од 7,37 log CFU/g. Најизраженији антибактериски ефекат постигнут је додатком 0,6% и 0,9% концентрације етарског уља тимјана и број бактерија млечне киселине петнаестог дана складиштења у овим узорцима пакованим у вакуум био је 6,77 и 6,60 log CFU/g. pH вредност на почетку експеримента кретала се од 5,82 до 5,85. Пад pH вредности у узорцима био је у корелацији са порастом бактерија млечне киселине. На крају складиштења pH вредност кретала се између 5,67 и 5,83. Резултати овог огледа показују да додатак етарског уља тимјана успорава раст бактерија млечне киселине у млевеном свињском месу пакованом у вакуум. Даља истраживања треба да буду усмерена ка додавању етарских уља као потенцијалних конзерванаса природног порекла у циљу продужења одрживости производа од меса.", journal = "25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka", title = "Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum", pages = "101-103", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549" }
Bošković, M., Glišić, M., Đorđević, J., Baltić, M. Ž.,& Starčević, M.. (2020). Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum. in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka, 101-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549
Bošković M, Glišić M, Đorđević J, Baltić MŽ, Starčević M. Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum. in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka. 2020;:101-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549 .
Bošković, Marija, Glišić, Milica, Đorđević, Jasna, Baltić, Milan Ž., Starčević, Marija, "Bakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuum" in 25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetaka (2020):101-103, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549 .