Приказ основних података о документу

dc.creatorBošković, Marija
dc.creatorGlišić, Milica
dc.creatorĐorđević, Jasna
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorStarčević, Marija
dc.date.accessioned2023-02-20T08:09:03Z
dc.date.available2023-02-20T08:09:03Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.isbn978-99955-770-7-0
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2549
dc.description.abstractТоком 15 дана праћен је број Salmonella spp, ентеробактерија, укупног броја аеробих бактерија и бактерија млечне киселине у млевеном месу свиња експериментално контамираног Salmonella spp (10 CFU/g) у које су додате различите концентрације (0%, 0,3%, 0,6% и 0,9%) етарског уља тимјана (EUT) чија је главна супстанца била тимол (50.48%). Узорци млевеног меса су паковани у вакуум (V) и складиштени на температури 3 ± 1 °C. Узорци су анализирани на почетку експеримента, трећег, шестог, деветог, дванаестог и петнаестог дана складиштења. У овом апстракту приказан је број бактерија млечне киселине. Истог дана након додавања, EUT смањило је број бактерија млечне киселине, а број ових бактерија кретао се од 4,20 (V+0,9% EUT) до 4,62 (V) log CFU/g. Током складиштења број бактерија млечне киселине повећао се за 2,75, 2,52, 2,32 и 2,4 log CFU/g у узорцима млевеног меса пакованог у V, V+0,3% EUT, V+0,6% EUT, V+0,9% EUT. Раст ових бактерија био је најизраженији у узорцима без додатка EUT и на крају експеримента постигао је број од 7,37 log CFU/g. Најизраженији антибактериски ефекат постигнут је додатком 0,6% и 0,9% концентрације етарског уља тимјана и број бактерија млечне киселине петнаестог дана складиштења у овим узорцима пакованим у вакуум био је 6,77 и 6,60 log CFU/g. pH вредност на почетку експеримента кретала се од 5,82 до 5,85. Пад pH вредности у узорцима био је у корелацији са порастом бактерија млечне киселине. На крају складиштења pH вредност кретала се између 5,67 и 5,83. Резултати овог огледа показују да додатак етарског уља тимјана успорава раст бактерија млечне киселине у млевеном свињском месу пакованом у вакуум. Даља истраживања треба да буду усмерена ка додавању етарских уља као потенцијалних конзерванаса природног порекла у циљу продужења одрживости производа од меса.sr
dc.language.isosrsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source25. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik sažetakasr
dc.subjectThymus vulgarissr
dc.subjectсвињско месоsr
dc.subjectвакуумsr
dc.subjectбактерије млечне киселинеsr
dc.subjectpHsr
dc.titleBakterije mlečne kiseline u mlevenom mesu svinja kontaminiranom Salmonella spp sa dodatkom etarskog ulja timjana (Thymus vulgaris) pakovanom u vakuumsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage101
dc.citation.epage103
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/7248/103-105.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2549
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу