Приказ основних података о документу

dc.creatorRajčić, Antonija
dc.creatorBaltić, Milan Ž.
dc.creatorGlišić, Milica
dc.creatorBošković Cabrol, Marija
dc.creatorBranković Lazić, Ivana
dc.creatorBaltić, Branislav
dc.creatorNešić, Slađan
dc.date.accessioned2023-02-23T14:32:46Z
dc.date.available2023-02-23T14:32:46Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-99955-770-8-7
dc.identifier.urihttps://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2553
dc.description.abstractМогућност одабира жељених особина квалитета меса у узгоју живине зависи од нивоа њихове наследности, као и генетске корелације са другим економским особинама. Истраживања спроведена над комерцијалним и експерименталним линијама бројлера показују да је генетика једна од најважнијих одредница својстава квалитета меса. Током последњих 15 година, спроведене су студије засноване на употреби брзих молекуларних метода како би се стекло боље разумевање генетске основе (генске мутације или генетски маркери) и биолошких процеса који су укључени у контролу квалитета меса. Прве такве методе биле су посвећене биолошким механизмима који су укључени у промене повезане са квалитетом меса услед варијација постморталне pH вредности и депоа гликогена у мишићу. У новије време спроведене су студије у вези са појавом нових миодегенеративних промена („дрвенасте груди“; „бела испруганост“). Протеомска технологија у науци о храни може да дефинише целокупан и детаљан биохемијски састав намирница и њихове модификације изазване одређеним факторима. Раса је важан фактор у одређивању квалитета меса и зато што се одређене генетске линије сматрају да спадају у категорије вишег квалитета и продају се примењена за истраживање меса у овом смислу. За бројлере, генетска модификација повезана са брзим и великим растом бројлера, што резултира такође хистолошким и биохемијским променама мишићног ткива које доводе до различитих врста миопатија. Све ове информације су очигледно врло корисне за разумевање основних молекуларних механизама који су укључени у ову абнормалност и доказују да ове технике метаболомике могу пружити ране биомаркере за дефиницију квалитета меса бројлера, посебно као алат за покретање најновијих изазова у селекцији живине намењене за производњу меса са квалитетнијим особинама задовољавајућим за потрошаче и индустрију. потрошачима по вишим ценама. На овај начин се долази до лажног декларисања таквог меса, те је било неопходно направити тестове који ће смањити овакав вид обмане потрошача. примењена за истраживање меса у овом смислу. За бројлере, генетска модификација повезана са брзим и великим растом бројлера, што резултира такође хистолошким и биохемијским променама мишићног ткива које доводе до различитих врста миопатија. Све ове информације су очигледно врло корисне за разумевање основних молекуларних механизама који су укључени у ову абнормалност и доказују да ове технике метаболомике могу пружити ране биомаркере за дефиницију квалитета меса бројлера, посебно као алат за покретање најновијих изазова у селекцији живине намењене за производњу меса са квалитетнијим особинама задовољавајућим за потрошаче и индустрију.sr
dc.language.isosrsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source26. Godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (BiH) - Zbornik kratkih sadržajasr
dc.subjectбројлериsr
dc.subjectгенетичка селекцијаsr
dc.subjectквалитет месаsr
dc.subjectмолекуларне методеsr
dc.titleZnačaj genetičke selekcije brojlera za kvalitet mesasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage101
dc.citation.epage104
dc.identifier.fulltexthttp://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/7242/103-106.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2553
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу