Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku
Аутори
Stanić, VojislavStefanović, Srđan
Stanković, Srboljub
Tanasković, Slađana
Nastasijević, Branislav
Jovanović, Dragoljub
Živković, Vukosava
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi.
Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice,
pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina
aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % -
35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u
mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka
Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health.
Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses,
fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount
of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk
compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not
proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation
Извор:
XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021., 2021, 87-91Издавач:
- Institut za nuklearne nauke "Vinča"
- Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200122 (Универзитет у Крагујевцу, Природно-математички факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200122)
Напомена:
- Zbornik radova
Колекције
Институција/група
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Stanić, Vojislav AU - Stefanović, Srđan AU - Stanković, Srboljub AU - Tanasković, Slađana AU - Nastasijević, Branislav AU - Jovanović, Dragoljub AU - Živković, Vukosava PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2559 AB - Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi. Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice, pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % - 35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka AB - Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health. Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses, fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation PB - Institut za nuklearne nauke "Vinča" PB - Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore C3 - XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021. T1 - Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku SP - 87 EP - 91 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2559 ER -
@conference{ author = "Stanić, Vojislav and Stefanović, Srđan and Stanković, Srboljub and Tanasković, Slađana and Nastasijević, Branislav and Jovanović, Dragoljub and Živković, Vukosava", year = "2021", abstract = "Aflatoksini su značajan problem u oblasti bezbednosti hrane i rizika po zdravlje ljudi. Gama zračenje uništava opasne zagađivače u hrani kao što su bakterije, virusi, gljivice, pesticidi i toksini. U ovoj studiji je korišćeno gama zračenje da bi se smanjila količina aflatoksina u mleku. Rezultati su pokazali smanjenje aflatoksina u mleku za 9 % - 35,26 % u poređenju sa kontrolnim uzorkom. Smanjenje koncentracija aflatoksina u mleku nije proporcionalno primenjenoj dozi grama zračenja usled zgrušavanja mleka, Aflatoxins are a significant problem in the field of food safety and risk to human health. Gamma irradiation destroys dangerous contaminants in foods such as bacteria, viruses, fungi, pesticides, and toxins. In this study, we used gamma radiation to reduce the amount of aflatoxins in milk. The results showed a 9 % - 35.26 % reduction of aflatoxin in milk compared to the control sample. Reductions in aflatoxin concentrations in milk are not proportional to the applied dose of grams of radiation due to milk coagulation", publisher = "Institut za nuklearne nauke "Vinča", Društvo za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore", journal = "XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021.", title = "Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku", pages = "87-91", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2559" }
Stanić, V., Stefanović, S., Stanković, S., Tanasković, S., Nastasijević, B., Jovanović, D.,& Živković, V.. (2021). Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku. in XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021. Institut za nuklearne nauke "Vinča"., 87-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2559
Stanić V, Stefanović S, Stanković S, Tanasković S, Nastasijević B, Jovanović D, Živković V. Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku. in XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021.. 2021;:87-91. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2559 .
Stanić, Vojislav, Stefanović, Srđan, Stanković, Srboljub, Tanasković, Slađana, Nastasijević, Branislav, Jovanović, Dragoljub, Živković, Vukosava, "Uticaj gama zračenja na stabilnost aflatoksina u mleku" in XXXI Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, Beograd, 6-8. okrobar 2021. (2021):87-91, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2559 .