Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara
Authors
Šefer, DraganPerić, Dejan
Radulović, Stamen
Grdović, Svetlana
Makivić, Lazar
Jovanović, Dragoljub
Marković, Radmila
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za
veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje
rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana
ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara
kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga,
dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u
nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno-
reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji
bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava,
prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu
zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije
koriste za povećanje mase ploda. Dobar progr...am zasušenja može značajno da poveća
proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih
problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako
da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma,
porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači
prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran
u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od
energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena
je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način
preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne
proizvodnje mleka.
Keywords:
izbalansirana ishrana životinja / laktacioni ciklus / metaboličke bolesti / preživari / zasušenjeSource:
32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021., 2021, 159-166Publisher:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Funding / projects:
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200143 (University of Belgrade, Faculty of Veterinary Medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Note:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Collections
Institution/Community
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Šefer, Dragan AU - Perić, Dejan AU - Radulović, Stamen AU - Grdović, Svetlana AU - Makivić, Lazar AU - Jovanović, Dragoljub AU - Marković, Radmila PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2562 AB - Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga, dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno- reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava, prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije koriste za povećanje mase ploda. Dobar program zasušenja može značajno da poveća proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma, porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne proizvodnje mleka. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. T1 - Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara SP - 159 EP - 166 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 ER -
@conference{ author = "Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana and Makivić, Lazar and Jovanović, Dragoljub and Marković, Radmila", year = "2021", abstract = "Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga, dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno- reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava, prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije koriste za povećanje mase ploda. Dobar program zasušenja može značajno da poveća proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma, porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne proizvodnje mleka.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021.", title = "Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara", pages = "159-166", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562" }
Šefer, D., Perić, D., Radulović, S., Grdović, S., Makivić, L., Jovanović, D.,& Marković, R.. (2021). Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 159-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562
Šefer D, Perić D, Radulović S, Grdović S, Makivić L, Jovanović D, Marković R. Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021.. 2021;:159-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 .
Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, Makivić, Lazar, Jovanović, Dragoljub, Marković, Radmila, "Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara" in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. (2021):159-166, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 .