Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara
Autori
Šefer, DraganPerić, Dejan
Radulović, Stamen
Grdović, Svetlana
Makivić, Lazar
Jovanović, Dragoljub
Marković, Radmila
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za
veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje
rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana
ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara
kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga,
dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u
nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno-
reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji
bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava,
prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu
zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije
koriste za povećanje mase ploda. Dobar progr...am zasušenja može značajno da poveća
proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih
problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako
da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma,
porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači
prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran
u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od
energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena
je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način
preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne
proizvodnje mleka.
Ključne reči:
izbalansirana ishrana životinja / laktacioni ciklus / metaboličke bolesti / preživari / zasušenjeIzvor:
32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021., 2021, 159-166Izdavač:
- Beograd : Srpsko veterinarsko društvo
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200143 (Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine) (RS-MESTD-inst-2020-200143)
Napomena:
- Zbornik radova i kratkih sadržaja
Kolekcije
Institucija/grupa
Fakultet veterinarske medicineTY - CONF AU - Šefer, Dragan AU - Perić, Dejan AU - Radulović, Stamen AU - Grdović, Svetlana AU - Makivić, Lazar AU - Jovanović, Dragoljub AU - Marković, Radmila PY - 2021 UR - https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2562 AB - Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga, dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno- reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava, prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije koriste za povećanje mase ploda. Dobar program zasušenja može značajno da poveća proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma, porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne proizvodnje mleka. PB - Beograd : Srpsko veterinarsko društvo C3 - 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. T1 - Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara SP - 159 EP - 166 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 ER -
@conference{ author = "Šefer, Dragan and Perić, Dejan and Radulović, Stamen and Grdović, Svetlana and Makivić, Lazar and Jovanović, Dragoljub and Marković, Radmila", year = "2021", abstract = "Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga, dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno- reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava, prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije koriste za povećanje mase ploda. Dobar program zasušenja može značajno da poveća proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma, porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne proizvodnje mleka.", publisher = "Beograd : Srpsko veterinarsko društvo", journal = "32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021.", title = "Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara", pages = "159-166", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562" }
Šefer, D., Perić, D., Radulović, S., Grdović, S., Makivić, L., Jovanović, D.,& Marković, R.. (2021). Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. Beograd : Srpsko veterinarsko društvo., 159-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562
Šefer D, Perić D, Radulović S, Grdović S, Makivić L, Jovanović D, Marković R. Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara. in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021.. 2021;:159-166. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 .
Šefer, Dragan, Perić, Dejan, Radulović, Stamen, Grdović, Svetlana, Makivić, Lazar, Jovanović, Dragoljub, Marković, Radmila, "Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara" in 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. (2021):159-166, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 .