Приказ основних података о документу
Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara
dc.creator | Šefer, Dragan | |
dc.creator | Perić, Dejan | |
dc.creator | Radulović, Stamen | |
dc.creator | Grdović, Svetlana | |
dc.creator | Makivić, Lazar | |
dc.creator | Jovanović, Dragoljub | |
dc.creator | Marković, Radmila | |
dc.date.accessioned | 2023-02-25T13:24:45Z | |
dc.date.available | 2023-02-25T13:24:45Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-83115-43-3 | |
dc.identifier.uri | https://vet-erinar.vet.bg.ac.rs/handle/123456789/2562 | |
dc.description.abstract | Selekcijom goveda tokom poslednjih decenija dobijeni su genotipovi sposobni za veoma visoku proizvodnju mleka. Pored genetskog potencijala kao preduslova za postizanje rekordne proizvodnje, u svakoj fazi laktacije krava je neophodna izbalansirana ishrana i optimalno sastavljen obrok. Takođe, patogeneza metaboličkih bolesti preživara kao što su kompleks ketoza/masna jetra, puerperalna pareza, acidoza buraga, dislokacija sirišta i laminitis je tesno povezana sa ishranom životinja. Ključni faktori u nastanku metaboličkih bolesti su deficit ili suficit energije u određenim periodima proizvodno- reproduktivnog ciklusa (suficit u zasušenju i deficit u ranoj laktaciji), kao i poremećaji bilansa mineralnih materija ili vitamina. Zasušenje, kao faza u ishrani krava, prepoznata je od strane nutricionista kao kritičan period u laktacionom ciklusu. U periodu zasušenja, grlo se priprema za partus i hranljive materije iz obroka se najefikasnije koriste za povećanje mase ploda. Dobar program zasušenja može značajno da poveća proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, kao i da smanji mogućnost pojave metaboličkih problema u vreme i posle teljenja. Obroci u zasušenju treba da budu formulisani tako da zadovoljavaju potrebe krave u svim hranljivim materijama i to za održanje organizma, porast ploda i eventualnu popravku kondicije, što u praktičnom smislu znači prevenciju metaboličkih bolesti. Obrok krava u zasušenju treba da bude izbalansiran u vidu preporučene količine kabastog i koncentrovanog dela obroka, u zavisnosti od energetske vrednosti upotrebljenih hraniva. Pažnja naučne i stručne javnosti usmerena je na pronalaženje adekvatne strategije ishrane krava u zasušenju, što predstavlja način preventive metaboličkih bolesti, a time i osnovni preduslov za ostvarenje rekordne proizvodnje mleka. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Srpsko veterinarsko društvo | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200143/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | 32. Savetovanje veterinara Srbije,Zlatibor, 9–12. septembar 2021. | sr |
dc.subject | izbalansirana ishrana životinja | sr |
dc.subject | laktacioni ciklus | sr |
dc.subject | metaboličke bolesti | sr |
dc.subject | preživari | sr |
dc.subject | zasušenje | sr |
dc.title | Zasušenje – nutritivni izazov u prevenciji metaboličkih bolesti kod preživara | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 159 | |
dc.citation.epage | 166 | |
dc.description.other | Zbornik radova i kratkih sadržaja | sr |
dc.identifier.fulltext | http://veterinar.vet.bg.ac.rs/bitstream/id/7402/bitstream_7402.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_veterinar_2562 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |